U bent hier
Vragen aan gemeentebestuur voortaan vijf dagen op voorhand
De belangrijkste wijziging in het reglement gaat over inspraak en de manier waarop zowel gemeenteraadsleden als burgers vragen aan het bestuur kunnen stellen. Zo moeten ze in de toekomst vijf dagen vooraf hun vragen schriftelijk stellen. "Zo kan de bevoegde schepen een degelijk antwoord voorbereiden" zegt de burgemeester. "De vragen zullen ook officieel op de dagorde van de raad staan en genotuleerd worden, waardoor er later altijd nog een spoor van terug te vinden is."
De timing en de manier waarop van dit alles vond geen genade bij Glenn Anné (Open Vld). "Dit lijkt me meer op het monddood maken van de oppositie dan op meer inspraak en informatie te geven." Raadslid Kris Wils (NAP) was minder scherp en vroeg om ook bij hoogdringendheid op het laatste moment mondelinge vragen te mogen stellen. Hierop kreeg hij een positief antwoord.
Maar ook de burger krijgt de mogelijkheid om de schepenen voor de officiële gemeenteraad aan de tand te voelen. Het vragenhalfuurtje wordt na vele jaren opnieuw ingevoerd. Ook deze vragen moeten vijf dagen vooraf schriftelijk aan het secretariaat of per mail via info [at] aartselaar.be bezorgd worden.
Kris Wils had ook nog een opmerking over het feit dat de vraagstellers minstens achttien jaar oud moeten zijn. "Zo sluiten we bijna twintig procent van onze inwoners uit." Burgemeester Sophie De Wit zei dat jongeren via de jeugdraad ook dezelfde kans krijgen, maar wou het punt wel ter discussie in het schepencollege bespreken. Tot slot werd beslist de stemming in de toekomst bij individuele handopsteking te laten gebeuren.