Aanleg banaan stuurt verkeer eerste keer om

Op 10 september 2013

De nieuwe verbinding maakt deel uit van de doortrekking van de gewestweg N171, wat een oplossing moet bieden voor de toenemende verkeersdruk in de Rupelstreek, onder meer op de Pierstraat in Aartselaar en in het centrum van Reet. In de regio wordt de weg vaak omschreven als de banaan, naar de vorm die het toekomstige traject op de wegenkaart aanneemt.

Stilaan maar zeker komt die banaan tussen de 's Herenbaan in Reet (Rumst) en de Potaardestraat op de grens van Boom met Niel uit haar schil. Vanaf maandag 16 september begint het Agentschap Wegen en Verkeer te werken aan de Potaardestraat en wordt de straat aan de kruising met de spoorweg afgesloten.

Gedurende een periode van ongeveer anderhalve maand wordt het gemotoriseerde verkeer omgeleid naar de N177 (naast de A12). In de richting van Niel wordt het verkeer rondgestuurd via de Boomsestraat, Jozef Wautersstraat en Matenstraat naar het industrieterrein. In de omgekeerde richting, komende van Boom, moet het verkeer een omleiding volgen via de Industrieweg, Rupelweg, Broekweg en Emile Vanderveldestraat.

Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder en kunnen wel nog door de Potaardestraat.

Ondertussen en wellicht nog tot eind oktober zijn nutsmaatschappijen nog bezig met het verleggen en vernieuwen van hun leidingen ter hoogte van de doorsteek van de wijk Kleine Paepedaelen in Reet naar de 's Herenbaan. De werkzaamheden zijn nodig voor de aanleg van de geplande fietstunnel daar. Ook de fietstunnels aan de N177 krijgen stilaan vorm.

Ondertussen raakte ook bekend dat het bevoegde aankoopcomité van de Vlaamse overheid een ontwerpakte heeft opgemaakt voor de verwerving van de laatste gronden die nodig zijn om de banaan te kunnen aanleggen.

Het aankoopcomité van Antwerpen is ook klaar met de schatting van de waarde van de gronden die nog moeten worden onteigend. Een groot deel is eigendom van NV Matexi, maar ook de gemeente Rumst is eigenaar van enkele percelen. Die laatste werden geschat op 192.000 euro. De akte wordt voorgelegd aan de gemeenteraad eind september.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is