U bent hier
Aartselaar krijgt dan toch volledige personenbelasting doorgestort
Het kostte de gemeente Aartselaar heel wat protest vanuit het bestuur, enkele parlementaire vragen door de N-VA-Kamerfractie en zelfs een motie in de gemeenteraad, maar uiteindelijk stortte de federale regering het resterende bedrag van meer dan 1 miljoen euro dan toch. Eind oktober gaf de federale regering nog aan om een bedrag van 1,057 miljoen euro aan personenbelasting voor 2013 pas in 2014 te betalen. Burgemeester Sophie De Wit (N-VA) is tevreden: “Ons volgehouden protest tegen deze maatregel heeft zijn vruchten afgeworpen!”
De motie die eerder door Aartselaar naar de federale regering werd gestuurd, hekelde het beperkt doorstorten van de aanvullende personenbelasting door de federale regering. Meer dan 1 miljoen euro waar Aartselaar recht op heeft, oftewel 30% van het tegoed, zou pas in 2014 in plaats van 2013 worden doorgestort. Deze federale begrotingstruc trof de Vlaamse steden en gemeenten voor liefst 195 miljoen euro, terwijl Waalse gemeenten juist 16,9 miljoen euro extra krijgen. Door deze maatregel moest Aartselaar voor 2013 een begroting met een tekort voorstellen. Andere gemeenten moesten dan weer gaan lenen. De motie uitte haar onvrede over deze gang van zaken, vroeg aan de federale regering om de maatregel terug te schroeven en nog in 2013 correct te betalen en vroeg om voortaan met een stabiel voorschottensysteem te werken in plaats van het huidige doorstortingsysteem. Alvast de tijdige doorstorting in 2013 werd deze week nog uitgevoerd door de federale regering.
Burgemeester Sophie De Wit (N-VA) is tevreden met de betaling: “Het is alleen jammer dat we zo lang moesten wachten op geld waar we recht op hebben. De federale regering zal andere manieren moeten zoeken om haar begrotingen te laten kloppen, in plaats van de problemen door te schuiven naar de Vlaamse gemeenten. Ik kan alleen maar hopen dat we in de toekomst niet meer met deze trucs worden geconfronteerd en dat de federale regering voortaan met een voorschottensysteem gaat werken.”
De Wit blijft het wel jammer vinden dat Open Vld en CD&V in Aartselaar geen enkele moeite deden om de onrechtvaardigheid bij hun nationale partijen aan te kaarten: “Beide partijen wilden de motie niet mee goedkeuren, terwijl de andere Aartselaarse partijen dat wel deden. Uiteindelijk heeft deze druk, samen met die van andere gemeenten en het knappe oppositiewerk van de N-VA-Kamerfractie, nu haar vruchten opgeleverd. Protest loont dus, maar men moet wel zijn nek durven uitsteken in het belang van de gemeente en haar inwoners”, besluit ze.