"Meer dan zomaar een hype"

Op 15 oktober 2012

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog stevende Edegem zondag af op een nieuwe burgemeester die niet uit christendemocratische hoek komt. Uittredend burgemeester Koen Snyders (CD&V) mag dan een dertigtal voorkeurstemmen meer hebben behaald dan N-VA-uitdager Koen Metsu, wat het aantal zetels betreft moest zijn partij zondag met slechts negen zetels tegen twaalf zitjes voor de Vlaams-nationalisten flink de duimen leggen.

Die Edegemse score is in nagenoeg de hele Antwerpse zuidrand symbolisch.

Want ook in veel andere gemeenten zijn de zetelende burgemeesters van vooral CD&Vsignatuur door de N-VA naar de wachtkamer verwezen. Het gaat om Aartselaar, Boom, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Mortsel, Lint, Ranst en Lier. Met Marc van den Abeelen (Aartselaar), Leo Vlaeymans (Borsbeek), Koen Snyders (Edegem), Luc Vuylsteke de Laps (Hove) en Marleen Vanderpoorten (Lier) lijkt de houdbaarheidsdatum van verscheidene burgemeesters na meerdere legislaturen verstreken. "We betalen de prijs van het nationale succes van N-VA", meent Leo Vlaeymans.

"Voor het eerst in Edegem komt N-VA apart op en meteen groeien we uit tot de grootste partij. Dit ongelooflijke resultaat doet ons genieten.

Wij staan klaar om verantwoordelijkheid op te nemen", aldus Edegems lijstduwer en Vlaams minister Philippe Muyters.

Als gangmaker van de Edegemse N-VA nam hij de amper 31-jarige Koen Metsu als lijsttrekker onder zijn vleugels. "We behalen een schitterende score, die bewijst dat de kracht van verandering groter is dan alleen maar de hype rond Bart De Wever. Je mag niet uit het oog verliezen dat Edegem onder zijn inwoners heel veel senioren telt, die naar verwachting traditioneel zouden stemmen", stelt Koen Metsu.

"Het is nu aan ons om het vertrouwen dat de kiezers ons gaven, niet te beschamen", stelt zijn partijgenote, Vlaams parlementslid en Aartselaarse lijsttrekster Sophie De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is