Toch maar geen sneeuwtelefoon

Op 31 december 2010

Sophie De Wit deed haar voorstel aan het einde van de voorbije gemeenteraad. "Bewoners zijn verplicht om bij ijzel, sneeuw of vorst op het voetpad voor hun woning een veilige doorgang te garanderen voor voetgangers. Voor ouderen en minder mobiele, zorgbehoevende mensen is dat vaak een probleem. Soms hebben zij niet het geluk hiervoor een beroep te kunnen doen op buren, vrienden of familie, wat uiteraard nog altijd de meest aangewezen aanpak is en blijft", zegt ze.

Vrijwillig

"Een sneeuwtelefoon is een dienst die op vraag van ouderen en minder mobiele, zorgbehoevende mensen de sneeuw op het voetpad voor hun woning komt ruimen. Het idee wordt met succes gebruikt in onder meer Roeselare, Ieper en Aalter. Deze dienstverlening hoeft niet gratis te zijn. In Ieper betaal je een forfaitaire prijs van tien euro terwijl elders twee euro wordt aangerekend. Het is aan de bevoegde gemeente- of OCMW-diensten om te berekenen wat een correcte en te verantwoorden prijs is en wie in aanmerking komt voor dergelijke hulp."

Schepen Rudy Van Onckelen (Open Vld) zei dat het bestuur niet op het voorstel wou ingaan. "Het OCMW heeft in die zin trouwens al een voorstel gelanceerd naar jeugd- en sportverenigingen die dat op vrijwillige basis kunnen doen. Laat ons eerst zien wat dat oplevert vooraleer we aan iets anders beginnen."

Dat antwoord zorgde voor een zure oprisping bij Jan Van der Heyden (CD&V). "Als we dit in handen van het OCMW geven, komt er niets van, want ook aan hun burelen aan de Palmboom was geen sneeuw geruimd."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is