Pas opgerichte wijkraad Buerstede vindt geen locatie voor barbecue

Op 6 september 2013

Tijdens de eerste gemeenteraad na de zomervakantie ontstond een bitsige discussie tussen de oppositie en de meerderheid over de opstart van nieuwe wijkraden. Vooral de wijkraad van Buerstede werd hierbij als voorbeeld aangehaald.

Zowel Mia Moortgat (CD&V) als Kris Wils (NAP) en Glenn Anné (Open Vld) namen het woord. "We weten dat jullie, net als wij, streven naar het hebben van een adviesraad in elke wijk van onze gemeente.

Maar dan moeten jullie hen ook maximaal helpen op logistiek en fi- nancieel vlak wat nu niet het geval is", was hun kritiek.

Subsidies

Als voorbeeld haalden ze aan dat het bestuur van de Buerstedewijk een barbecue gepland had.

Wat graag hadden ze als lokaal een zaaltje van de plaatselijke gemeenteschool gebruikt. Dat werd door het gemeentebestuur geweigerd waarna ze via de gemeente tenten wilden huren. Toen ze de kostprijs voorgeschoteld kregen, bleken ze niet over voldoende middelen te beschikken.

"Het lokaaltje is sinds enige tijd omgevormd tot klaslokaal en samen met de directie werd beslist dit niet ter beschikking te stellen", reageerde burgemeester Sophie De Wit (N-VA).

"Ze mogen wel het sanitair van de school gebruiken. Voor het huren van tenten zijn tarieven vastgelegd die voor alle wijkraden gelijk zijn."

De discussie ontaardde in een warrige boel waarbij ook het aanwezige publiek zich niet stil hield. Raadslid Wils vroeg het college om zo vlug mogelijk het goedgekeurde subsidiebedrag aan de wijkraden uit te betalen.

"De enige uitzondering die we voor de Buerstederaad beloofden te maken, was dat ze de borgsom voor de tenten niet moeten voorschieten", zegt de burgemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is