Provincie Antwerpen onderzoekt op vraag van Rupelgemeenten haalbaarheid zwembadinfrastructuur

Op 23 oktober 2015, over deze onderwerpen: Sport

Studiebureau Grontmij rondt onderzoek af tegen april 2016

De provincie Antwerpen stelt het studiebureau Grontmij aan om de zwembadproblematiek binnen de Rupelstreek te onderzoeken. Doel is de mogelijke toekomstperspectieven qua intergemeentelijke zwembadinfrastructuur in kaart te brengen. Het provinciebestuur doet dit op vraag van zes Rupelgemeenten: Boom, Aartselaar, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst. Deze gemeenten financieren de studie, de provincie Antwerpen neemt de coördinatie op zich.

De drie bestaande zwembaden van de gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Boom zijn verouderd en aan een grondige renovatie toe. Dergelijke investeringen brengen een hoge kost met zich mee. Daarnaast hebben veel scholen en zwemclubs in de omgeving nood aan kwalitatieve zweminfrastructuur, net zoals individuele zwemmers die graag een baantje zwemmen.

“De bouw en exploitatie van een nieuw zwembad is echter budgettair niet langer haalbaar voor één gemeente alleen”, aldus Tom De Vries, burgemeester van Niel namens de betrokken gemeenten. “Daarom slaan de gemeenten Boom, Aartselaar, Niel, Schelle, Hemiksem en Rumst de handen in elkaar om een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren.”

Het studiebureau Grontmij geeft in de haalbaarheidsstudie een antwoord op volgende vragen die leven binnen de Rupelgemeenten:

  • Hoeveel zwembadwater is er nodig voor scholen, clubs en individuele zwemmers?
  • Wat kan een goede locatie zijn voor een nieuw zwembad?
  • Wat bedraagt de mogelijke kostprijs?
  • Is het mogelijk om samen een intergemeentelijk zwembad te bouwen en uit te baten?
  • Hoe kunnen de kosten verdeeld worden over de zes gemeenten?

De haalbaarheidsstudie dient uiteindelijk als input voor de zes betrokken gemeenten om beslissingen te kunnen nemen over de intergemeentelijke zwembadtoekomst binnen de Rupelstreek. De haalbaarheidsstudie wordt afgerond tegen april 2016.

 

Kwaliteitsvolle zweminfrastructuur: één van de 17 bovenlokale sportprioriteiten

De nood aan goede en kwaliteitsvolle zwembadinfrastructuur is één van de prioriteiten uit het bovenlokaal sportinfrastructuurplan 2.0 dat de provincie Antwerpen opmaakte voor de beleidsperiode 2014-2019. Met dit plan wil het provinciebestuur samenwerkingen faciliteren met steden, gemeenten en private partners zodat iedereen op een kwaliteitsvolle manier kan sporten. Het plan bevat prioriteiten zoals terreinen voor gemotoriseerde sporten, een indoor ski- en snowboardpiste, een sportcentrum voor personen met een handicap en dus ook faciliteiten voor kwaliteitsvolle zweminfrastructuur. Ook gedeputeerde Bruno Peeters schaart zich achter de haalbaarheidsstudie: “Uit het bovenlokaal sportinfrastructuurplan van de provincie werd meteen duidelijk dat kwaliteitsvolle zwembaden een prioriteit zijn. Met dit onderzoek willen we de gemeenten in de Rupelstreek een goede basis bieden om samen werk te maken van een kwaliteitsvol en betaalbaar zwembad voor heel de regio. Dit kan dan misschien ook als basis dienen voor gelijkaardige initiatieven in andere regio’s van onze provincie.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is