U bent hier
Oppositie komt nergens met gebroken cordon
Toen oppositielid Kris Wils (NAP) om uitleg vroeg, verloor burgemeester Sophie De Wit (N-VA) even haar kalmte. "Het was inderdaad onze bedoeling om de oppositie te erkennen door ze het voorzitterschap van een van de vier commissies aan te bieden.
Groot was dan ook onze verbazing toen jullie met Liliane Mariën een kandidaat van het Vlaams Belang naar voor schoven. Dit is een onbegrijpelijk, vuil politiek spelletje. Jullie bedoeling om ons het doorbreken van het cordon sanitaire in de schoenen te schuiven, zal echter niet lukken."
Liliane Mariën zelf zat er bij en keek er naar. Oppositielid Mia Moortgat (CD&V) verdedigde zich door te zeggen dat er geen overleg tussen de oppositiepartijen had plaats gevonden. "Als enige verkozene van mijn partij vind ik dat deze plaats aan Open Vld toekomt die met zeven in de gemeenteraad zetelt."
Bij Open Vld zei Marijke Vandebroeck dat ze niet geïnteresseerd waren omdat het over een nieuwe commissie gaat waarvan de bevoegdheden hen niet bekend waren.
Vier n-va-voorzitters
Iedereen keek daarom bij de verkiezingen raar op toen na telling van de stemmen bleek dat Mariën elf stemmen kreeg. "De stemming is uiteraard geheim maar niemand twijfelt eraan dat alle oppositiepartijen op haar stemden en hierdoor binnen de oppositie het cordon sanitaire hebben doorbroken", zegt N-VA-woordvoerder Bart Lambrecht.
Uiteindelijk kreeg Anne Van Ruyssevelt (N-VA) die door meerderheid van N-VA, sp.a/Groen naar voor geschoven werd twaalf stemmen achter haar naam. Zij wordt voorzitter in deze raad te. De voorzitters van de andere drie commissieraden zijn Jos Mertens, Jan Van der Heyden en Anouk Beels, allen N-VA.