N-VA pleit voor ruimere terrassen op het Laar als horeca terug mag openen

Op dit ogenblik is er nog steeds geen perspectief van de Nationale Veiligheidsraad dat de horeca terug open kan. Toch wil de N-VA in Aartselaar al nadenken over het ogenblik dat die horeca wel terug open mag. Daarom dient N-VA-gemeenteraadslid Joris De Bie op de volgende gemeenteraad een voorstel in om de terrassen van de horecazaken op het Laar te vergroten. “Zo garanderen we beter de social distancing en maken we van het Laar deze zomer een aangename plek om te vertoeven”, vindt Joris De Bie.

“Aartselaar telt wel wat horecazaken. Degenen die meer buiten het centrum liggen hebben vaak een eigen tuin of parkeerterrein waar ze hun buitenterras kunnen vergroten indien ze wensen. Voor onze horecazaken op het Laar ligt dat moeilijker. Als binnenkort de restaurants en cafés terug zouden open mogen, komt daar ongetwijfeld veel volk op af. Het belooft een mooie zomer te worden en veel mensen zullen in het land blijven, dus dan is het best dat we proactief nadenken hoe we ons Laar op een gezellige en veilige manier, met oog voor de social distancing, kunnen inrichten”, vindt gemeenteraadslid Joris De Bie.

Het voorstel dat op de gemeenteraad ter stemming zal worden voorgelegd, bepaalt dat de horecazaken op het Laar de parkings voor hun deur kunnen gaan innemen om hun terras uit te breiden en zo ook voldoende ruimte te laten tussen hun tafels. “En het stukje Laar tussen Fonteyne en Laarhof zouden we willen afsluiten om daar de terrassen ook op straat te kunnen zetten. Naar verkeersafwikkeling moet dat mogelijk zijn. Zeker nu de zomerevenementen niet kunnen doorgaan, zorgt dat voor wat extra leven in de dorpskern.”

Geen retributie of concessie voor uitgebreidere terrassen

Joris De Bie haalt de mosterd uit andere Europese steden en gemeenten die dergelijke maatregelen nemen om de horeca te stimuleren. “Ik stel ook voor dat de horeca geen concessie of retributie moet betalen voor deze inname van het openbaar domein. De horeca wordt al zwaar getroffen door de coronamaatregelen en met dit voorstel kunnen ze aan hun relance werken in Aartselaar. Het is dus een extra steunmaatregel voor onze horeca, bovenop de 10 eurobon die elke Aartselaarse inwoner al zal krijgen om in de Aartselaarse handelszaken of horeca te spenderen.”

Tot slot ziet Joris De Bie nog een groot voordeel in dit voorstel. “Een Laar met wat minder verkeer en meer horecagelegenheid deze zomer is eigenlijk ook een ideale test voor de toekomstige dorpskernvernieuwing. We zullen hier zeer nuttige lessen uit kunnen trekken.”

Joris De Bie hoopt op de gemeenteraad brede steun te krijgen voor zijn voorstel.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is