N-VA wil 'transparanter' gemeentebestuur

Op 3 september 2011

"In vergelijking met onze buurgemeenten is Aartselaar de slechtste leerling van de klas op vlak van communicatie over de politieke besluitvorming", concludeert Bart Lambrecht na een vergelijkend onderzoek bij de Hekla-gemeenten. "De agenda van de gemeenteraad wordt pas laat bekendgemaakt en geeft geen enkele extra informatie. Het verslag is zeer summier."

"Wie wil weten wat leeft in Aartselaar, moet al zelf naar de gemeenteraad trekken of lezen wat de lokale pers erover schrijft. De communicatie over de politieke besluitvorming staat symbool voor de manier waarop het bestuur omgaat met de gemeenteraad: een verplicht nummer dat liefst zo weinig mogelijk bevoegdheden heeft. Burgers krijgen bij voorkeur al helemaal geen inspraak."

N-VA vergeleek een en ander met de andere gemeenten uit de Hekla-zone. Als voorbeeld vermeldt Lambrecht de notulen van de gemeenteraad van Hove, Edegem, Lint en Kontich die op de website gedetailleerd met een gemiddelde van dertig pagina's worden weergegeven. "Ter vergelijking: de verslagen in Aartselaar tellen maximum anderhalve pagina."

"De Aartselarenaar vindt niks terug op de site over de initiatieven van de mensen waar hij of zij op stemde. Een voorbeeld van een totaal gebrek aan transparantie."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is