Desinformatie van kartel CD&V-NAP moet stoppen!

Op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Communicatie, Financiën & Begroting, Openbare werken

In de nieuwste folder van de partij NAP die in de bussen verschijnt, bulkt het van de foute cijfers en informatie. Totaal verkeerde cijfers worden geciteerd om de schuldgraad aan het begin en einde van deze legislatuur aan te klagen. Ook foto’s van een werfsituatie in de JF Willemslaan worden uit de context gehaald om de onkunde van het bestuur aan te kaarten. “Deze flagrante leugens moeten stoppen. CD&V-NAP zegt in haarzelfde folder dat ze voor een correcte en eerlijke campagne gaan, het tegendeel is waar. Ik roep hen op terug naar de waarheid te gaan”, zegt N-VA-voorzitter Miel Mertens.

Schuldgraad 3,2 miljoen euro verkeerd berekenen, foutje van 42%

In een artikel op de voorpagina van het nieuwste NAP-blad kaart de partij de schuldgraad van Aartselaar aan. Daarin beweert lijsttrekker Wils dat aan het begin van deze legislatuur er 730.579 euro schuldaandeel was. Vervolgens vergelijkt hij de cijfers met de totale schuldgraad, wat appelen met peren vergelijken is en miljoenen verschilt. “Wils laat daarmee uitschijnen dat de schuldgraad onder deze meerderheid waanzinnig is opgelopen. Waarom vergelijkt hij niet gewoon met de totale schuldgraad van eind 2012, in plaats van het schuldaandeel te vermelden? De schuldgraad die we van hen hebben geërfd bedroeg 7,68 miljoen euro eind 2012, ofwel 540 euro per inwoner. Dezelfde NAP beweert vervolgens dat de schuldgraad eind 2018, aan het einde van deze legislatuur, liefst 11,27 miljoen euro zal bedragen. Uit cijfers van de financieel beheerder bedraagt de schuld 8,05 miljoen euro eind 2018. NAP zit er liefst 42% naast! In de cijfers die NAP gebruikt gaan ze er van uit dat deze meerderheid in 2017 een lening van 2 miljoen euro op nam, maar dat is helemaal niet gebeurd! De financieel beheerder deelde dit mee op de commissie en dat stond ook letterlijk in de documenten van de gemeenteraad van december. Kris Wils communiceert dus aan elke inwoner cijfers waarvan hij perfect weet dat ze totaal incorrect zijn! Uiteindelijk zal de schuldgraad eind 2018 quasi op hetzelfde niveau zitten, met een schuld per inwoner van 564 euro, maar er is deze legislatuur wél aanzienlijk in Aartselaar geïnvesteerd onder ons beleid. Al die cijfers en de info dat we geen lening opnamen in 2017 worden op een commissie door de financieel beheerder toegelicht en nadien op de gemeenteraad door de burgemeester. Je vraagt je af waar zij hun tijd in steken als de NAP-lijsttrekker zelf leningen verzint”, verduidelijkt gemeenteraadslid Jos Mertens, tevens voorzitter van de gemeenteraadscommissie Financiën.

NAP hekelt onkundigheid, terwijl werf nog bezig is

In hetzelfde NAP-blad zet de partij een foto van een lantaarnpaal te midden van het voetpad in de JF Willemslaan in haar blad. Daarbij hekelen ze dat men amper nog door kan en ze dit op de gemeenteraad zullen aankaarten. “De werf in die straat is echter nog volop bezig en duurt nog circa 3 weken”, hekelt voorzitter van de gemeenteraadscommissie Openbare Werken Jan Van der Heyden (N-VA). “De eigen Aartselaarse wegendienst legt er nieuwe voetpaden aan. De werf is ook duidelijk zichtbaar in het straatbeeld, maar NAP trekt haar foto bewust dat je dat niet ziet. Nochtans zijn er ook nieuwe verlichtingspalen voorzien. Natuurlijk plaats je die net als bomen pas op het einde, als de nieuwe voetpaden en plantenperken klaar zijn en je de nieuwe verlichting daar in kan plaatsen. De inwoners zijn daar van op de hoogte. Maar ook aan de gemeenteraad is dat uitgelegd, destijds op een commissievergadering. De gemeenteraad keurde zelfs het budget voor de nieuwe verlichtingspalen in de straat goed, in de raadzitting van oktober! NAP weet dus perfect dat er nieuwe verlichtingspalen komen, ze keurden het zelf mee goed! Jaarlijks legt onze wegendienst talrijke nieuwe voetpaden aan, tot ieders tevredenheid. Op het einde van de werf komen dan de nieuwe verlichtingspalen. NAP weet dit perfect, maar kaart nu plots de ondeskundigheid aan. Dit is gênant en een kaakslag voor onze gemeentearbeiders. Blijkbaar is in een verkiezingsjaar alles veroorloofd.”

Terug naar de waarheid

De talrijke onjuistheden zijn echter niet de eerste keer. “Al 5 jaar lang lezen we in oppositiebladjes zaken die de waarheid zeer veel oneer aan doen. We hebben daar nog nooit op gereageerd, we hebben ons eigen positief verhaal te vertellen. Als echter eigen cijfers worden verzonnen, moeten we wel aan de alarmbel trekken. NAP-kartelpartner CD&V is helaas niet veel beter. Op hun receptie zei de voorzitter bijvoorbeeld dat er niet gecontroleerd wordt op zones 30, terwijl deze week nog uit cijfers van een CD&V-parlementslid blijkt dat onze politiezone net koploper is qua controles in zones 30. Een ander voorbeeld was dat er maar op één gebouw zonnepanelen zou liggen, terwijl we er deze legislatuur al op heel wat gelegd hebben of besteld zijn. Deze desinformatie moet stoppen. Andere oppositiepartijen kiezen voor hun eigen verhaal en lanceren voorstellen voor komende legislatuur. CD&V-NAP kiest blijkbaar voor flagrante onwaarheden. Ik betreur dat”, besluit N-VA-voorzitter Miel Mertens.

Als bijlage:

- de exceltabel met de totale schuld, zowel op het einde van vorige legislatuur  (coalitie Open VLD -NAP) als die op het einde van deze legislatuur (coalitie N-VA - Sp.a/Groen), opgemaakt door de financieel beheerder van de gemeente Aartselaar

- de twee artikels uit het recentste NAP-blad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is