Programma 2024

N-VA Aartselaar gaat voor een ambitieus én betaalbaar programma voor elke inwoner, vereniging, handelaar of wijk in Aartselaar.    

U zal merken dat het een uitgebreide lijst is met concrete, realistische voorstellen.  We vermijden bewust al te mooie beloftes die na de verkiezingen niet uitvoerbaar zijn.

Ons volledig programma kan u hieronder lezen of downloaden:

Liever de korte versie?  Bekijk dan onze 10 speerpunten voor een aangenaam Aartselaar:

Veel leesplezier!

N-VA Aartselaar   

 

Heb je nog ideeën? Laat het ons zeker weten!

Woord vooraf door burgemeester en lijsttrekker Sophie De Wit

Beste Aartselarenaar,

In 2012 gaf u onze ploeg de eerste keer het vertrouwen om Aartselaar te besturen. Dankbaar en vol enthousiasme zijn we daarmee aan de slag gegaan. Na vele jaren van stilstand in onze gemeente hebben wij toen getracht om de beloofde en broodnodige verandering te brengen, ten voordele van ons dorp, van onze verenigingen én ten voordele van u.

Het duurde even om die tanker te keren, maar we geraakten toch op koers. Stap voor stap werd het N-VA-beleid duidelijk zichtbaar in het straatbeeld, met talrijke investeringen. U beloonde dat beleid in 2018 met een absolute meerderheid. Gesterkt door uw vertrouwen gingen we de voorbije legislatuur dan ook verder op de ingeslagen weg en werkten we verder aan aangenaam Aartselaar.

Zo zijn we verder blijven investeren in de gemeentelijke infrastructuur. Er kwam onder meer een nieuw zwembad en een nieuwe kleuterschool. Meerdere straten werden onder handen genomen en talrijke fiets- en voetpaden werden vernieuwd. De nieuwe natuurspeeltuin is in opbouw.

Ook uw veiligheid bleef een belangrijk aandachtspunt. De criminaliteitscijfers in Aartselaar zijn verder gedaald. Het ANPR-cameraschild rond onze politiezone wordt ingezet tegen woninginbraken, voor de opsporing van geseinde wagens,… De nieuwe gemeentelijke mobiele camera’s kunnen dan weer ingezet worden tegen sluikstort, vandalisme of om de openbare orde tijdens evenementen te bewaken.

Ook op vlak van verkeersveiligheid werd verder gewerkt. Er kwamen nieuwe fiets- en schoolstraten, we scherpten de handhaving op een te hoge snelheid aan en we plaatsten camera’s tegen sluipverkeer.

In het sociaal beleid gingen we verder op de ingeslagen weg zodat niemand uit de boot valt. We blijven verder activeren, werkten een doelgroepenbeleid uit en doorheen de coronacrisis werd ook het gezondheidsbeleid verder op punt gezet.

Op vlak van duurzaamheid zijn eveneens belangrijke stappen gezet, met de opmaak van ons klimaat- en energieplan. Watergevoelige gebieden werden succesvol aangepakt. De Reukens kregen een speelbos. We zetten in op ledverlichting en elektrische laadpalen zijn steeds meer aanwezig in het straatbeeld.

Dit is slechts een kleine greep uit alle effectieve realisaties. Verderop leest u nog meer. De kracht van verandering die we destijds hebben beloofd, is er alleszins ook gekomen.

Dit alles deden we met zowat de laagste gemeentebelastingen in Vlaanderen. Aartselaar is en blijft financieel gezond. Want, hoewel er in Aartselaar nog nooit zoveel geïnvesteerd werd als de voorbije jaren, werd de schuldgraad gehalveerd.

We voeren aldus een beleid dat mensen van hun gemeentebestuur verwachten.

Dat Aartselaar een aangenaam Aartselaar is geworden, was het werk van vele handen. Maar dit werk is nooit af. Samen met u willen we ook na 2024 verder werken aan een veilige thuis in ons aangenaam Aartselaar.

Onze N-VA-ploeg heeft nog veel toekomstplannen. Er staan immers nog heel wat projecten in de steigers, klaar om uitgevoerd te worden. Daarnaast bruisen we van nieuwe ideeën.

Trots stel ik u dan ook het programma van N-VA Aartselaar voor. Het is een volgende fase in onze ambitieuze langetermijnvisie voor Aartselaar geworden die we op opnieuw stap voor stap de volgende jaren willen realiseren, zoals steeds met de nodige aandacht voor de gezonde financiële toestand van onze gemeente.

En dat willen we doen met onze gemotiveerde ploeg die de voorbije jaren alvast veel beleidservaring opbouwde. Die beleidservaring zetten we graag opnieuw in. Het volledige schepencollege presenteert zich thans opnieuw aan de kiezer, op dezelfde N-VA-lijst. Zij worden daarin gesteund en omringd door een sterke en geëngageerde ploeg met een hart voor Aartselaar. Bekende maar ook nieuwe gezichten die allemaal staan te popelen om verder te bouwen aan onze gemeente, waar we thuis zijn.

We hopen dan ook dat iedereen die tevreden is over het gemeentebeleid en op ervaren en gedegen bestuurders wenst te stemmen in oktober naar de stembus wil trekken om opnieuw het vertrouwen aan de N-VA te geven.

Veel dank alvast. En veel leesplezier!

 

Sophie De Wit

Burgemeester en lijsttrekker

Een aangenaam Aartselaar dat vooruit gaat door in haar patrimonium te investeren

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Onze bestuursploeg trof het gemeentelijk patrimonium in 2013 niet in al te beste staat aan. Veel gebouwen waren verwaarloosd en niet gebruiksvriendelijk. In andere gebouwen troffen we dan weer amper isolatie aan, nog enkele beglazing,… Bijgevolg gaf het Aartselaars bestuur ook onnodig veel geld uit aan energiekosten.  Onder het huidige gemeentebestuur werd dan ook een inhaaloperatie ingezet.

Energiezuinige renovaties en ingrepen

Verschillende gebouwen werden onder handen genomen en kregen isolatie, dubbele beglazing, nieuwe ramen en deuren, nieuwe verwarmingsinstallaties… Voor een overzicht van  al die maatregelen verwijzen we naar de specifieke thema’s per bevoegdheid. Op heel wat gemeentelijke gebouwen werden ook zonnepanelen geplaatst, zodat Aartselaar ook zélf energie opwekt in plaats van er alleen voor te betalen.

Ook het wagenpark van de gemeente wordt goed onderhouden. Regelmatig wordt er een verouderd voertuig vervangen door een energiezuiniger model.

(Ver)nieuwbouw waar nodig

Met onder meer de bouw van ’t Sportzicht, de uitbreiding van de gemeentelijke kinderopvang IBO Robbedoes, de bouw van een toren voor elektronische tijdsregistratie aan de atletiekpiste, de bouw van intergemeentelijk zwembad Dok~3 en de bouw van de nieuwe gemeentelijke kleuterschool werden heel wat nieuwe gebouwen gerealiseerd onder het N-VA-bestuur.

We bouwden ook een splinternieuw technisch centrum ter vervanging van de vroegere oude gemeentemagazijnen. Daarnaast werden ook heel wat gebouwen gerenoveerd of stevig onder handen genomen, denk bijvoorbeeld aan jeugdhuis De Leonaar of de aanbouw van berging achter de tribune van het sportcentrum.

Subsidies slim gebruiken

In tegenstelling tot het vroegere beleid tracht dit gemeentebestuur bij dit alles wel zo optimaal mogelijk gebruik te maken van subsidies. Dat bespaart de Aartselaarse belastingsbetaler heel wat geld.

Eddy Vermoesen – schepen van Patrimonium

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Ons gemeentelijk patrimonium heeft nog steeds nood aan duurzame renovaties en aanpassingen dus  deze inspanning zal ook de komende legislatuur moeten worden verder gezet. De focus ligt daarbij op duurzame gebouwen, die energiezuinig zijn en waarop zo veel als mogelijk zonnepanelen worden gelegd.
  2. Het is tijd om na te denken over de toekomst van zowel de kleine als de grote Cade. In beide gebouwen is er een grote renovatienood. In de huidige gebouwen dreigt dat veel geld te kosten om finaal nog steeds in ouderwetse gebouwen gehuisvest te zitten. Daarom wil de N-VA verder denken. De site van de oude gemeentemagazijnen, de muziekschool, de huidige buitenschoolse kinderopvang en de turnzaal van de kleine Cade is de ideale plaats om in de toekomst een splinternieuwe scholencampus te bouwen. Het is ook een logische plaats, want de muziekschool was in het verleden reeds de oude jongensschool. De gemeentelijke scholen gaan dus terug naar hun oorspronkelijke locatie. De vestigingen van de kleine én grote Cade kunnen op die grote locatie samen ondergebracht worden, waarmee heel wat efficiëntiewinsten worden geboekt. De eerste voorbereidingen daartoe zijn al in gang gezet. Bij de Vlaamse overheid is begin 2024 een aanvraag tot subsidie ingediend voor de bouw van zo’n grote, splinternieuwe school op deze site.
  3. We zijn echter realistisch. Tussen het indienen van zo’n subsidiedossier en effectief groen licht van de Vlaamse overheid zit makkelijk acht à tien jaar. En dat groen licht is wel echt noodzakelijk, want de Vlaamse overheid financiert 70% van de bouwkosten. Ook bij de bouw van onze nieuwe kleuterschool werd het dossier al in de legislatuur voordien door ons voorbereid. Het is dus niet realistisch om er van uit te gaan dat de nieuwe school al in de komende legislatuur kan gebouwd worden. Realistischer is het om er van uit te gaan dat de bouw in de legislatuur 2030-2036 zal starten. Komende legislatuur werken we dus verder aan de ontwikkeling van het dossier, onder meer door de aanstelling van een architect en het ontwikkelen van de bouwplannen. Tot de opening van de nieuwe grote school, ten vroegste dus binnen circa 10 jaar, doen we in de huidige schoolgebouwen de nodige renovaties en vernieuwingen.
  4. We willen de chalet aan de kleuterschool De Wonderpluim, eigendom van de kerkfabriek en niet langer in gebruik door de school, door de gemeente laten overnemen. Op die site kunnen we een mooie campus bouwen voor de socio-culturele- en seniorenverenigingen. Het gelijkvloers van die verenigingen- en cultuurcampus kan de functies van Chalet Den Hamer overnemen, een gebouw dat verouderd is en haar beste tijd heeft gehad. Op die manier ontstaat een mooie ruimte voor seniorenverenigingen, eetfestijnen, quizzen of kleinere concerten. Zo kunnen er ook activiteiten doorgaan wanneer het druk bezette cultureel centrum gereserveerd is voor iets anders.
  5. Door binnen de bestaande normen in de hoogte te bouwen bij de verenigingen- en cultuurcampus ontstaat er ruimte voor repetitieruimtes, polyvalente vergaderlokalen, ruimte voor de Heemkundige Kring, enzovoort. Door het gebouw ook van een kelderruimte te voorzien ontstaat er (beperkte) opslagruimte voor het verenigingsleven. Ook daar is namelijk veel vraag naar.
  6. De bouw van de verenigingen- en cultuurcampus is een prioriteit. De verwerving van de kleuterschoolchalet dient snel te gebeuren, desnoods via onteigening, zodat de plannen voor het nieuwe gebouw kunnen worden ontwikkeld en het gebouw kan worden opgetrokken. Eenmaal de nieuwe verenigingen- en cultuurcampus de deuren opent, kan Chalet Den Hamer sluiten en kan die site een nieuwe bestemming krijgen.
  7. Voor de toekomstvisie van de molen wachten we het verslag van de vzw Kempens Landschap af. Op basis daarvan bekijken we wat de beste keuze is voor de molen en gebruiken daarbij optimaal Vlaamse subsidies.
  8. We brengen onze plannen voor de uitbreiding en grondige renovatie van jeugdontmoetingscentrum De Leonaar in praktijk. De Leonaar wordt zo uitgebreid met een jeugdlokaal en enkele polyvalente ruimtes, terwijl ook de buitenkant een grondige make-over krijgt. We streven een jeugdige en gezellige inrichting na, zodat jongeren zich meteen thuis voelen in het vernieuwde gebouw.
  9. Om ons ambitieus gezinsbeleid uit te voeren, wil N-VA Aartselaar komende legislatuur een splinternieuwe buitenschoolse kinderopvang bouwen. Hiervoor kochten we met de gemeenteraad reeds het pand in della Faillelaan 10 aan, het gebouw van de voormalige Liberale Mutualiteit. Het is een interessante locatie, te midden van de grootste schoolomgeving. Dit gebouw zal later dit jaar al worden afgebroken. Op de site verschijnt een nieuw, modern en voldoende groot gebouw voor de kinderopvang. De nieuwe BKO ligt dan vlak naast De Wonderpluim en het grasplein kan multifunctioneel worden ingezet: overdag voor de school en na de schooluren voor de kinderopvang. Ook binnenruimtes kunnen gerust multifunctioneel gedeeld worden met De Wonderpluim. Nieuwe infrastructuur zetten we best zo optimaal mogelijk in. (zie ook Patrimonium)
  10. De huidige kinderopvang in de Carillolei wordt dan op termijn gesloten. De ganse site dient vrijgemaakt te worden voor de toekomstige bouw van een nieuwe scholencampus van Cade, waar kleine Cade en grote Cade samen worden geïntegreerd (zie Onderwijs). Het is de opdracht van de architect om de nieuwe aanbouw van de huidige kinderopvang te proberen inpassen in het nieuwe schoolontwerp, zodat dit niet dient afgebroken te worden.
  11. De vroegere pastorij in de Carillolei wordt grondig gerenoveerd (zie Patrimonium). Het is de bedoeling dat daar na de renovatie heel wat kindvriendelijke functies in terecht komen. Het biedt de gelegenheid om het Huis van het Kind een fysieke locatie te geven. Er kunnen dan workshops, voordrachten, consultaties, opvoedingsvragen en ontmoetingsmomenten worden georganiseerd. Ook Babbelkous, een maandelijkse ontmoeting met anderstalige gezinnen, kan er haar onderkomen vinden.
  12. Het wagenpark van de gemeente wordt verder in stand gehouden en regelmatig vernieuwd. We willen ons wagenpark echt vergroenen. Bij de aankoop van nieuwe voertuigen ligt de nadruk op klimaatvriendelijke wagens, die bij voorkeur elektrisch of op CNG rijden.

Een veilig Aartselaar met een goede handhaving

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Uw veiligheid is prioritair. Daartoe werden dan ook heel wat maatregelen genomen. Met resultaat overigens. De criminaliteitscijfers voor Aartselaar zijn gedaald, met een opmerkelijke daling van het aantal woninginbraken. Criminelen worden ook sneller gepakt dankzij de talrijke camera’s die de voorbije jaren in onze politiezone zijn geplaatst.

Onder de huidige korpschef is PZ Hekla een goed draaiende voorbeeldpolitiezone geworden, die bovendien toonaangevend is in snelheidshandhaving.

Blauw voortaan meer op straat

Dankzij dagreserveteams, HOT-teams, mobiele kantoren in de politiecombi’s en een aanzienlijke toename in politiepersoneel is blauw zichtbaarder op straat dan tevoren. Bovendien namen we gericht taken uit handen van de politie die door andere instanties kunnen worden geregeld. Gemachtigde opzichters maken de schoolomgeving veiliger. Gemeenschapswachten handhaven op parkeren en beheren de sluipverkeercamera’s in verschillende Aartselaarse wijken. Een private firma handhaaft de blauwe zone en laat een deel terugvloeien naar de Aartselaarse gemeentekas. Vergunningen voor de innames van openbaar domein of het uittekenen van signalisatieplannen en omleidingen bij openbare werken worden behandeld door de mobiliteitsambtenaar en niet langer door de lokale politie. Vrijwilligers zijn opgeleid tot diefstalpreventieadviseurs.

Dankzij al deze maatregelen kunnen agenten zich terug meer op hun kerntaken focussen.

Investeren in de politie

Het wagenpark van de politiezone werd stelselmatig vernieuwd en voorzien van veel duidelijkere fluo beplakking. Het Aartselaars politiecommissariaat werd grondig gerenoveerd, met onder meer een veel veiligere inkom ter bescherming van ons politiepersoneel. Er werd geïnvesteerd in een modernere ICT en bodycams voor de agenten.

Camerabewaking handhaaft én pakt criminelen

PZ Hekla ontwierp een cameraschild rond onze politiezone via ANPR, dat via nummerplaatherkenning kan ingezet worden tegen woninginbraken, om geseinde wagens op te sporen,… De sluipverkeercamera’s en snelheidscamera’s worden mee met dit doel ingezet.

Daarnaast kocht de gemeente Aartselaar zelf een heel aantal mobiele camera’s aan, die kunnen ingezet worden tegen sluikstort, vandalisme, drugs dealen of om de openbare orde tijdens evenementen te bewaken. Ze hangen op verschillende strategische plaatsen in het straatbeeld en pakten al succesvol overlast op het sportcentrum aan.

Via GAS 4-camera’s handhaven we sluipverkeer in de woonwijken die daar het meest gevoelig aan zijn. Via GAS 5-camera’s - onder meer trajectcontroles, de Lidars en mobiele controles – handhaven we op snelheid. Sinds dit cameratoezicht is het sluipverkeer sterk afgenomen en is de verkeersveiligheid toegenomen. We zien opmerkelijk lagere gemiddelde snelheden tegenover vroeger. Uit de eerste cijfers kan al voorzichtig geconcludeerd worden dat er ook minder verkeersongevallen zijn gebeurd sinds de inzet op snelheidshandhaving. De camera’s draaien momenteel break-even en zijn dus absoluut geen ‘verdienmodel’, wat ook niet de bedoeling is.

Buurtinformatienetwerken

Omdat de input van burgers het politiewerk kan helpen, werden verschillende buurtinformatienetwerken (BIN’s) opgericht. Voor de winkeliers startte dan weer een winkelinformatienetwerk (WIN) op. De BIN’s en WIN’s houden burgers en winkeliers op de hoogte, wisselen tips uit voor meer veiligheid en preventie en bewezen ook al effectief hun meerwaarde.

Nabije brandweer, goede noodplanning

De voorbereiding voor een nieuwe brandweerkazerne in de Rupelstreek is lopend. Die kazerne komt dichter bij Aartselaar, zodat de aanrijtijden voor Aartselaar sneller en dus beter zullen zijn.

Samen met de brandweer sporen we inwoners aan om hun eigen fysieke veiligheid te verbeteren via concrete maatregelen en acties, zoals het plaatsen van rookmelders, voorlichting over brandveiligheid aan specifieke doelgroepen,…

De noodplanning is omgevormd naar een professioneel en intergemeentelijk team noodplanners, die de plannen regelmatig actualiseren.

Sophie De Wit – burgemeester

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. De N-VA wil verder inzetten op de ingeslagen weg rond veiligheid. Een modern en goed uitgerust politieapparaat, een sterke leiding bij PZ Hekla en verdere inzet van de nieuwste technologische middelen om te handhaven staan daarbij centraal.
  2. De handhaving van overlast met camerabewaking wordt wegens succes nog verder uitgebreid. We voorzien daarbij ook specifieke camera’s die overlastproblemen zoals sluikstort adequaat gaan aanpakken.
  3. De sluipverkeercamera’s in wijken Ysselaar en Lindenbos bewijzen hun nut. Eenmaal de overkoepelende zone in wijk Koekoek – samen met de gemeente Schelle – ten volle functioneert, kunnen de oude maatregelen tegen sluipverkeer in die wijk (bijvoorbeeld de ingevoerde enkelrichtingen) op de schop en krijgen de bewoners weer meer flexibiliteit in hun route van en naar hun woonst.
  4. We evalueren het gebruik van de GAS 5-camera’s tegen overdreven snelheid, specifiek met het oog op een blijvende daling van overdreven snelheid en een daling van het aantal verkeersongevallen in onze politiezone in het algemeen en Aartselaar in het bijzonder.
  5. In 2024 kregen Helststraat, Kontichsesteenweg en Reetsesteenweg de eerste Aartselaarse trajectcontroles. We breiden dat komende legislatuur uit met beide kanten van de Pierstraat (wijk Koekoek en wijk Lindenbos) en het bewoond gedeelte van de Cleydaellaan. (zie Mobiliteit)
  6. Samen met de brandweerzone en de Rupelgemeenten realiseren we de nieuwe brandweerkazerne aan AZ Rivierenland, ten zuiden van Aartselaar. Deze nieuwe brandweerkazerne zal ons een betere dekking geven vanuit brandweerzone Rivierenland en voor de snelste aanrijroute zorgen.

Een sportief Aartselaar waar het fijn bewegen is

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Nieuwe sportinfrastructuur

Investeringen in infrastructuur stonden voorop. De oude en versleten tennis- en voetbalchalet werd afgebroken voor de nieuwbouw van ’t Sportzicht, waar tennis-, voetbal-, atletiek- en petanqueclub hun onderkomen vinden. De gemeentelijke loods werd geïntegreerd in het gebouw en er kwam een tribune boven.

De sportvloeren en het sanitair van de sporthal én basketbalhal werden vernieuwd. In de sporthal en basketbalhal kwam ook nieuwe en zuinige ledverlichting met veel hogere lichtopbrengst, terwijl de basketbalhal een nieuw dak kreeg. De atletiekpiste werd uitgebouwd met een ET-toren (elektronische tijdsregistratie). Twee tennisterreinen kregen een nieuwe all weather-ondergrond. Dankzij een nieuwe concessie met de tennisclub konden zij vier padelterreinen realiseren. Op die manier kwam er een nieuwe sport naar het sportcentrum. Weldra komt er ook een eerste 3X3-basketterrein.

Samen met de buurgemeenten Hemiksem en Niel ontstond het splinternieuwe zwembad Dok~3 in Aartselaar. Sinds 2022 biedt het plaats aan talrijke zwemmers, schoolkinderen en verenigingen. Een belangrijke realisatie waar héél hard aan gewerkt is. In 2023 haalde het zwembad ook haar financiële doelstellingen, waardoor het project ook een jaarlijkse besparing is voor Aartselaar tegenover het oude zwembad. Dankzij een extra doelgroepenbad biedt het zwembad ook nog eens extra mogelijkheden.

De dojo, de gevechtsporthal, kreeg een nieuwe locatie door een inbreiding in de sporthal. De berging van de sporthal wordt voortaan ondergebracht in de aanbouw achter de tribune.

Sport voor iedereen

Ook sport voor specifieke doelgroepen werd ontwikkeld. Samen met de OCMW-raad plaatsten we bewegingstoestellen bij het Sociaal Huis. Met de scholen werd dan weer de turnzaal van de grote Cade grondig gerenoveerd en van een nieuwe sportvloer voorzien.

Ook de ondersteuning voor de sportclubs verbeterde. In het subsidiereglement werd kwaliteit het sleutelwoord. Dankzij deelname aan ‘De Maand van de Sportclub’ kunnen clubs meer leden aantrekken.

Clubs worden ondersteund om een G-sportwerking (personen met een handicap) op te starten.

Een toegankelijk sportcentrum

Stilstaan is achteruitgaan, dus kreeg het sportcentrum zelf ook een grondige upgrade. De parking wordt heraangelegd en uitgebreid. De asfaltwegen worden opnieuw aangelegd. Overal op het sportcentrum is ledverlichting geplaatst. Achter de sporthal kwam een eerste bufferbekken.

Dankzij een grondenruil werd de weide naast Dok~3 verworven. Daar ontstaat een tweede bufferbekken, een hondenweide, een splinternieuwe natuurspeeltuin en extra wandelpaden. Zo wordt ons sportcentrum nog aantrekkelijker om te recreëren.

Ten slotte wisten we ook de bloemplukweide naar de Kleistraat te halen en te integreren in ons sportcentrum. De mooie bloemen zorgen voor een extra troef!

Bart Lambrecht – schepen van Sport

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. De N-VA wil blijven inzetten op een goede ondersteuning van sport in het algemeen en voor de clubs specifiek. De huidige werking van de sportdienst wordt gegarandeerd. Clubs worden gestimuleerd om in te zetten op kwaliteit door middel van sportsubsidies. Samen met de andere overheden stimuleert Aartselaar de sportclubs bovendien om een G-werking op te starten voor personen met een handicap. Sportclubs worden ook aangemoedigd samen te werken, bijvoorbeeld voor een gezamenlijke werking rond Multimove. Gemeentelijke sportinfrastructuur trachten we zo multifunctioneel mogelijk in te zetten, met ’t Sportzicht als mooi voorbeeld. Aartselaar blijft ook verder werk maken van haar ‘één sportclub per sporttak’-beleid.
  2. Het kunstgrasveld is binnen enkele jaren toe aan een renovatie. Het kunstgras wordt meteen aangepast aan de nieuwe Europese regelgeving. We willen het nieuwe kunstgrasveld wel beter beschermen in het voordeel van de eigen inwoners en duidelijke voorwaarden aan het gebruik koppelen.
  3. Hetzelfde geldt voor de atletiekpiste. Die is ook aan een renovatie toe. Hiervoor trachten we Vlaamse subsidies te gebruiken.
  4. Het kunstgrasveld wordt frequent gebruikt en barst stilaan uit z’n voegen. Samen met de atletiek- en voetbalclub willen we bekijken hoe het A-veld tussen de atletiekpiste optimaler kan worden gebruikt door de verschillende sporttakken.
  5. We willen minder administratieve rompslomp voor de Aartselaarse clubs en onze administratie. Jaarlijks worden stapels papier aan subsidiedossiers ingediend en verwerkt, om finaal toch meestal op ongeveer dezelfde geldverdeling onder de clubs uit te komen. De N-VA wil de subsidiereglementen herbekijken zodat een club voortaan nog maar om de twee à drie jaar een dossier moet indienen. Zo kan elke club zich terug meer op haar kerntaken focussen.
  6. Om meer mensen aan het sporten te krijgen, ook buiten clubverband, willen we een fitometer en/of beweegtoestellen op het sportcentrum plaatsen.
  7. In datzelfde kader verdient ook de aanleg van een Finse piste op het sportcentrum of in De Reukens een grondig onderzoek.
  8. We werken verder aan het Masterplan Sportcentrum. Het merendeel is gerealiseerd, maar de uitbreiding en renovatie van jeugdontmoetingscentrum De Leonaar staat nog wel op de planning. (zie Jeugd)
  9. Het sanitair van de sporthal krijgt een opfrisbeurt.
  10. We willen de basketbalhal een nieuwe toekomst geven. Daarom integreren we een nieuwe basketbalhal in het subsidiedossier voor de splinternieuwe school van Cade (zie Patrimonium en Onderwijs). We verwachten niet dat we daar voor 2030 al aan kunnen bouwen, maar het is wel belangrijk dat de komende legislatuur het dossier grondig wordt voorbereid.
  11. Ten slotte voorzien we watertappunten in de sportgebouwen. Zo drinken sporters niet alleen meer water, we verminderen ook de hoeveelheid PMD-afval op het sportcentrum.

Een cultureel Aartselaar met aandacht voor haar erfgoed en zelfs toerisme

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Op cultureel vlak kreeg het verenigingsleven alle kansen om zichzelf te ontplooien in Aartselaar. Er is een verhoging en indexatie van de subsidies.

Ook in de culturele infrastructuur werd er aanzienlijk geïnvesteerd. Aan het cultureel centrum kwamen er afgelopen legislatuur brandwerende deuren en een alarmsysteem, LED-verlichting in de foyer, LED-spots op het podium, vernieuwing van de verwarmingsinstallaties en nieuwe meubels en koeltoestellen voor de foyer. Deze legislatuur voegden we daar nog een nieuwe keuken, een nieuwe zaalvloer en een aanpassing van het podium aan toe.

Last but not least werd geïnvesteerd in nieuwe tribunes, met een veel hoger zitcomfort dan de vorige.

De cultuurraad werd gerestyled en is een belangrijke partner van de gemeente. Het cultuurcafé werd opgericht en er zijn gesprekken met auteurs in de bibliotheek.

De 11 juli-vieringen, voortaan in het prachtige decor van kasteel Cleydael, en Vlaanderen Feest staan nog meer in de belangstelling.

Lokale kunstenaars worden gepromoot via de Week van de Amateurkunsten en via een kunstenaarsmarkt tijdens de Jaarmarkt. Aan kasteel Cleydael organiseren we jaarlijks ook ‘Cleydael Goes Classic’.

Onze bibliotheek wil een laagdrempelige bib zijn. Via uitgebreide openingsuren, een leestuin en leescafé voelt iedereen er zich thuis. Zelfscanbalies zorgen er voor dat het personeel zich meer op de andere functies van de bib kan focussen. Het meubilair en de verwarmingsinstallatie werden bovendien vernieuwd.

Ook Aartselaar behoort nu tot een toeristische regio en zet haar erfgoed (Cleydael, Solhof, molen,…) in de verf via de Streekvereniging Zuidrand, dat ook op cultuur, erfgoed en streekproducten inzet. Samen met hen namen we het funerair erfgoed rond de kerk onder handen en renoveerden we de historische obiits, dat zijn oude rouwborden van de vroegere adel.

We sloten ten slotte aan bij Kempens Landschap, een organisatie gespecialiseerd in de renovatie van molens. Daarvoor ontwikkelen we een kant en klaar dossier om onze molen een nieuw leven te geven.

Eddy Vermoesen – Schepen van Cultuur, Bibliotheek, Onroerend Erfgoed en Toerisme

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Een rijk cultureel leven in Aartselaar start bij verenigingen die alle zuurstof krijgen, een cultuurraad die mee nadenkt over beleid en een cultuurdienst die optimaal functioneert. N-VA Aartselaar wil daar ten volle op blijven inzetten.
  2. De subsidies voor culturele verenigingen worden aangepast aan hun werking en geïndexeerd. De procedure voor aanvraag en opvolging van de subsidies wordt administratief vereenvoudigd.
  3. We willen de chalet aan de kleuterschool De Wonderpluim, eigendom van de kerkfabriek en niet langer in gebruik door de school, door de gemeente laten overnemen. Op die site kunnen we een mooie campus bouwen voor de socio-culturele- en seniorenverenigingen. Het gelijkvloers van die verenigingen- en cultuurcampus kan de functies van Chalet Den Hamer overnemen, een gebouw dat verouderd is en haar beste tijd heeft gehad. Op die manier ontstaat een mooie ruimte voor seniorenverenigingen, eetfestijnen, quizzen of kleinere concerten. Zo kunnen er ook activiteiten doorgaan wanneer het druk bezette cultureel centrum gereserveerd is voor iets anders.
  4. Door binnen de bestaande normen in de hoogte te bouwen bij de verenigingen- en cultuurcampus ontstaat er ruimte voor repetitieruimtes, polyvalente vergaderlokalen, ruimte voor de Heemkundige Kring, enzovoort. Door het gebouw ook van een kelderruimte te voorzien ontstaat er (beperkte) opslagruimte voor het verenigingsleven. Ook daar is namelijk veel vraag naar.
  5. De bouw van de verenigingen- en cultuurcampus is een prioriteit. De verwerving van de kleuterschoolchalet dient snel te gebeuren, desnoods via onteigening, zodat de plannen voor het nieuwe gebouw kunnen worden ontwikkeld en het gebouw kan worden opgetrokken. Eenmaal de nieuwe verenigingen- en cultuurcampus de deuren opent, kan Chalet Den Hamer sluiten en kan die site een nieuwe bestemming krijgen.
  6. Het voordeel van de nieuwe verenigingen- en cultuurcampus is dat het centrale grasplein ’s avonds of in het weekend bij goed weer ook door de verenigingen kan worden benut. Ideaal voor bijvoorbeeld een BBQ. Tijdens de schooldagen kan het grasplein door De Wonderpluim gebruikt worden. Na de schooluren en in de vakanties kan de nieuwe buitenschoolse kinderopvang die we op de site van della Faillelaan 10 gaan opbouwen (zie Kinderopvang) van het grasplein gebruik maken. Het grasplein kan ook benut worden voor de openluchtmis. Zo wordt deze ruimte optimaal gebruikt door de gemeenschap.
  7. Met de bib en het cultureel centrum zetten we verder in op een doelgroepenbeleid waarbij bijzondere aandacht voor o.a. jeugd, gezinnen, alleenstaanden, mensen met een migratieachtergrond, gezinnen in armoede en senioren wordt besteed.
  8. De bibliotheek speelt een belangrijke rol in het vrijetijdsbeleid- en aanbod. De samenwerking en integratie met het cultureel centrum is daarvoor cruciaal. We investeren en renoveren daarom verder in zowel ons cultureel centrum als de bibliotheek.
  9. We huren kunst bij “Kunst in huis” om onze publieke gebouwen van nieuwe kunstwerken te voorzien.
  10. We zetten ons verder in om lokale individuele kunstenaars meer exposure te geven met initiatieven zoals ‘Atelier in beeld’, de ‘KunstenaarsmART’ of de ‘Boulevard d'ARTselaar’ op de jaarmarkt. Lokaal talent geven we meer podiumruimte in de hele Zuidrand.
  11. De gidsenwerking wordt verder uitgewerkt om het Aartselaars erfgoed voor het brede publiek open te stellen. De collectie van de Heemkundige Kring wordt gedigitaliseerd en kan ook in de bibliotheek geraadpleegd worden. We blijven op een respectvolle manier onderhoudswerken uitvoeren aan monumenten en waardevolle gebouwen in de gemeente. 
  12. Voor de toekomstvisie van de molen wachten we het verslag van de vzw Kempens Landschap af. Op basis daarvan bekijken we wat de beste keuze is voor de molen en gebruiken daarbij optimaal Vlaamse subsidies.
  13. Er is nog meer erfgoed dat permanente (renovatie)aandacht verdient. Denk aan het oude gemeentehuis, de ijskelder in park Solhof of de Kaak (schandpaal) op het Laar.
  14. De voormalige pastorijwoning in de Carillolei renoveren we ook uitgebreid, met oog voor haar erfgoedfunctie. (Voor het inhoudelijke luik van deze renovatie: zie Patrimonium en Gezinsbeleid)

Een leergierig Aartselaar dat onze kinderen onderwijst

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Onderwijs is de basis van onze samenleving. Het is investeren in het kennen en kunnen van de toekomstige generaties. De N-VA wist dan ook heel wat te realiseren voor het onderwijs en de gemeentelijke scholen van Cade.

Een splinternieuwe kleuterschool in wijk Buerstede

Er werd geïnvesteerd in de infrastructuur. De schoolgebouwen werden onder handen genomen, met vernieuwing van de daken, aanbrengen van isolatie, nieuwe deuren en ramen met dubbel glas, installatie van zonnepanelen, een energiezuinige ketel, veilige schoolpoorten en renovatie van het sanitair.

De turnzaal van de grote Cade werd grondig gerenoveerd. De zaal werd verruimd door het uitbreken van het podium en kreeg een splinternieuwe sportvloer. De speelplaats van de kleine Cade werd dan weer onthard en we wipten er de tegels. Een mooie groene speelzone bevordert de creativiteit van elk kind.

Ongetwijfeld is de mooiste realisatie de splinternieuwe gemeentelijke kleuterschool in de Buerstede. Die verving de rotversleten oude kleuterschool. De nieuwe kleuterschool werd voor 70% gefinancierd met Vlaamse subsidies. Het is de school van de toekomst geworden, waarbij met de modernste middelen les wordt gegeven. Het loopt dermate storm om in de school les te krijgen, dat we voor het schooljaar 2024-2025 het aantal leerlingen al naar honderd hebben opgetrokken.

Versnelde uitrol van de digisprong

Om op een kwalitatieve manier les te kunnen geven, kreeg elke klas een modern smartboard of digitale aanraakschermen, ter vervanging van de oude krijtborden. Ook in nieuwe klascomputers en chromebooks werd geïnvesteerd. Tijdens corona maakten we versneld de digisprong in onze gemeentelijke scholen. In en rond de scholen bieden we wifi aan.

Cade werd de eerste Vlaamse school met een eigen app.

Een aanmeldingsprocedure werd in het leven geroepen om kampeertoestanden aan de poorten – die er voor een goed begrip in Aartselaar nooit zijn geweest - van de gemeentelijke scholen ook in de toekomst te vermijden. Die procedure werpt jaarlijks zijn vruchten af en geeft zo veel mogelijk Aartselaarse kinderen een plaats.

We verlieten het samenwerkingsverband met de muziekacademie van het stedelijk onderwijs en sloten ons aan bij de academie van Hemiksem, Schelle en Niel.

Verkeersveilige schoolomgevingen aan elke school

De schoolomgevingen rond Cade, de Wonderpluim, de International School én de Blokkendoos werden aanzienlijk verkeersveiliger gemaakt. Dankzij het circulatieplan, slim invoeren van enkelrichtingen en een andere afwikkeling van de parking van het cultureel centrum werd een duidelijkere schoolomgeving rond Cade en de Wonderpluim gecreëerd. Rond de Blokkendoos werd zowel een schoolstraat als fietsstraat ingevoerd. Dit tot tevredenheid van velen. Ook de omgeving van de International School werd structureel heringericht. Samen met Cade en de Blokkendoos ontwikkelden we ten slotte schoolvervoersplannen, die de basis zijn om komende legislatuur de schoolomgevingen én schoolroutes nog verkeersveiliger te maken.

Ten slotte dachten we ook aan de gezondheid rond de schoolpoorten en sensibiliseerden we ouders om niet meer aan de schoolpoort te roken.

Mark Vanhecke – schepen van Onderwijs

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. N-VA Aartselaar wil verder werk maken van een sterk en modern gemeentelijk onderwijsnet. Dit in moderne lokalen die uitgerust zijn met de modernste middelen. De realisatie van de nieuwe kleuterschool geeft daarin duidelijk onze visie weer.
  2. Het is tijd om na te denken over de toekomst van zowel de kleine als de grote Cade. In beide gebouwen is er een grote renovatienood. In de huidige gebouwen dreigt dat veel geld te kosten om finaal nog steeds in ouderwetse gebouwen gehuisvest te zitten. Daarom wil de N-VA verder denken. De site van de oude gemeentemagazijnen, de muziekschool, de huidige buitenschoolse kinderopvang en de turnzaal van de kleine Cade is de ideale plaats om in de toekomst een splinternieuwe scholencampus te bouwen. Het is ook een logische plaats, want de muziekschool was in het verleden reeds de oude jongensschool. De gemeentelijke scholen gaan dus terug naar hun oorspronkelijke locatie. De vestigingen van de kleine én grote Cade kunnen op die grote locatie samen ondergebracht worden, waarmee heel wat efficiëntiewinsten worden geboekt. De eerste voorbereidingen daartoe zijn al in gang gezet. Bij de Vlaamse overheid is begin 2024 een aanvraag tot subsidie ingediend voor de bouw van zo’n grote, splinternieuwe school op deze site.
  3. We zijn echter realistisch. Tussen het indienen van zo’n subsidiedossier en effectief groen licht van de Vlaamse overheid zit makkelijk acht à tien jaar. En dat groen licht is wel echt noodzakelijk, want de Vlaamse overheid financiert 70% van de bouwkosten. Ook bij de bouw van onze nieuwe kleuterschool werd het dossier al in de legislatuur voordien door ons voorbereid. Het is dus niet realistisch om er van uit te gaan dat de nieuwe school al in de komende legislatuur kan gebouwd worden. Realistischer is het om er van uit te gaan dat de bouw in de legislatuur 2030-2036 zal starten. Komende legislatuur werken we dus verder aan de ontwikkeling van het dossier, onder meer door de aanstelling van een architect en het ontwikkelen van de bouwplannen.
  4. De muziekacademie zal trouwens mee geïntegreerd worden in die nieuwe Cade-schoolcampus.
  5. Tot de opening van de nieuwe grote school, ten vroegste dus binnen circa 10 jaar, doen we in de huidige schoolgebouwen de nodige renovaties en vernieuwingen.
  6. Na de vergroening van de speelplaatsen van de kleuterschool Cade en kleine Cade, doen we hetzelfde voor de speelplaats van de grote Cade.
  7. Het concept van een brede school wordt nog ruimer ingevuld. We versterken ons sociaal weefsel door werk te maken en te investeren in onze buurtscholen en brede scholen. Scholen zijn de motor van onze gemeenschap. De infrastructuur wordt in de mate van het mogelijke ook na de schooluren verder gebruikt.
  8. We ondersteunen ons schoolteam en zorgen er voor dat ze alle waardering krijgen. We zorgen er voor dat het gemeentelijk onderwijzend personeel zich volop op het lesgeven zelf kan focussen.
  9. De samenwerking met de andere schoolnetten in Aartselaar verliep nooit beter dan vandaag. We koesteren die goede samenwerking en zetten er verder op in. We informeren verder elke ouder vanaf de geboorte van hun kind over de aanmeldingsprocedure in de Aartselaarse scholen, zodat hun kind zeker kans maakt om in een Aartselaarse school onderwijs te krijgen.
  10. Minister van Onderwijs Ben Weyts voerde de Vlaamse Toetsen in, waar we ook in ons onderwijsnet actief aan meewerken.
  11. We onderzoeken of we nog meer naschoolse activiteiten kunnen (laten) organiseren.
  12. In samenwerking met het Sociaal Huis en Huis van het Kind worden kansarme kinderen tijdig opgespoord en ondersteund. Aanpak van armoede start reeds in het onderwijs. (zie ook Gezinsbeleid)
  13. We ondersteunen en werken actief verder samen met onze muziekacademie. We trachten de komende jaren ook dans en beeldende kunst in de Aartselaarse academie aan te bieden. We zetten verder in op een goede samenwerking en uitwisseling tussen lokale harmonie De Xaverianen en onze muziekacademie.
  14. We ontharden en vergroenen de wachtruimte voor de muziekacademie, zodat het een fijnere plek voor de kinderen wordt.
  15. We zetten verder in op een veilige en gezonde schoolomgeving. Rond Cade en De Wonderpluim voorzien we een fietsstraat in het gedeelte Carillolei en nieuwe voetpaden in della Faillelaan en C. Paulusstraat. De omgeving van de Blokkendoos krijgt een totale make-over met het rioleringsproject voor L. Gilliotlaan en J. Davidlaan. De schoolstraat en fietsstraat worden daar bestendigd. Verder werken we stapsgewijs het actieplan van de schoolvervoersplannen uit. (zie ook Mobiliteit)
  16. Jaarlijks organiseren we gedurende twee weken een zomerschool (zie Gezinsbeleid).

Een Aartselaar waar elke jongere zijn plekje vindt

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Het jeugdhuis op het sportcentrum werd stevig onder handen genomen. Het sanitair werd vernieuwd, er kwam een nieuw dak met isolatie, de muur aan de noordzijde kreeg een nieuwe gevel met isolatie, de inkomdeur werd vervangen en er kwam een extra schuifraam, de elektriciteit werd volledig vervangen, akoestische panelen aan het plafond bevestigd, het podium uitgebroken, energiezuinige LED-verlichting opgehangen, een volledig nieuwe toog gebouwd, geschilderd, enzovoort. Het gebouw werd omgedoopt tot De Leonaar.

We ontwikkelden ondertussen nieuwe plannen om De Leonaar uit te breiden met een jeugdlokaal en polyvalente ruimten. Omdat er maar één bieding binnen kwam die aanzienlijk hoger was dan de raming, werd dit project even uitgesteld. Uitstel is echter geen afstel.

Jeugdverenigingen die investeren in hun infrastructuur kunnen daarvoor een toelage krijgen van de gemeente.

Er ging veel aandacht naar de renovatie van wijkspeeltuintjes. Elk wijkspeelpleintje van Aartselaar heeft enkele nieuwe speeltoestellen gekregen, die aan strikte veiligheidsnormen voldoen en voor verschillende leeftijden aantrekkelijk zijn. Zo kan elk kind veilig en dicht bij huis spelen. Daarbij ook aandacht voor speelgroen, zoals de creatie van wilgenhutten. We zorgden ook voor de eerste inclusieve speeltuigen voor kindjes met een handicap.

De grote speeltuin op het sportcentrum verhuisde en wordt nog deze zomer – indien de weersomstandigheden mee zitten - uitgebreid met een fonkelnieuwe en grote natuurspeeltuin, die mooi wordt geïntegreerd rondom het bufferbekken.

Er kwam ook een natuurspeelzone in De Reukens en recent openden we er ook het eerste speelbos voor onze jeugd.

De kindergemeenteraad werd opgericht. Jaarlijks wordt er een nieuwe raad aangesteld, met een kinderburgemeester en –schepen. Zij selecteren telkens één tot drie onderwerpen voor de jeugd die ze graag willen gerealiseerd zien.

We nemen deel aan de Buitenspeeldag, Dag van de Jeugdbeweging en driejaarlijks ook de Jeugddag.

De speelpleinwerking en Grabbelpas werden uitgebreid met een tienerwerking.

Mark Vanhecke – schepen van Jeugd

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. De jeugd is onze toekomst. We zetten daarom in op een goed en breed jeugdbeleid, waarbij vanzelfsprekend ook het jeugdwerk zeer belangrijk is.
  2. We ondersteunen onze jeugdverenigingen via diverse subsidies (voor zowel werking, lokalen,…), die we jaarlijks indexeren. Gezien de leidersploegen regelmatig wisselen, is het blijvend informeren over deze mogelijkheden een belangrijk aandachtspunt.
  3. We brengen onze plannen voor de uitbreiding en grondige renovatie van jeugdontmoetingscentrum De Leonaar in praktijk. De Leonaar wordt zo uitgebreid met een jeugdlokaal en enkele polyvalente ruimtes, terwijl ook de buitenkant een grondige make-over krijgt. We streven een jeugdige en gezellige inrichting na, zodat jongeren zich meteen thuis voelen in het vernieuwde gebouw.
  4. We willen onze jeugd op een veilige manier kunnen laten fuiven in de (vernieuwde) Leonaar.
  5. We trachten de omgevingen rond de jeugdlokalen aangenamer en veiliger te maken en trachten dit waar mogelijk logistiek te ondersteunen, bijvoorbeeld via het onderhoud, controles door de brandweer, een herinrichting,… We zitten daarvoor samen met de verschillende jeugdverenigingen die Aartselaar rijk is.
  6. Naast de speelpleinwerking, de Grabbelpas en de tienerwerking denken we ook aan onze jongvolwassenen. Er komt een OverKop-huis naar de Rupelstreek en Aartselaar. In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Er zijn momenteel al 30 OverKop-huizen in Vlaanderen. Het lokale Overkop-huis komt in Boom, maar we willen graag een antennepunt in Aartselaar.
  7. Jongeren studeren graag in groep. We proberen daar elke examenperiode één of meerdere gemeentelijke gebouwen voor open te stellen, zoals we deze legislatuur bijvoorbeeld al in de bibliotheek of het cultureel centrum deden.
  8. We blijven de kindergemeenteraad jaarlijks faciliteren, want zij vertegenwoordigen de 6- tot 12-jarigen in onze gemeente. Zij kunnen advies geven over thema’s die gelinkt zijn aan hun leefwereld.
  9. De jeugdraad vormt de kern van de participatie en van de advisering over en door en jongeren. We werken samen met jongeren en met de jeugddienst aan een sterke structuur en dito dynamiek voor deze jeugdraad.
  10. Uitleendienst JAS vzw speelt een belangrijke rol op het vlak van de materiële ondersteuning voor jeugdverenigingen. Met een verdere ondersteuning van de gemeente kan deze vzw zorgen voor de instandhouding en uitbouw van hun materiaallijst.
  11. We zorgen verder voor een gepast en verspreid aanbod aan speelruimten over de gemeenten, met regelmatige renovatie en vernieuwing van de speeltoestellen. We blijven daarbij ook focussen op speeltoestellen voor kindjes met een handicap, zodat ook zij een fijne tijd kunnen beleven. Bij elk speelplein blijven we speelgroen en schaduwplekken nastreven.
  12. Financiële drempels voor kinderen in kwetsbare gezinnen pakken we aan via een verdere uitbouw van de Aartselaarse Opstappas.
  13. Een verkeersveilige en kindvriendelijke schoolomgeving kent een hoge prioriteit. (zie daarvoor voornamelijk Mobiliteit en Onderwijs)
  14. Om onze oudere jeugd in Aartselaar te houden, worden projecten rond betaalbaar wonen ontwikkeld. (zie Woonbeleid)
  15. Jaarlijks organiseren we gedurende twee weken een zomerschool (zie Gezinsbeleid).
  16. We willen het gebruik van speelstraten meer stimuleren en bekijken hoe dat te combineren valt met een projectsubsidie.

Een gezinsvriendelijk Aartselaar met kwalitatieve kinderopvang

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

De gemeentelijke kinderopvang IBO Robbedoes werd door een nieuwbouw aanzienlijk uitgebreid. De capaciteit verdriedubbelde van 25 naar 75 kindjes. De kinderopvang is voortaan ook elke vakantieperiode open, met als enige uitzondering de week tussen kerst en nieuwjaar.

Ook de tuin van IBO Robbedoes werd uitgebreid met een luifel en talrijke nieuwe speeltoestellen.

Voor de jonge kleutertjes werd middagslapen bij IBO Robbedoes mogelijk.

De inschrijvingen voor de kinderopvang gebeuren sinds ons beleid elektronisch. Daardoor weet de gemeente meteen hoeveel personeel nodig is. Ouders zijn dan weer direct op de hoogte of er voor hun kind(eren) plaats zal zijn.

Het lokaal overleg kinderopvang werd opgewaardeerd en komt frequent bij elkaar.

Het Huis van het Kind werd in Aartselaar opgericht. Ouders kunnen er terecht voor ondersteuning of opvoedingsvragen. Verschillende zorgprofessionals, het onderwijs en de overheid groeperen er zich. Het Huis van het Kind organiseert talrijke activiteiten en is een aanspreekpunt voor ouders.

We zijn gestart met huiswerkbegeleiding en beginnen ook met de opstart van de Buitenschoolse Opvang Activiteiten (BOA).

De babytheek werd opgericht en helpt jonge ouders geld te besparen.

Kinderarmoede wordt aangepakt door een goede samenwerking tussen OCMW, gemeente en Opgroeien (het voormalige Kind & Gezin).  De kinderen worden ook geleid naar de speelpleinen.

Bij elke geboorte krijgen de ouders een geboortepremie, met een leuke draagtas met boekjes en een cadeautje.

De premie voor pedagogische toelage voor kinderen met een handicap werd hervormd. Meer kinderen komen nu in aanmerking.

Hilde Heyman – schepen van Gezinsbeleid en Kinderopvang

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Om ons ambitieus gezinsbeleid uit te voeren, wil N-VA Aartselaar komende legislatuur een splinternieuwe buitenschoolse kinderopvang bouwen. Hiervoor kochten we met de gemeenteraad reeds het pand in della Faillelaan 10 aan, het gebouw van de voormalige Liberale Mutualiteit. Het is een interessante locatie, te midden van de grootste schoolomgeving. Dit gebouw zal later dit jaar al worden afgebroken. Op de site verschijnt een nieuw, modern en voldoende groot gebouw voor de kinderopvang. De nieuwe BKO ligt dan vlak naast De Wonderpluim en het grasplein kan multifunctioneel worden ingezet: overdag voor de school en na de schooluren voor de kinderopvang. Ook binnenruimtes kunnen gerust multifunctioneel gedeeld worden met De Wonderpluim. Nieuwe infrastructuur zetten we best zo optimaal mogelijk in. (zie ook Patrimonium)
  2. De huidige kinderopvang in de Carillolei wordt dan op termijn gesloten. De ganse site dient vrijgemaakt te worden voor de toekomstige bouw van een nieuwe scholencampus van Cade, waar kleine Cade en grote Cade samen worden geïntegreerd (zie Onderwijs). Het is de opdracht van de architect om de nieuwe aanbouw van de huidige kinderopvang te proberen inpassen in het nieuwe schoolontwerp, zodat dit niet dient afgebroken te worden.
  3. De vroegere pastorij in de Carillolei wordt grondig gerenoveerd (zie Patrimonium). Het is de bedoeling dat daar na de renovatie heel wat kindvriendelijke functies in terecht komen. Het biedt de gelegenheid om het Huis van het Kind een fysieke locatie te geven. Er kunnen dan workshops, voordrachten, consultaties, opvoedingsvragen en ontmoetingsmomenten worden georganiseerd. Ook Babbelkous, een maandelijkse ontmoeting met anderstalige gezinnen, kan er haar onderkomen vinden.
  4. In die kindvriendelijke voormalige pastorij willen we trouwens ook de consultaties van Kind & Gezin, het bureel Wiegwijs, gaan onderbrengen. Hun huidige locatie in het Parochiaal Centrum Wolffaertshof voldoet niet meer aan de normen. Ofwel zorgen we dus voor een nieuw onderkomen, ofwel dreigen ze naar een andere gemeente te moeten verhuizen. Dat laatste willen we dus vermijden door hen een nieuw onderkomen in de voormalige pastorij te verschaffen.
  5. Ook de speelotheek, dat kinderspeelgoed uitleent, kan ten slotte mee in de voormalige pastorij bij alle andere gezinsfuncties worden ondergebracht.
  6. Het Huis van het Kind willen we, mede door deze ambitieuze plannen, nog meer promoten en kenbaar maken bij het brede publiek.
  7. We willen een geboortebos ontwikkelen in het nieuwe bos in wijk Koekoek aan de E. Hullebroecklaan. Elk kindje dat in een bepaald jaar geboren is, krijgt in zo’n bos een geboorteboom. Terwijl het kind opgroeit, ziet het ook 'zijn' boom groter worden. Een geboortebos symboliseert de wens dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde en groene wereld.
  8. Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, besliste Aartselaar om in 2024 een sterrenregister op te starten. In dit register kunnen alle stilgeboren kinderen, ongeacht hoelang ze in de buik gezeten hebben, geregistreerd worden. Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen. We willen dat sterrenregister komende legislatuur beter bekend maken en verder uitwerken. Bovendien kunnen sterrenkindjes een sterretje zijn op de sterretjesweide van het kerkhof.
  9. N-VA Aartselaar wil de gemeente intensiever laten samenwerken met de kinderdagverblijven. Daarbij bekijken we ook een mogelijke inzet van het gemeentelijk personeel van de IBO.
  10. Het OverKop-huis in de Rupelstreek en Aartselaar komt er aan (zie Jeugd). Dat is een intergemeentelijk project dat dan ook een antenne kan krijgen in Aartselaar.
  11. We werken de BOA (Buitenschoolse Opvang Activiteiten) verder uit in samenwerking met de gemeentelijke diensten en lokale verenigingen, organisaties en personen.
  12. Kinderen in kwetsbare gezinnen of uit een anderstalig gezin, alleenstaande ouders,… krijgen specifieke aandacht binnen het Huis van het Kind en in het gemeentelijk beleid. Ze worden gestimuleerd om het volledige gemeentelijk aanbod (rond sport, bibliotheek,…) te benutten.
  13. In samenwerking met het onderwijs worden kansarme kinderen tijdig opgespoord en ondersteund. Aanpak van armoede start reeds in het onderwijs. Binnen het armoedebeleid van de gemeente wordt kinderarmoede nauwgezet bewaakt.
  14. We onderzoeken of we jaarlijks gedurende twee weken in de zomervakantie een zomerschool kunnen organiseren. Dat dient om achterstand bij kwetsbare en anderstalige kinderen te vermijden. We werken die zomerscholen samen met het onderwijs en de jeugddienst uit en maken gebruik van provinciale subsidies.
  15. Er werden deze legislatuur al wel wat initiatieven genomen rond ‘Generatie Rookvrij’, waarin wordt gesensibiliseerd om niet meer te roken rond schoolpoorten, speelpleinen,… Dit wordt weldra ook uitgebreid naar de sportterreinen. Zien roken doet namelijk ook roken. Door niet zichtbaar te roken in het bijzijn van kinderen vermijden we dat kinderen dat op latere leeftijd ook beginnen doen. We willen dat project graag komende legislatuur verder zetten en blijven uitbreiden.
  16. Als onderdeel van ons engagement voor een gezinsvriendelijk Aartselaar, organiseren we regelmatig gratis workshops en keynotes voor ouders en verzorgers. Deze sessies zijn bedoeld om hen te voorzien van de nieuwste inzichten en methoden in kinderopvoeding en -welzijn. Experts op het gebied van onderwijs, psychologie en kinderzorg zullen lezingen en interactieve workshops verzorgen die gericht zijn op thema's zoals positief ouderschap, emotionele intelligentie bij kinderen, en het omgaan met uitdagend gedrag. Deze evenementen zijn niet alleen een bron van waardevolle informatie, maar bieden ook een platform voor ouders om ervaringen uit te wisselen en een ondersteunend netwerk op te bouwen.

Een leeftijdsvriendelijk Aartselaar waar elke senior zich thuis voelt

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Senioren als volwaardig beleidsdomein

Het aantal senioren in Aartselaar neemt toe. Momenteel is 1/3e van onze bevolking 65+. Daarmee is Aartselaar één van de meest vergrijzende gemeenten van de provincie Antwerpen.

Net zoals jeugd een apart beleidsdomein is, werkte de N-VA een apart beleidsdomein voor senioren uit. De opstart van de senioren- en toegankelijkheidsraad en aanstelling van een seniorenconsulent tonen dat het ons menens is.

De N-VA maakt het mogelijk dat senioren langer thuis blijven wonen. Basisdiensten zoals de poetsdienst en maaltijden aan huis zijn uitgebreid. Ook in het Sociaal Huis kan men ’s middags voor een democratische prijs warm eten.

In dat kader wordt sinds 2018 een Aartselaarse NOAH uitgebaat, dat is een kleinschalige dagopvang voor ouderen of hulpbehoevenden, in samenwerking met Familiehulp. Via Vlotter bestaat er ook een nachtopvang.

Seniorenbehoeftenonderzoek brengt noden van Aartselaarse senioren in kaart

Talrijke bevragingen bij de senioren brengen de verschillende noden van de Aartselaarse senioren in kaart. Deze legislatuur werd samen met de universiteit een groots seniorenbehoeftenonderzoek opgezet.

Aartselaar tracht een leeftijdsvriendelijke gemeente te zijn. In dat kader werden initiatieven uitgewerkt zoals automatische deuren in openbare gebouwen, verlaagde boordstenen bij nieuwe voetpaden, beweegtoestellen in de tuin van het Sociaal Huis, opstart van de sneeuwtelefoon, de organisatie van een dementiecafé, bib aan huis, nieuwe zitbanken in het straatbeeld, toegankelijke winkels, beweegroutes, zorgwoningen,… Zo willen we iedereen mobiel houden.

Mantelzorg wordt verder ondersteund, onder meer door infonamiddagen voor mantelzorgers.

In 2018 werd het project Burenhulp opgestart, dat als doel heeft een sociaal netwerk uit te bouwen om hulpbehoevenden te helpen. Het is tevens één van de actiemiddelen om vereenzaming bij senioren tegen te gaan.

De gele doos werd opgestart bij alle 65+’ers, dat is een doos die in de ijskast wordt bewaard en waar hulpverleners snel documenten vinden over je medische achtergrond.

We startten ook het LEIF (LevensEinde InformatieForum) op in Aartselaar.

Ten slotte is het ook de bedoeling om dit alles meer kenbaar te maken bij de talrijke senioren. Een concrete invulling van de jaarlijkse seniorenweek en recent de organisatie van een allereerste 65+beurs helpen daarbij.

Hilde Heyman – schepen van Senioren

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. De demografische verschuiving is een feit in Aartselaar: circa 1/3e van onze bevolking is senior. Het belang van een volwaardig en gedragen seniorenbeleid groeit dus elke legislatuur.
  2. Voor onze doelgroep senioren willen we met de nieuwe woonmaatschappij Thuisrand een bepaald contingent sociale woningen voor hen reserveren in het dorp. Indien de huidige woning voor hen onaangepast wordt, kunnen we hen zo begeleiden naar een aangepast appartement. De vrijgekomen woningen zijn dan weer interessant om nieuwe gezinnen aan te trekken.
  3. Om onze senioren mobiel te houden, willen we voldoende en kwalitatieve zitbanken in het straatbeeld plaatsen. Het zet aan tot bewegen, omdat er indien nodig voldoende rustplaatsen zijn.
  4. Met de toenemende vergrijzing willen we ook onze ogen niet sluiten voor oudermishandeling. Integendeel. Vandaag is Aartselaar al casusregisseur binnen de Rupelstreek en werken we uitstekend samen met Vloco (Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling). We willen dit beleid nog verder uitwerken.
  5. N-VA Aartselaar wil het aantal activiteiten in de cafetaria van het Sociaal Huis nog verder uitbreiden. We denken toch minstens 1x per week aan bijvoorbeeld een etentje, show, quiz, zang, dans of modeshow.
  6. Veel van de socio-culturele activiteiten spelen zich af in de dorpskern, wat niet altijd eenvoudig is voor senioren uit de buitenwijken. We willen bekijken of we vervoersinitiatieven voor die senioren kunnen nemen vanuit de buitenwijken naar de dorpskern, bijvoorbeeld voor de wekelijkse markt of culturele activiteiten. Maar even goed moeten we onderzoeken of sommige activiteiten ook eens in de buitenwijken kunnen georganiseerd worden.
  7. We willen het mobiel recyclagepark zeker behouden. Voor senioren is het interessant dat ze voor kleiner afval niet steeds naar het recyclagepark moeten rijden.
  8. De toegankelijkheid van onze handelszaken is een aandachtspunt. We willen drempels letterlijk en figuurlijk wegwerken en automatische deuren stimuleren. Dit kunnen we bijvoorbeeld stimuleren door middel van een premie. Bij nieuw- of vernieuwbouw leggen we het op bij de omgevingsvergunning. Bij straataanleg is het een belangrijk aandachtspunt voor de studiebureaus.
  9. Voor volwassenen en senioren willen we beweegtoestellen en beweegbanken plaatsen, zowel op de wijkspeeltuintjes als in de dorpskern.
  10. Voor onze minder mobiele Aartselarenaren verbeteren we ook de toegankelijkheid in groene ruimtes, zoals speelpleinen, parken en natuurgebieden.
  11. We behouden de senioren- en toegankelijkheidsraad, naast de welzijnsraad. Beiden verrichten zeer nuttig werk.
  12. We stimuleren vrijwilligerswerk, zeker bij gepensioneerde senioren die op zoek zijn naar een nieuwe tijdsbesteding. We organiseren jaarlijks een infoavond met speeddates en info over allerlei Aartselaars vrijwilligerswerk.
  13. De zeer succesvolle 65+beurs - die in 2024 voor de eerste keer plaats vond - organiseren we voortaan tweejaarlijks. We maken ook een seniorengids op.
  14. Het ouderenbehoeftenonderzoek was intensief, maar bracht ook heel wat nuttige input op waarmee het beleid aan de slag kon. Dat onderzoek verdient echter elke legislatuur een update, want ook de behoeftes van senioren veranderen met de tijd. Daarom willen we dit onderzoek herhalen en updaten rond de periode van 2026-2027.
  15. We organiseren vandaag al digibanken. Dat is een project dat digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen wil verkleinen door hen te helpen in de digitale wereld. Het is daarom belangrijk om dat verder uit te werken.
  16. Voor kwetsbare senioren willen we een beperkte subsidie in het leven roepen om kleine hulpmiddelen aan te kopen om thuis wonen mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan handvaten bij de toiletten, hulpmateriaal om bestek beter vast te houden, verhoogde toiletbrillen, badzitjes, speciale drinkbekers bij slikproblemen,…
  17. Ten slotte willen we van Aartselaar niet alleen een leeftijdsvriendelijke, maar ook dementievriendelijke gemeente maken. Op de gemeentelijke website komt een ‘dementiemeter’ die de verschillende acties opvolgt. Ook deze inwoners horen namelijk tot onze aangename gemeenschap!

Een Aartselaar in vorm dat inzet op gezonde inwoners

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Gemeenten zijn bevoegd voor gezondheidsbeleid. De voorbije twee legislaturen gaf schepen Hilde Heyman steeds meer invulling aan die thematiek, waardoor het vandaag in Aartselaar echt een apart beleidsdomein is geworden dat de nodige budgetten geniet. Er zijn daardoor ook structuren opgezet om o.a. de coronacrisis of de griep aan te pakken.

Deze legislatuur werd een welzijnsraad opgestart, die specifiek mee helpt om dit gezondheidsbeleid uit te werken. Daarbij zijn ook de talrijke gezondheidswerkers in Aartselaar betrokken.

Samen met de Rupelgemeenten en de zorgverleners richtten we deze legislatuur de eerstelijnszone (ELZ) RupeLaar op. Zo blijven we een sturende rol uitvoeren in het gezondheidsbeleid, zowel preventief als curatief.

We voeren regelmatig sensibiliseringsprojecten uit. Denk aan preventieve bevolkingsonderzoeken naar kankeropsporing, stoppen met roken, vaccinatie-acties,… Het project “Generatie Rookvrij” moet vermijden dat een toekomstige generatie met roken wordt geconfronteerd en er zo ook zelf aan begint.

De gele doos werd opgestart bij alle 65+’ers, dat is een doos die in de ijskast wordt bewaard en waar hulpverleners snel documenten vinden over je medische achtergrond.

Op vraag van en in samenwerking met de huisartsen begonnen we met een Bloedafnamepunt in het Sociaal Huis.

We startten in 2019 ook het LEIF (LevensEinde InformatieForum) op in Aartselaar.

Terugblik op het coronabeleid

Samen met ELZ RupeLaar pakten we de coronacrisis meteen aan. We richtten een intergemeentelijk vaccinatiecentrum op en triagecentrum. Mondmaskers werden bij de bewoners en gezondheidswerkers verdeeld en die laatsten kregen er nog ander beschermend materiaal bij. We werkten aan informatieverstrekking, controles van quarantaines en isolaties en ten slotte handhaving indien nodig.

Organisaties werden ondersteund met veiligheidsplannen, terwijl we belangrijke hygiënemaatregelen namen zoals het maken van inox wasbakken en wastafels, aankopen van ontsmettingsgels,…  We hielpen ook de twee Aartselaarse woonzorgcentra door de moeilijkste coronaperiodes.

Hilde Heyman – schepen van Gezondheidsbeleid

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. We willen onze samenwerking met ELZ RupeLaar verder uitbouwen, net als de goede samenwerkingen op vlak van gezondheid met intercommunale Vlotter en met Logo. Logo is een Vlaamse organisatie die een goede gezondheid haalbaar, tastbaar en helemaal vanzelfsprekend maakt. Met Vlotter is dan weer een IGP-medewerker in dienst genomen. De IGP (intergemeentelijke preventie) heeft als doel inwoners, bezoekers en werknemers van de gemeenten op een toegankelijke manier te helpen om gezond te leven aan de hand van interventies en kwaliteitsvolle projecten die gezond gedrag stimuleren en een gezonde omgeving creëren.
  2. Met ELZ RupeLaar willen we de goede samenwerking met lokale huisartsen en zorgverleners nog versterken voor onze mensen met een zorgnood. Daarnaast willen we met de ELZ de opgebouwde kennis en structuren naar aanleiding van de coronapandemie bewaren en bewaken.
  3. We bieden blijvende ondersteuning aan preventieve bevolkingsonderzoeken en promoten die vanuit de gemeente.
  4. We rollen het project ‘Generatie Rookvrij’ verder uit naar plaatsen waar kinderen vaak vertoeven en spelen. Rondom de schoolomgeving, binnen 10 meter van de schoolpoorten, zetten we er verder op in en we voeren het ook voor het eerst in op het Aartselaars sportcentrum.
  5. Samen met de welzijnsraad en andere partners organiseren we workshops rond onder meer gezonde voeding, gezonde aankopen, gezonde levensstijl,…
  6. We zetten verder in op sensibilisering en ontradingscampagnes rond allerlei vormen van ‘drugs’, waaronder alcohol, psychofarmaca, medicatie in het algemeen,…
  7. We willen onze zorgverleners, organisaties en verenigingen stimuleren om zich te registeren op de Sociale Kaart Vlaanderen. De Vlaamse Sociale Kaart wil elke burger en hulpverlener informeren over het zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel. Je kan er zoeken naar antwoorden op zorgvragen zoals “waar vind ik kinderopvang in mijn gemeente?”, “welke huisartsen zijn er in mijn buurt?”, “waar vindt een verslaafd familielid hulp?”, enz. Ook hulpverleners kunnen het instrument gebruiken om gericht door te verwijzen. We volgen bijgevolg ook de juistheid van de ingegeven Aartselaarse gegevens op en houden het actueel.
  8. Gezien het dreigende huisartsen- en tandartsentekort in de regio willen we de vestiging van groepspraktijken faciliteren door bijvoorbeeld mee op zoek te gaan naar geschikte panden en de stedenbouwkundige verordering aan te passen om dergelijke initiatieven mogelijk te maken.

Een verkeersveilig Aartselaar dat aan de mobiliteit van de toekomst denkt

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Eindelijk een duidelijk gemeentelijk mobiliteitsplan

Aartselaar had wel een intergemeentelijk mobiliteitsplan, maar nog geen gemeentelijk mobiliteitsplan. De N-VA bracht daar in 2016 verandering in en liet een gemeentelijk mobiliteitsplan opmaken, dat stap voor stap wordt uitgevoerd. Denk aan de zones 30, sluipverkeercamera’s, snelheidshandhaving, uitrol van trage wegen,…

Veiligere schoolomgevingen

Nadat eerder de schoolomgeving van Cade en De Wonderpluim in 2015 al structureel veiliger werd gemaakt, kwam er nu rond De Blokkendoos een schoolstraat die de schoolomgeving voor en na school even autovrij maakt. Fietsstraten op belangrijke schoolroutes geven jonge scholieren meer plaats. Samen met de basisscholen werd een schoolvervoersplan opgemaakt, waarvan de eerste belangrijke punten al zijn gerealiseerd. Denk maar aan de gewijzigde voorrangsregeling op het kruispunt Kapellestraat/Lindelei/L. Gilliotlaan of de enkelrichtingen in Hoevelei en G. Gezellestraat die in het voordeel van de (jonge) fietsers spelen.

Slimme ingrepen

Om de verkeersveiligheid te bevorderen werden verschillende ingrepen gedaan: aparte cycli voor fietsers aan verkeerslichten, vierkant groen voor zachte weggebruikers, rode coatings op fietspaden, snelheidsinformatieborden, fietssuggestiestroken,…

We voerden ook vernieuwende maatregelen in, denk maar aan de eerste fietsstraten, de aanleg van een tractorsluis of de doorlopende straten. Elektrische laadpalen in het straatbeeld faciliteren dan weer de omslag naar elektrisch rijden.

Handhaving via de nieuwste technologie

Eén van de tien N-VA-speerpunten in 2018 was een betere handhaving. Dat brachten we ook op vlak van verkeerveiligheid in de praktijk. Sluipverkeercamera’s behoeden talrijke Aartselaarse wijken van hoofdzakelijk intergemeentelijk sluipverkeer. Via trajectcontroles en de Lidars wordt consequent gehandhaafd op overdreven snelheid. De gemiddelde, vaak te hoge snelheden zijn daardoor het voorbije jaar aanzienlijk gedaald tot aanvaardbare proporties. Gemiddeld laat toch nog 2,5% van de automobilisten zich door een duidelijke flitspaal beboeten. Het blijft dus een belangrijke verkeersveiligheidsmaatregel om te blijven inzetten. Ten slotte handhaaft een bijkomende gemeenschapswacht op de wegcode, vooral op foutparkeerders en de schoolomgevingen.

Mobiliteit op hoger niveau

Samen met alle gemeenten van de Antwerpse vervoerregio werd hard gewerkt aan het Routeplan 2030 dat dit jaar officieel werd voorgesteld. Tezamen met de intergemeentelijke mobiliteitsplannen en de nog lopende provinciale studie voor de Rupelstreek en Aartselaar zijn zij een belangrijke houvast voor het intergemeentelijk verkeer.

Met de elektrische deelfietsen van Donkey Republic is al een eerste maatregel van de vervoerregio duidelijk zichtbaar in het straatbeeld.

Bart Lambrecht – schepen van Mobiliteit

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Het gemeentelijk mobiliteitsplan blijft de kapstok voor het mobiliteitsbeleid, op basis van het STOP-principe (eerst Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar Vervoer en dan pas Personenwagens). Verkeersveiligheid verbeteren is daarbij de allerhoogste prioriteit.
  2. We voeren ook de aanbevelingen uit de kersverse schoolvervoersplannen uit. Naast talrijke infrastructurele ingrepen om de schoolroutes en schoolomgevingen structureel verkeersveiliger te maken, voeren we ook een fietsbeloningssysteem in voor scholieren uit de lagere school. Op die manier motiveren we kinderen extra om met de fiets naar school te gaan, vermijden we onnodige auto’s aan de schoolpoort en doorbreken we zo de vicieuze cirkel (“Ik breng mijn kind met de auto omdat het er zo onveilig is door de vele auto’s”).
  3. Een belangrijke maatregel om de dorpskern en schoolomgevingen structureel veiliger te maken is de doortrekking van expresweg N171 op Rumsts grondgebied door de Vlaamse overheid. Dit zal heel wat onnodig sluipverkeer van gemeentelijke wegen als Pierstraat, Reetsesteenweg, Langlaarsteenweg en Kapellestraat halen. Zo worden ook de kruispunten voor zachte weggebruikers en schoolkinderen veiliger. De Vlaamse overheid belooft een schop in de grond in 2026 en opening in 2028. We zien nauwlettend toe dat die tijdslijn deze keer ook wordt gehaald.
  4. We stellen vast dat actiegroepen uit Reet toch mordicus vasthouden aan het tegenhouden van die doortrekking van de expresweg, hoewel nochtans voor de Rupelstreek in het algemeen en Aartselaar in het bijzonder enorm belangrijk. Nochtans heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hun alternatieven uitvoering onderzocht, waaronder een nulscenario waarbij niets wordt gebouwd. Dit nulscenario kwam er heel slecht uit. Wanneer actiegroepen desondanks juridische procedures wensen op te starten om het bouwproces te vertragen of tegen te houden, vindt N-VA Aartselaar dat het Aartselaars gemeentebestuur ook juridische procedures tegen de vertragingsmanoeuvres van de actiegroepen moet aanspannen. De verkeersleefbaarheid van Aartselaar komt te zeer in het gedrang om in dit dossier lijdzaam toe te zien. Zeker nu de Vlaamse regering eindelijk knopen heeft doorgehakt en het dossier als beslist beleid beschouwt.
  5. Eenmaal de N171 is aangelegd vermijden we dat sluipverkeer nog langer ons gemeentelijk wegennet gebruikt als kortere weg tussen de A12 en N171/E19. Zeker doorgaand vrachtverkeer weren we uit onze dorpskern en gemeentelijke wegen.
  6. Een ander belangrijk bovenlokaal dossier waarin concrete stappen zijn ondernomen is de heraanleg van de A12 met drie belangrijke tunnels. De bouw wordt door de Vlaamse overheid pas op het einde van de komende legislatuur voorzien. We zetten druk om die realisatie effectief uit te voeren, bij voorkeur iets vroeger dan in 2030.
  7. Een belangrijke minder hinder-maatregel voorafgaand aan die A12-werken is de realisatie van een fietsbrug over de A12, ter hoogte van het kruispunt Kontichsesteenweg-Cleydaellaan. De onteigeningen door AWV zijn lopende. Het gemeentebestuur werkt verder actief mee om dit in de eerste helft van de legislatuur te verwezenlijken.
  8. Samen met de gemeenten Hemiksem, Edegem, Kontich, Lint en de stad Antwerpen (district Wilrijk) werkte Aartselaar de FR3 uit, een nieuwe fietsverbinding tussen Hemiksem en Lint die aansluit op al bestaande fietsostrades. De FR3 zou in het noorden van de gemeente tussen de Struisbeek en Atlas Copco lopen. Het project kreeg al goedkeuring van de Antwerpse vervoerregio. We willen samen met onze buurgemeenten verdere stappen ondernemen om richting realisatie te gaan, best al gefaseerd.
  9. Het Routeplan 2030 van de Antwerpse vervoerregio zetten we om in praktijk. We proberen de modal shift te bewerkstelligen, waarbij autoverplaatsingen vaker worden ingeruild voor duurzamere vervoermodi. Alternatieven bieden is daarbij belangrijk. Denk aan beter openbaar vervoer, deelmobiliteit, extra fietspaden of trage wegen, enzovoort.
  10. Momenteel hebben we al zes hubs met elektrische deelfietsen van Donkey Republic. We willen dat aanbod uitbreiden door ook in de Aartselaarse woonwijken kleinere hubs met enkele fietsen aan te bieden.
  11. Op dit ogenblik loopt samen met enkele Rupelgemeenten een aanbesteding om een leverancier in deelauto’s naar onze regio te krijgen. We hopen dit in de nieuwe bestuursperiode ook eindelijk in praktijk te brengen. Deelmobiliteit krijgt een grote prioriteit komende legislatuur, waarbij we ook particuliere auto’s in een deelsysteem met buren willen stimuleren.
  12. Van het rioleringsproject op de Kontichsesteenweg, samen met de gemeente Kontich, maken we gebruik om het kruispunt Kontichsesteenweg/B. van Ertbornstraat/Dijkstraat een logischere indeling te geven. Door een verbreding van de Kontichsesteenweg maken we opstelstroken voor het links afdraaiend verkeer, zodat die in de toekomst het verkeer dat rechtdoor op de Kontichsesteenweg wil rijden niet langer hindert. Dit zal de doorstroming aanzienlijk ten goede komen. (zie ook Openbare Werken)
  13. Om de verkeersveiligheid voor voetgangers te bevorderen willen we voortaan aan elk zebrapad in zone 50 accentverlichting plaatsen. Ook de drukste zebrapaden in zone 30 worden met extra verlichting beveiligd in de donkere periodes.
  14. We zetten verder in op nieuwe, kwalitatieve fietsenstallingen, bij voorkeur overdekt. Op weloverwogen plaatsen voorzien we elektrische laadpalen voor fietsen, zeker op toeristische routes langs bijvoorbeeld de fietsknooppunten.
  15. De verkeerslichtgeleide kruispunten in gemeentelijk beheer werden deze legislatuur allemaal conflictvrij gemaakt. Bij de heraanleg van de Cleydaellaan (zie Openbare Werken) vernieuwen we meteen de verkeerslichten en voeren we ook daar het ‘vierkant groen’ voor alle zachte weggebruikers in. Bij het kruispunt Reetsesteenweg/Pierstraat dient onderzocht te worden of verkeerslichten daar nog een meerwaarde hebben zodra expresweg N171 daadwerkelijk is doorgetrokken.
  16. Deze legislatuur werd samen met Inter een actieplan opgemaakt om de Aartselaarse bushaltes toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Dat actieplan voeren we nu uit telkens één van de straten wordt heraangelegd. Bij bushaltes waar de komende zes jaar geen grote openbare werken worden gepland, verbeteren we de toegankelijkheid met een speciaal daarvoor aangestelde aannemer. Een verhoging van het budget voor de vernieuwing van bushaltes is bijgevolg noodzakelijk.
  17. In 2024 kregen Helststraat, Kontichsesteenweg en Reetsesteenweg de eerste Aartselaarse trajectcontroles. We breiden dat komende legislatuur uit met beide kanten van de Pierstraat (wijk Koekoek en wijk Lindenbos) en het bewoond gedeelte van de Cleydaellaan. Andere Aartselaarse straten bleken uit onderzoek niet geschikt voor een trajectcontrole, maar daar zetten we voortaan vaker de Lidar in. Terwijl blijft PZ Hekla ook intensief mobiel controleren. We merken in de cijfers dat de extra aandacht voor controles de verkeersveiligheid aanzienlijk heeft bevorderd in de ganse politiezone.
  18. Naast handhaving is ook sensibiliseren belangrijk. De huidige snelheidsinformatieborden op de belangrijkste Aartselaarse gemeentewegen hebben hun beste tijd gehad en worden vervangen door nieuwe, modernere exemplaren.
  19. Met de heraanleg van het Laar en de Kapellestraat (zie Openbare Werken) willen we ook onze centrumparkings beter bekend maken. Vandaag worden de parkings van het Kapellehof en het Cultureel Centrum nog onvoldoende benut. Via bewegwijzering met up to date weergave van het aantal beschikbare plaatsen geleiden we auto’s die onze dorpskern willen bezoeken. Hiervoor wordt de nodige technologie op beide parkings voorzien. Het aantal parkeermogelijkheden worden met de heraanleg van het Laar minimaal aangepast en verminderd. We proberen het huidige aantal plaatsen maximaal te bewaren, want ook ouderen die verder wonen moeten nog naar het centrum kunnen op termijn.
  20. Er komen meer en meer taxibedrijven in Aartselaar. We bekijken of we samen met hen taxicheques kunnen invoeren om bijvoorbeeld jongeren, senioren of minder mobielen verder te helpen.
  21. In de intergemeentelijke mobiliteitsplannen staat de belangrijke kamstructuur rond de A12 beschreven. We vinden het belangrijk dat dat principe toegepast blijft. We zetten dan ook onze juridische strijd verder tegen de gemeente Schelle die ondanks alle afspraken in toch heel wat extra verkeer via de Tuinlei naar het wegennet van Niel en Aartselaar stuurt en zo een ‘bypass’ voor de A12 heeft gecreëerd.
  22. In wijk Koekoek houden we soortgelijk ‘bypass-verkeer’ naar Schelle tegen door middel van GAS 4-sluipverkeercamera’s. Na een evaluatie willen we graag de Koekoekstraat ter hoogte van het kapelletje terug dubbelrichting maken, net als het stukje in de ‘oude’ Koekoekstraat. De sluipverkeercamera’s houden dan namelijk alle sluipverkeer tegen, waardoor de oude maatregelen tegen het sluipverkeer in de vorm van enkelrichtingen niet langer nodig zijn. Op die manier krijgen de bewoners van wijk Koekoek terug meer flexibiliteit in het bereiken en verlaten van hun woning.
  23. Het gemeentebestuur wil verder werk maken van de trage wegen, bedoeld voor zwakke weggebruikers. Het masterplan wordt verder uitgevoerd. Ook in de toekomstige RUP’s (Ruimtelijke Uitvoeringsplannen) worden trage wegen gecreëerd in de mate van het mogelijke. We creëren op die manier een bijkomend netwerk aan trage wegen in het gebied van De Reukens en tussen Kapellestraat en Kleistraat. We ijveren voor een verdere, structurele verbreding van het Reukenspad.
  24. Bij de hogere overheid wordt gepleit voor extra verlichting aan de oostzijde van de N177, vanaf de Lindenboslaan tot aan de Atomiumlaan in Wilrijk. In afwachting van de heraanleg van de A12 vragen we AWV ook om de fietspaden langs de N177 al grondig te verbeteren.
  25. De gemeente blijft voor onze jeugd 30% tussenkomen in het abonnement van De Lijn.
  26. Het gemeentebestuur zet verder in op mobiliteit voor mensen met een mobiele beperking. Dat deden we nu al dankzij zitbanken, verlaagde bermen, blindegeleidetegels,… Voetpaden en straten worden conform de nieuwe normeringen aangelegd.
  27. Het gemeentebestuur kiest bij voorkeur voor gedeeld ruimtegebruik. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of de parking van een supermarkt ’s avonds kan gebruikt worden door bewoners. Autoparkeerplaatsen kunnen in de zomer tijdelijk plaats maken voor ruimere terrassen.
  28. Het wordt het tijd dat de straatnaambordjes eens worden hernieuwd. (zie Communicatie)
  29. In enkelrichtingstraten merken we dat er vandaag nog steeds vaak (bewuste) negatie van de enkelrichting is. Dat zorgt niet alleen voor verkeersonveiligheid, bovendien doen automobilisten het regelmatig ook aan hogere snelheid. Daarom trekken we samen met politiezone Hekla ten strijde tegen enkelrichtingnegatie via de inzet van ANPR-camera’s, die afwisselend in de enkelrichtingstraten worden opgesteld.

Een Aartselaar waar geïnvesteerd wordt in dorpskernvernieuwing en het wegennet

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Reeds 24 nieuwe voetpaden

De slechte staat van de voetpaden is een doorn in het oog van heel wat inwoners. De N-VA pakte dit aan door de herstelling van voetpaden absolute prioriteit te geven. 24 straten kregen de afgelopen twee legislaturen al nieuwe voetpaden. Telkens wordt bijkomend groen voorzien en krijgen de straten moderne ledverlichting.

Veiligere fietspaden

De provincie Antwerpen maakte rond 2015 een fietsbarometer op. Alle slechte fietspaden zijn sindsdien structureel aangepakt: Kleistraat, Oever, Kontichsesteenweg, Dijkstraat, Bist en Baron van Ertbornstraat. We leggen nieuwe fietspaden aan zoals in de Leugstraat of voorzagen betere fietsinfrastructuur zoals in de Lindelei. In totaal mochten 11 straten al van nieuwe fietsvoorzieningen genieten.

Op verschillende oversteekplaatsen werd veiligere fietsinfrastructuur aangelegd.

Uitrol van grote rioleringsprojecten

Talrijke grote rioleringsprojecten zijn de revue gepasseerd. Denk maar aan Carillolei/Leugstraat, Lindelei, Kleistraat, Oever, Kontichsesteenweg, F. Van den Berghelaan, G. De Smetlaan, Dijkstraat en Bist. Nog meer rioleringsprojecten staan in de steigers en zijn voorbereid door het huidige gemeentebestuur. Telkens voorzien we een gescheiden rioleringsstelsel voor een betere afwatering en properdere waterlopen. Minder snelle waterafvoer en meer waterbuffering staan in elk project centraal.

Niet elke straat heeft per se al een nieuwe riolering nodig. Alle straten van wijk Kleine Grippe werden bijvoorbeeld van een nieuwe asfaltlaag voorzien. Het afschrapen van de huidige betonplaten moet voor minder hinder voor de omwonenden zorgen in Cleydaellaan en Reetsesteenweg.

Dankzij de N-VA eindelijk vooruitgang in dossiers A12/N177 en expresweg

Er is heel wat voorbereidend werk verzet voor de grote, intergemeentelijke dossiers. Zowel voor het dossier A12/N177 als de doortrekking van de expresweg N171 zijn de milieueffectenrapporten (MER’s) opgemaakt en hakte de Vlaamse regering de knopen door. In beide dossiers werden de adviezen van Aartselaar gevolgd. Nu is het tijd om tot uitvoering te gaan.

Bart Lambrecht – schepen van Openbare Werken

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. N-VA Aartselaar wil komende legislatuur een stevige inspanning doen en het tempo aan openbare werken gevoelig optrekken. Dat is logisch om twee redenen. Enerzijds geven onze bewoners in bevragingen aan dat de heraanleg van het openbaar domein een prioriteit is. Anderzijds kunnen we best voor de start van de grote A12-werken nog zo veel mogelijk Aartselaarse projecten tot een goed einde brengen. Vanaf 2030 zullen we gedurende enkele jaren namelijk best niet al te veel Aartselaarse wegen open leggen als tegelijkertijd de A12 in opbouw is.
  2. Daarom staan openbare werken de komende legislatuur dus echt centraal. De voorbije twaalf jaar voorzagen we 24 straten van nieuwe voetpaden, 11 van nieuwe fietsinfrastructuur en 23 van een nieuwe rijbaan, al dan niet met een nieuwe en gescheiden riolering. Ter illustratie: ons programma voorziet nu voor de komende zes jaar voetpadheraanleg in liefst 31 straten, nieuwe fietsinfrastructuur in 14 straten en nieuwe wegenis in 30 straten. We staan dus voor een stevige inspanning!
  3. De grootste projecten zijn natuurlijk rioleringsprojecten, waarbij we samenwerken met rioolbeheerders Pidpa en/of Aquafin. De gemiddelde duurtijd van zo’n rioleringsproject is in Vlaanderen 6 tot 8 jaar. Om dus effectief in uitvoering te kunnen gaan, heeft onze huidige bestuursploeg reeds de volgende projecten al opgestart. Samenwerkingsovereenkomsten zijn afgesloten en studiebureaus aangesteld. Voor talrijke projecten zijn de voorontwerpen al gekend of is het finale dossier zelfs al op de gemeenteraad gepasseerd. Bij andere projecten is het voorontwerp nog in voorbereiding.
  4. Het meest in het oog springend rioleringsproject is dat van Laar en Kapellestraat. Najaar ’24 starten de nutsmaatschappijen al met saneringen. In maart ’25 willen we de aannemer laten starten. Laar en Kapellestraat krijgen nieuwe rioleringen, wegenis en voetpaden. In het woongedeelte van de Kapellestraat, tussen Palmboomstraat en Langlaarsteenweg, komen er fietspaden aan beide zijden van de straat. De huidige snelheidsregimes en dubbelrichtingen blijven behouden. De rijbaan wordt voorzien in uitgewassen beton, de fietspaden in comfortabel asfalt en de voetpaden in geschrankte gebakken straatstenen. Uit plaatsbezoeken blijkt dat laatste het meest toegankelijk voor rolstoelen, rollators en buggy’s. Door deze andere inrichting herken je in de toekomst meteen de dorpskern.
  5. We willen het Laar en Klein Laar zo groen mogelijk houden. Beide pleinen worden met elkaar verbonden en moeten voortaan meer beleving uitstralen. De horeca krijgt daarbij een prominentere plaats op onze dorpspleinen. De halte van De Lijn in de Baron van Ertbornstraat verhuist naar het Laar, want enkel daar kan die toegankelijker en overdekt worden gemaakt.
  6. Aansluitend op het rioleringsproject van Laar en Kapellestraat willen we beginnen aan het rioleringsproject van L. Gilliotlaan en J. Davidlaan. Beiden zijn ondertussen fietsstraten, dus we willen het uitzicht van de Lindelei in die straten doortrekken. De voetpaden worden vernieuwd en het concept van de schoolstraat bestendigd. De schoolomgeving rond de Blokkendoos krijgt meer ruimte voor voetgangers. We onderzoeken of een strategische knip doorgaand autoverkeer langs de schoolpoort kan weren.
  7. De Barones L. de Borrekenslaan krijgt een gescheiden riolering. Tegelijkertijd wordt de straat eindelijk voorzien van aparte voet- en fietspaden aan beide kanten van de straat, volledig conform de normen en verwachtingen van een straat die binnen de bebouwde kom ligt. Op dit ogenblik loopt nog studiewerk om te bekijken hoe de huidige bomen in het nieuwe project kunnen geïntegreerd worden. Afhankelijk van dat studiewerk kan ook met de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) bekeken worden hoe de watercaptatie en vertraagde afvoer zal worden georganiseerd. Dat studiewerk hoort eind dit jaar klaar te zijn. Bedoeling is om voor het jaareinde de omgevingsvergunning voor de werken in te dienen.
  8. Aansluitend op het rioleringsproject van de Borrekenslaan gaat de Wolffaertshoflaan op de schop. Daar vernieuwen we de riolering, voetpaden, groenperken en parkeerplaatsen. Het pleintje van de Helenboslaan wordt mee aangepakt binnen dit project. De nieuwe gescheiden riolering wordt aangesloten op die van de Borrekenslaan.
  9. Ook in Cleydaellaan wordt een rioleringsproject uitgerold. De straat krijgt daarbij hetzelfde uitzicht als de vernieuwde Kontichsesteenweg: een rijbaan in asfalt, voldoende groenperken voor waterinfiltratie en een dubbelrichtingsfietspad van drie meter breedte.
  10. Aartselaar heeft vandaag al een rioleringsgraad van 96% en zit daarmee bij de Vlaamse top. We willen echter graag naar de 100% gaan. Dat betekent dat we met subsidies van de VMM de zogenaamde ‘groene clusters’ aanpakken tegen 2027. Dat zijn straten die vandaag nog geen riolering hebben en waarbij het vuil water van de woningen in de grachten wordt geloodst. Er zijn projecten opgestart om in Groenenhoek, Zinkvalstraat, Molenveldstraat, Bekersveld en de zijtak van de Reetsesteenweg zulke rioleringsprojecten uit te voeren.
  11. In Groenenhoek en Zinkvalstraat willen we daarbij naar een inrichting van de wegenis gaan die meer rekening houdt met de verschillende vervoersmodi en de talrijke fietsers die er rijden. Indien de gemeente Kontich nog plannen heeft om een trage weg op Bekersveld te laten aansluiten, trachten we ook die straat fietsvriendelijker te maken.
  12. Een ander groot rioleringsproject is de bundeling van straten in wijk Buerstede, allen gelegen tussen Cleydaellaan, Helststraat en de A12/N177. Het gaat om Rozenlaan, Ahornelaan, Tulpenlaan, Lelielaan, Azalealaan, Krokusplein, Zonnebloemlaan, Buerstedelei en Molenberg. De Gebroeders Van der Elstlaan valt er buiten, want die verkaveling is nog recent. In al die straten worden de rioleringen, voetpaden, groenperken en wegenis vernieuwd.
  13. Deze legislatuur hernieuwden we al de Kontichsesteenweg tussen A12/N177 en het kruispunt Baron van Ertbornstraat/Dijkstraat. De gemeente Kontich plant nu een groot rioleringsproject op haar Groeningenlei, het verlengde van die Kontichsesteenweg. We sluiten daarbij aan om het Aartselaarse stuk tussen de gemeentegrens en het kruispunt Baron van Ertbornstraat/Dijkstraat te vernieuwen. Qua uitzicht zal dit er hetzelfde gaan uitzien als het reeds vernieuwde stuk. We verbreden wel de Kontichsesteenweg aan het kruispunt met de Baron van Ertbornstraat/Dijkstraat, zodat er opstelstroken komen voor verkeer dat linksaf wil slaan. Op die manier verbeteren we de doorstroming voor verkeer dat rechtdoor op de Kontichsesteenweg wil blijven rijden. (zie ook Mobiliteit)
  14. De Reetsesteenweg is aan vernieuwing toe. Dat kunnen we pas aan het eind van de legislatuur doen, als de expresweg N171 is doorgetrokken. In dezelfde ontwerpplannen vernieuwt Rumst ook haar Eikenstraat. De Reetsesteenweg krijgt dan meteen fietspaden aan beide kanten van de straat, die aansluiten op het nieuwe complex van het kruispunt met de expresweg en met de enkelrichtingsfietspaden die tegen dan ook in de Kapellestraat aanwezig zijn.
  15. Aansluitend op het rioleringsproject van de Reetsesteenweg is het dan de beurt aan de vernieuwing van de Pierstraat. Ook dat rioleringsproject kan pas starten als de N171 is doorgetrokken. De Pierstraat heeft vanaf dan geen verkeersfunctie meer voor al het doorgaand autoverkeer en wordt ‘gedowngraded’. De weg krijgt een lagere verkeersfunctie en het doorgaand autoverkeer dient de N171 te gebruiken. In dit project worden meteen de fietspaden vernieuwd.
  16. Het rioleringsproject van de Pierstraat blijft trouwens niet beperkt tot de Pierstraat ten oosten van de A12 in wijk Lindenbos. Ook de Pierstraat ten westen van de A12 in wijk Koekoek wordt vernieuwd en gedowngraded in samenwerking met de gemeente Rumst. Het doorgaand autoverkeer wordt naar de N171 (‘de Banaan’) geleid. Het kruispunt met de ’s Herenbaan wordt daarom ook heraangelegd in samenwerking met de gemeenten Niel en Rumst. Verkeer vanuit Niel wordt dan conform de intergemeentelijke mobiliteitsplannen via de ’s Herenbaan naar de N171 geleid.
  17. Dit gedeelte van de Pierstraat krijgt vervolgens ook fietspaden aan beide kanten van de baan, net zoals de Pierstraat ten oosten van de A12. De enkelrichtingsfietspaden sluiten dan meteen aan op de fietspaden die Niel momenteel aan het aanleggen is in haar gedeelte van de Matenstraat/Pierstraat. In dat laatste project pakken we trouwens ook onze Matenstraat – het verlengde van de Tuinlei – aan.
  18. In afwachting van dit rioleringsproject op de Pierstraat, dat eerder op het einde van de legislatuur zal worden uitgevoerd, willen we samen met Rumst in 2025 de slechte betonplaten in de Pierstraat herstellen, zodat de omwonenden de komende jaren minder lawaai- en trillingshinder ondervinden.
  19. Samen met Aquafin en Pidpa werken we aan de afkoppelingen van de Varenloop in wijk Lindenbos. In dat project worden de straten Lindenboslaan en Berkenlaan voor het eerst van een riolering voorzien. Ook de Kastanjelaan en Acacialaan krijgen dan een gescheiden rioleringsstelsel. De voetpaden worden dan vernieuwd en we willen onnodige verharding vergroenen.
  20. Elk jaar laten we de gemeentelijke wegendienst enkele straten van een nieuw voetpad en nieuwe groenperken voorzien. In het begin van de legislatuur werken we verder in de Leugstraat tussen Carillolei en Langlaarsteenweg, waar de wegendienst in 2024 al aan begonnen is.
  21. Vervolgens laten we de wegendienst de schoolomgeving van Cade en de Wonderpluim van nieuwe voetpaden voorzien in respectievelijk C. Paulusstraat en della Faillelaan.
  22. Ten slotte pakt de wegendienst de schrijverswijk aan. Zowel A. Sanderslei, S. Streuvelslaan, L. Renslaan, K. Van de Woestijnelaan, E. Claeslaan, H. Consciencelaan, F. Timmermanslaan en F. De Pillecynlaan krijgen nieuwe voetpadinfrastructuur en aanplantingen. In die laatste, doodlopende straat bekijken we waar we onnodige verharding kunnen ontharden.
  23. In wijk Koekoek voorzien we in de Koekoekstraat rondom het kapelletje een kwalitatief voetpad dat zal aansluiten op het al bestaande voetpad in de Koekoekstraat in Schelle. Op die manier hoeven de voetgangers zich niet tussen het autoverkeer te mengen.
  24. Bij alle bovenstaande voetpadwerken, ook bij rioleringsprojecten, gaat er steeds voldoende aandacht naar de toegankelijkheid van minder mobiele mensen. Denk maar aan taluds, verlaagde boordstenen aan oversteekplaatsen, blindegeleidetegels, enzovoort.
  25. Aartselaar heeft de ambitie om tegen 2030 alle openbare verlichting te hebben verled. In alle hierboven vermelde straten die we aanpakken plaatsen we ledverlichting tijdens de werken. In alle straten die niet op de werkplanning staan en die nog oude verlichting hebben, wordt de ledverlichting in de loop van de legislatuur gepland.
  26. De ontsluiting van de industriezone van de Mastboomstraat op een andere manier dan via het woongebied van wijk Ysselaar is onderzocht en momenteel blijkt daar geen oplossing voor te zijn. Ook volgende legislatuur wordt nog steeds uitgekeken naar opportuniteiten om dit project alsnog te verwezenlijken. Tot zolang zullen daar geen nieuwe KMO-gerelateerde vergunningen verleend worden.
  27. We werken verder loyaal mee met de hogere overheid aan de uitvoering van de doortrekking N171, de fietsbrug over de A12 en de heraanleg van de A12/N177 in drie tunnels. Bij de heraanleg van de A12/N177 vinden we het wel belangrijk dat er voldoende terugkeerlussen worden ingetekend in het finale ontwerp. (zie Mobiliteit)
  28. Werken van nutsmaatschappijen zijn niet fijn, maar wel essentieel om al onze voorzieningen up to date te houden. Komende legislatuur zal er extra aandacht gaan naar de versterking van het elektriciteitsnetwerk van Fluvius, met het oog op de toenemende elektrificatie van onze samenleving. We blijven ook inzetten op verglazing van internetkabels.
  29. Om te vermijden dat een nieuw aangelegde straat onmiddellijk terug wordt opengelegd door een nutsmaatschappij, worden regelmatig vergaderingen gehouden met de maatschappijen en worden de nieuwste technologieën gebruikt om hen goed met elkaar te laten samenwerken. Een deskundige openbaar domein ziet ook nauwgezet toe dat na hun werken het wegdek terug in prima staat wordt afgeleverd.
  30. Ten slotte denken we ook al na aan de wegenwerken van de legislatuur nadien (2031-2036). Rioleringsprojecten hebben namelijk een lange doorlooptijd, dus het is noodzakelijk dat die projecten de komende jaren al in gang worden gezet (samenwerkingsovereenkomsten, aanstelling studiebureau, subsidieaanvraag,…). We starten voorbereidende trajecten op voor wijk Ysselaar, wijk Lindenbos, de schilderswijk (J. Smitslaan, H. De Braekeleerlaan, J. Ensorlaan, C. Permekelaan en aangevuld met Helenboslaan), Langlaarsteenweg/Wullebeekstraat en G. Gezellestraat, Hoevelei en Vrijheidsstraat. Het is daarbij wel de bedoeling dat de uitvoering van die projecten in de toekomst niet conflicteren met de heraanleg van de A12/N177.

Een Aartselaar dat haar financiën netjes op orde heeft en fiscaal aantrekkelijk is

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Bij de allerlaagste belastingen in Vlaanderen

Aartselaar heft 4,9% personenbelasting en 680 opcentiemen op de onroerende voorheffing. Met die belastingschalen zijn we de fiscaal aantrekkelijkste gemeente uit de regio. Meer zelfs, we horen tot de koplopers qua fiscaal vriendelijkste gemeenten in Vlaanderen. In tegenstelling tot heel wat andere gemeenten heffen we bovendien geen bijkomende belastingen, zoals een gezinsbelasting, rioolbelasting, belasting op bedrijfsruimten,…

De voorbije legislatuur voerden we een beperkte taxshift in. De personenbelasting daalde, terwijl de opcentiemen op de onroerende voorheffing licht verhoogden. Op die manier dragen de sterkste schouders wat meer van de lasten, waaronder de eigenaars van een woning. Wie bijvoorbeeld een woning huurt, ging er fiscaal op vooruit in Aartselaar.

Door bewust voor een beperkte stijging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing te kiezen in deze taxshift, waren het niet enkel de Aartselaarse huizeneigenaars die hiervoor betaalden. Ook bedrijven, patrimoniumvennootschappen en eigenaars die in andere gemeenten wonen maar in Aartselaar een woonst verhuren, dragen bij aan deze belasting.

Fiscaal vriendelijk voor ondernemingen

Ook KMO’s weten de weg naar Aartselaar snel te vinden. Uit onderzoek blijkt Aartselaar voor hen een fiscaal paradijs. De lage belastingen, in combinatie met het feit dat Aartselaar in tegenstelling tot andere gemeenten amper extra bedrijfsbelastingen heft, maken de rekening voor ondernemers interessant. Dat is een gedeeltelijke verklaring waarom er amper leegstand is in onze winkelpanden en KMO-zones.

De rekeningen op orde

Aartselaar werkt voor de tweede legislatuur op rij met de Beleids- en Beheerscyclus (BBC) van de Vlaamse overheid. Via die begrotingstool moeten gemeenten aantonen dat ze hun dagdagelijkse werking, investeringen én schulden op een vlotte manier kunnen betalen. De autofinancieringsmarge die de financiële gezondheid van een gemeente aanduidt moet van de Vlaamse overheid alleen op het einde van de legislatuur positief staan om dat aan te tonen. N-VA Aartselaar maakt er telkens een erezaak van om dat elk jaar aan te tonen.

Het beleid dat we voeren financieren we dus zelf. We sturen geen rekeningen door naar onze kinderen of kleinkinderen, zoals helaas heel wat partijen in de nationale regering wél doen.

Bovendien weten we onze belangrijkste projecten ook steeds goed te laten subsidiëren. Grote bouwprojecten als zwembad Dok~3 of de nieuwe gemeentelijke kleuterschool werden gefinancierd met miljoenen euro’s Vlaamse subsidies. Elke subsidie-euro is een euro uitgespaard voor de Aartselaarse schatkist.

Een halvering van de schuld

Toen de N-VA in 2013 het beleid overnam van de vroegere VLD/NAP-ploeg, had Aartselaar nog een schuld van 540 euro per inwoner, ondanks dat er amper investeringen aan het openbaar domein en patrimonium gebeurden onder dat VLD/NAP-bestuur. Op het einde van het huidige meerjarenplan zal die schuld nu nog maar 255 euro per inwoner zijn. De N-VA zorgde op twaalf jaar tijd voor meer dan een halvering, terwijl ze toch de belastingen laag hield en talrijke belangrijke investeringen deed voor de Aartselarenaar en onze gemeente.

Een dergelijk beleid is wat inwoners van hun gemeentebestuur mogen verwachten en wat de N-VA in Aartselaar in de praktijk brengt.

Eddy Vermoesen – schepen van Financiën en Begroting

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Ook komende legislatuur wil de N-VA in Aartselaar verder inzetten op de ingeslagen weg, met de volgende principes:
    • Een fiscaal voordelige gemeente met lage belastingen, waarbij we bij de absolute top van de provincie/Vlaanderen/België willen blijven
    • Een uitgebreide en duidelijke meerjarenplanning, waarbij Aartselaar elk jaar een positieve autofinancieringsmarge nastreeft
    • Talrijke investeringen in de gemeente, terwijl we de schuldgraad op een laag en verantwoord niveau kunnen houden
    • Subsidies van hogere overheden maximaal benutten bij de uitvoering van onze investeringsprojecten
    • Intergemeentelijke samenwerking daar waar mogelijk en nuttig, als het zo de kosten lager kan houden
    • Leningen die op korte termijn en met een zo laag mogelijke rentelast worden aangegaan
    • Een doorgevoerd schuldbeheer
    • Een aanpassing van de bedrijfsbelasting op drijfkracht
    • De centen bewaken en de rekeningen doen kloppen
  2. We zetten ons in voor volledige transparantie over het financiële beheer van de gemeente. Dit houdt in dat we regelmatig gedetailleerde rapporten publiceren over waar en hoe de gemeentelijke fondsen worden besteed. Deze rapporten zijn voor alle inwoners toegankelijk via onze website en worden ook besproken tijdens openbare gemeenteraadsvergaderingen. Door inzicht te geven in de allocatie van middelen, willen we het vertrouwen van de burgers versterken en hen actief betrekken bij besluitvormingsprocessen. Het uiteindelijke doel is om elke burger duidelijk te maken wat er gebeurt met hun geld en hoe dat bijdraagt aan de ontwikkeling van Aartselaar.

Een ondernemersvriendelijk Aartselaar dat kansen biedt aan de lokale economie

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Aartselaar heeft haar lage belastingen voor bedrijven en handelszaken behouden. Uit onderzoek blijkt dat Aartselaar de meest interessante gemeente is voor KMO.

Voor de middenstand werd een Winkelinformatienetwerk (WIN) opgericht, vergelijkbaar met de buurtinformatienetwerken die er in verschillende wijken zijn.

Er wordt goed samengewerkt met de lokale handelaarsvereniging ATA en de ondernemersverenigingen Unizo Aartselaar, Handel Industrie Werkt (HIW) en Voka. Samen met hen werd de Ondernemersraad Aartselaar (ORA) opgericht, waar ondernemers en het gemeentebestuur met elkaar in interactie gaan.

De gemeente streeft naar een goede mix tussen baan- en buurtwinkels, waarbij het aanbod langs de A12 en in het dorpscentrum elkaar geen concurrentie aandoet en elkaar aanvult.

Activiteiten die door de middenstand worden georganiseerd worden optimaal ondersteund.

Een KMO-loket met een ambtenaar bevoegd voor Lokale Economie staat met raad en daad nieuwe en bestaande ondernemers bij.

Er werd deze legislatuur al goed samengewerkt met De Profploeg om het rioleringsproject Kapellestraat-Laar voor de middenstand voor te bereiden. Met de provincie doorliepen we dan weer het coachingstraject detailhandel.

Mark Vanhecke – schepen van Economie en Middenstand

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. De N-VA wil stevig inzetten op de 7 topics die bij ondernemen regelmatig aan bod komen: een goede dienstverlening, ruimte om te ondernemen, een goede bereikbaarheid, voldoende veiligheid, een gezond milieu, positieve financiën en voldoende participatie.
  2. Om een ondernemersvriendelijke gemeente te zijn, moet dus vooral ook optimaal worden ingezet op andere beleidsdomeinen, zoals ruimtelijke ordening, mobiliteit en openbare werken, parkeerbeleid, toerisme, werkgelegenheidsbeleid en activering van werklozen, woonbeleid en bij uitbreiding van dat alles: een positieve uitstraling van de gemeente Aartselaar.
  3. We behouden onze lage belastingen voor ondernemers en hebben de ambitie om koploper in onze regio te blijven. We hebben in tegenstelling tot andere gemeenten geen bedrijfsbelasting en willen dat ook graag zo houden.
  4. Die lage belastingen koppelen we aan een degelijke dienstverlening en een optimaal ondernemersklimaat. Via het KMO-loket is Aartselaar een partner in het ondernemen.
  5. We willen de belasting op drijfkracht voor bedrijven grondig hervormen.
  6. De bloeiende middenstand en horeca wordt optimaal ondersteund, zij zijn een belangrijk onderdeel van het Aartselaars weefsel en zorgen voor een bedrijvige kern in Aartselaar. Ook hun activiteiten kunnen op gemeentelijke steun rekenen, zowel financieel als logistiek. Samen met de handelsorganisatie streven we bovendien naar een goede mix van handelszaken.
  7. Deze legislatuur werd een terrasreglement opgesteld, dat bepaalt onder welke voorwaarden openbaar domein mag worden ingenomen. Gelet op de coronacrisis werd daar nog geen retributiereglement aan gekoppeld. Dat voeren we komende legislatuur wel in, maar we verbinden het aan targets rond ecologie, netheid, samenwerking, etc. Geld innen staat niet voorop, kwalitatieve en propere terrassen op openbaar domein wel.
  8. We behouden en promoten de succesvolle Aartselaarbon en trachten die te digitaliseren. Onze nieuwe inwoners schenken we zo’n bon om onze lokale middenstand te laten ontdekken.
  9. We trachten een Kringwinkel naar Aartselaar te krijgen.
  10. We willen de toegankelijkheid van nieuwe winkel- en horecapanden verbeteren. Bij oudere panden willen we een betere toegankelijkheid stimuleren door middel van een financiële ondersteuning.
  11. Aartselaar is een zeer levendige ondernemersgemeente, met bijgevolg weinig tot geen leegstand, zeker in vergelijking met talrijke andere steden en gemeenten. Eventuele leegstand willen we ook snel tegen gaan via bijvoorbeeld pop-up-invullingen.
  12. We blijven de goede mix in Aartselaar tussen baanwinkels op de A12 en buurtwinkels in ons dorpscentrum behouden.
  13. Bij wegenwerken betrekken we de middenstand en zorgen voor zo veel mogelijk Minder Hinder-maatregelen. Dit zal zeker heel belangrijk zijn bij het rioleringsproject Kapellestraat – Laar dat er aan zit te komen. Ook de markt krijgt een goede en tijdelijke alternatieve locatie tijdens het rioleringsproject.
  14. We vergroenen onze KMO-zones en stimuleren onze bedrijven richting duurzame(re) vervoersmiddelen. Denk aan initiatieven als de Pendelproeverij. 
  15. Onze vrijdagse markt is één van de topmarkten in de ruime omgeving en die willen we graag zo houden. We behouden dus de goede samenwerking met de marktcommissie en blijven inzetten op de provinciale actie ‘maand van de markt’.
  16. We brengen de bevoegdheden ‘Economie’ en ‘Markten’ onder bij één en dezelfde schepen.
  17. Naar analogie van heel wat steden en gemeenten voeren we een toeristenbelasting in bij hotels, B&B’s en Airbnb’s. Dit kan jaarlijks zo’n 10.000 euro opleveren zonder dat het de Aartselarenaar raakt. De opbrengst wordt gebruikt voor extra toeristische werking.
  18. Geïnspireerd door de positieve resultaten van een landschapskantoor in de gemeente Rumst, stellen wij voor om een eenmalig  (en mogelijks wederkerend) event te organiseren in Aartselaar. Dit event zal gemeentelijke werknemers en lokale ondernemers samenbrengen in een tijdelijk landschapskantoor, om de voordelen van dergelijke werkomgevingen te demonstreren en de samenwerking tussen de gemeente en lokale KMO's te bevorderen. Het event zal zich richten op het uitwisselen van ideeën, het versterken van netwerken en het verkennen van potentiële synergieën. We onderzoeken de organisatie van dit event en stellen voor een plan voor te bereiden dat zal worden gepresenteerd aan de gemeenteraad voor verdere besluitvorming. Dit initiatief beoogt de betrokkenheid en interactie tussen het gemeentebestuur en de lokale economische actoren te versterken, wat kan bijdragen aan een dynamischere lokale economie.    

Een bloeiend Aartselaar waar iedereen graag woont

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

In het begin van ons beleid – in 2013 - waren er amper 3 (!) sociale woningen en stonden er bovendien maar weinig projecten in de steigers. Vlaanderen dreigde Aartselaar onder curatele te zetten en de regie over te nemen. Dit gemeentebestuur voerde een inhaaloperatie uit en maakte heel wat concrete plannen. De curateledreiging verdween en er kwam een gunstige evaluatie van de hogere overheid.

Op twee legislaturen tijd zijn 67 woningen gerealiseerd, naast 30 woningen die via het sociaal verhuurkantoor worden ingehuurd. Nog 58 woningen staan ingepland in twee projecten. Op deze ingeslagen weg - en na realisatie van de twee projecten die in uitvoering kunnen gaan - halen we vlotjes het bindend sociaal objectief (BSO) dat Vlaanderen ons verplicht oplegt.

Samen met de gemeenten uit de Zuidrand, uitgezonderd die van de Rupelstreek, werd de nieuwe woonmaatschappij Thuisrand opgericht. Daarin is ook het sociaal verhuurkantoor SVK Woonweb voortaan geïntegreerd. Inwoners hebben nu één duidelijk aanspreekpunt voor alles rond sociaal woonbeleid, tegenover de versnippering vroeger. Dankzij de nieuwe woonmaatschappij heeft Aartselaar ook eindelijk één bestuurder in de Raad van Bestuur. Zo kunnen we harder wegen op het uitgevoerd beleid.

Een leegstandsregister werd ingevoerd, met daar bovenop een leegstandstaks voor huizen zonder officiële bewoner. Op die manier komen leegstaande woningen sneller terug op de huur- of koopmarkt.

Een soortgelijk reglement werd opgemaakt voor verwaarloosde en verkrotte woningen om het Aartselaars straatbeeld fraai te houden.

Conformiteitsattesten voor de verhuur of verkoop van woningen werden ingevoerd. Zij geven een beeld over de woonkwaliteit van het pand.

Een woonloket met huisvestingsambtenaar werd opgericht voor alle vragen rond wonen.

Er wordt flexibel omgegaan met nieuwe woonvormen, met specifieke aandacht voor zorgwonen en mogelijkheden voor intergenerationeel wonen, zoals kangoeroewoningen. Ook alternatieve woonvormen krijgen aandacht.

Aartselaar heeft één doorganswoning en één nood- of crisiswoning, waar mensen die door onverwachte omstandigheden hun huis uit moeten (bijvoorbeeld woningbrand) een tijdelijk onderkomen krijgen.

In de A. Sanderslei werd via intercommunale Igean een grond aangekocht, met als doel die aan jonge gezinnen met een Aartselaarse band te verkopen aan een prijs die lager is dan de marktprijs. Een soortgelijk project werd in de E. Tinellaan deze legislatuur reeds gerealiseerd, waarbij 9 gezinnen met een Aartselaarse band hun droomwoning konden bouwen.

Hilde Heyman – schepen van Wonen

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Het huidig uitgetekende beleid wordt verder gezet: de inhaaloperatie rond sociale woningen wordt afgerond, met bij de toewijzing zo veel mogelijk de nadruk op mensen met een Aartselaarse band. Verder zetten we blijvend in op de aanpak van leegstand en verwaarloosde woningen, informatie over wonen,…
  2. De twee grote projecten die in voorbereiding zijn en die ons eindelijk het Bindend Sociaal Objectief (BSO) zullen doen halen, worden uitgevoerd. Het gaat om het project Koekoek in de E. Hullebroecklaan en het project Jarys op het Laar/G. Gezellestraat. Beiden worden kwalitatieve, mooie en moderne woonprojecten. Het project Jarys zorgt tevens voor een extra doorsteek vanuit de parking van het cultureel centrum naar het Laar.
  3. We maken gebruik van de voorrangsmogelijkheden die het Woondecreet ons biedt om binnen ons contingent sociale woningen bepaalde woningen voor de doelgroep Aartselaarse senioren toe te wijzen. Indien de huidige woning voor hen onaangepast wordt, kunnen we hen zo begeleiden naar een aangepast appartement. De vrijgekomen woningen zijn dan weer interessant om nieuwe gezinnen aan te trekken.
  4. Het project aan de A. Sanderslei wordt verder afgewerkt en gerealiseerd, na beëindiging van het RUP. Moest dat nog steeds aanslepen, wordt dit woonproject voor jonge gezinnen met een Aartselaarse band uit het RUP getrokken en sneller gerealiseerd.
  5. De N-VA wil verder werk maken van het stimuleren van nieuwe woonvormen zoals zorgwonen, co-housing,… Het moet ook eenvoudiger worden om van woningen met een verouderde inrichting terug nieuwe en interessante woningen te maken.
  6. De gemeente gaat actief op zoek naar een geschikte locatie voor bijvoorbeeld een ‘Toontjeswoning’ - dat is een woning waarin een beperkte groep volwassen personen met een handicap wordt gehuisvest en begeleid – of een ander co-housingproject, bij voorkeur in het centrum van de gemeente.
  7. We breiden de conformiteitsattesten uit naar iedereen die verhuurt en bekijken nog of die eventueel betalend moeten gemaakt worden. Bedoeling is om de minimale woonkwaliteit van elke huurwoning te waarborgen.
  8. De toegankelijkheid van onze handelszaken is een aandachtspunt. We willen drempels letterlijk en figuurlijk wegwerken en automatische deuren stimuleren. Dit kunnen we bijvoorbeeld stimuleren door middel van een premie. Bij nieuw- of vernieuwbouw leggen we het op bij de omgevingsvergunning (zie ook Senioren).
  9. We bekijken hoe we onbebouwde bouwpercelen beter kunnen activeren om de druk op de open ruimte te verminderen (zie ook Ruimtelijke Ordening).
  10. We stimuleren budgethuren of geconventioneerd huren, waarvoor Vlaamse subsidies in het leven zijn geroepen. Budgethuren is er voor mensen die moeilijk op de private huurmarkt terecht kunnen en een duwtje in de rug nodig hebben.
  11. Ten slotte houden we vormingen rond langer kwalitatief blijven wonen in eigen leefomgeving (zie ook Senioren).

Een sociaal Aartselaar dat niemand uit de boot laat vallen

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Voor het eerst een sociaal beleid die naam waardig

N-VA krijgt vaak het verwijt asociaal te zijn. Niets is echter minder waar. In Aartselaar werd onder impuls van N-VA-schepen Hilde Heyman voor het eerst een echt en ruim sociaal beleid uitgebouwd. We helpen iedereen wie in nood zit. Op een correcte en rechtvaardige manier, toekomstgericht, met een duurzaam aanbod in de sociale dienstverlening.

Dit sociaal beleid overstijgt heel wat andere beleidsdomeinen. Elders in dit programma hebben we reeds ons gezins-, jeugd- en seniorenbeleid toegelicht. Dit behelst heel wat sociale maatregelen, net als het gemeentelijk woon-, sport- en zelfs het cultuurbeleid. De pas opgerichte Opstap-pas zorgt er bijvoorbeeld voor dat in Aartselaar minder financieel krachtige inwoners toch aan een lager tarief aan dit ganse aanbod kunnen deelnemen.

Inzet op (sociale) tewerkstelling en activering

Een job is de beste garantie tegen armoede. Daarom werd de focus meer op tewerkstelling gelegd, zowel in de sociale economie, maar ook in de lokale economie en binnen de gemeentediensten.

In dat kader werd ook het project ‘Rupeltornado’s’ opgericht binnen intercommunale Vlotter, waarbij mensen twee halve dagen per week bepaalde Aartselaarse straten proper houden.

In tegenstelling tot vele andere Vlaamse gemeenten, daalde het aantal leefloners in Aartselaar dankzij een doorgedreven activeringsbeleid.

Objectivering financiële steun

Sinds 2013 wordt aanvullende financiële steun gebaseerd op de wetenschappelijke methode Quetelet, waardoor elke aanvrager op dezelfde manier behandeld wordt.

Ook de inkomstenvoorwaarden bij andere reglementen werd aangepast. We zijn streng, maar rechtvaardig.

De sociale dienst probeert actief mensen in nood te detecteren en zorgt voor een ‘aanklampend’ beleid, waarbij een hulpaanbod wordt voorgesteld en mensen uit de armoede worden gehouden. 

Daarnaast ontwikkelen we drempelverlagende initiatieven zodat gezinnen sneller de stap te zetten naar een begeleidingstraject.

Gezinnen die een uitkering genieten worden opgevolgd en regelmatig geëvalueerd. We bekijken of zij boven de armoederisicodrempel kunnen geraken na benutting van alle andere rechten. Daarbij werken we ook nauwer samen met Vlotter voor een betere aanpak van de schuldbeheersing bij gezinnen.

Tot slot hebben we deze legislatuur samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de voedselbanken van Kontich en Edegem, waar voortaan ook Aartselarenaren naar toe kunnen.

Hilde Heyman – Schepen van Sociaal Beleid en Welzijn

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Samen met Vlotter zetten we verder in op activering en sociale tewerkstelling, ook via organisaties en bedrijven binnen onze gemeente. We betrekken daarin de Aartselaarse ondernemersraad (ORA) en lijsten duidelijk de afspraken en verwachtingen op.
  2. We hanteren de REMI-tool (Referentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen) in ons sociaal beleid, die de Quetelet-methode vervangt. Dat is een online tool die op maat van ieder gezin vaststelt in welke mate het gezinsinkomen toereikend is om menswaardig te kunnen leven. We gebruiken het om de aanvullende financiële steun te bepalen voor mensen met minder financiële middelen. De REMI-tool objectiveert dat debat, stemt het af op de gezinsnoden en respecteert het gelijkheidsbeginsel. We stemmen de reglementen van het OCMW af op deze REMI-tool.
  3. We verruimen de pas opgestarte Opstap-pas, die mensen met minder financiële middelen kortingen geeft op gemeentelijke activiteiten, evenementen, kampen, etc. We willen het in samenwerking met het diverse verenigingsleven en de externe organisaties ook bij hen van toepassing laten zijn.
  4. Naar het voorbeeld van Roeselare werken we een welzijnswijzer uit. Dat is een website waar je het antwoord vindt op elke vraag rond welzijn (bv geld, wonen, gezondheid, werk,…). Deze welzijnswijzer, op maat gemaakt van Aartselaar, integreren we op de gemeentelijke website.
  5. Niet elk gezin heeft het helaas breed genoeg om telkens een gezonde en evenwichtige maaltijd op tafel te toveren. We werken vandaag al samen met de voedselbanken van Kontich en Edegem, maar willen daar verder in gaan. We willen onderzoeken op welke manier we bederfbaar voedsel beter kunnen inzamelen voor mensen die daar nood aan hebben. Niet alleen in de traditionele Kerstperiode - waarin er al heel wat initiatieven zijn - maar ook op andere momenten in het jaar. September bijvoorbeeld, een traditioneel dure maand voor gezinnen die het minder breed hebben.
  6. Voor de aanpak van armoede is een goede detectie nodig en een aanklampend beleid. We stimuleren elke medewerker van de gemeentelijke dienstverlening en in het onderwijs om een armoede-sensitieve reflex te kweken.
  7. In de aanpak van armoede werken we samen met neutrale welzijnsverenigingen, zoals de vzw ArmenTekort (ATK).
  8. Een stap naar het OCMW mag geen drempel betekenen. Daarom is het belangrijk dat de werking en de ondersteuning van het OCMW breed gekend is. We zetten daarom ons OCMW regelmatig in de kijker met preventieve toelichtingen.
  9. We tekenen verder een beleid uit ten voordele van de mantelzorgers. Dat is echter niet zo evident, omdat lang niet elke mantelzorger zich als dusdanig identificeert. Bovendien verschilt elke situatie. We willen vooral vermijden dat mantelzorgers op de duur vervreemden van hun netwerk en op die manier vereenzamen. Daarom stellen we volgende actiepunten voor:
    • We bestuderen een digitaal platform om mantelzorgers te verenigen. Dit er natuurlijk wel vanuit gaande dat elke mantelzorger al mee is met de digitale switch…
    • We focussen bij activiteiten niet enkel op de mantelgebruiker, maar ook op de zorggebruiker. Het is belangrijk dat er voor hen een opvang wordt geregeld.
    • We hebben aandacht dat mantelzorgers hun eigen netwerk onderhouden.
    • We richten een mantelzorgcafé op.
    • We werken acties voor mantelzorgers uit in samenwerking met ELZ RupeLaar.
  10. In een steeds digitaler wordende samenleving is digitale inclusie van alle samenlevingsgroepen en leeftijdsgroepen essentieel. Om digitale kansarmoede te vermijden, werken we volgende punten uit:
    • We bieden digitale infrastructuur aan op verschillende gemeentelijke locaties, niet enkel in de bibliotheek en Sociaal Huis zoals vandaag.
    • We leiden personeel en contactpersonen op naar een attitude van digitale dienstbaarheid.
    • We maken het uitlenen van een PC, laptop of tablet mogelijk.
    • We verstevigen de internetfaciliteiten binnen Aartselaarse gezinnen.
    • De lokale overheid neemt hier een regierol in op en werkt dat binnen alle beleidsdomeinen uit.
    • We breiden het vormingsaanbod voor de inwoners uit. Vandaag zijn er al nuttige initiatieven zoals de digibanken en het digitaal café.
    • We werken aan een gebruiksvriendelijke gemeentelijke website. (zie ook Communicatie)
  11. We breiden het wijkplatform Hoplr verder uit naar een platform waar actief aan burenhulp kan gedaan worden. Een plek waar we vraag en aanbod samenbrengen, een soort van (buurt)conciërgefunctie.
  12. We bekijken de mogelijkheid om een begraafbos op te starten. Dat is een mooi alternatief voor asverstrooiing, begraving of bijzetting. Bovendien komt het ook de gemeenschap en natuur ten goede.
  13. We gaan op zoek naar een goede locatie om een ‘troostplek’ te maken. Dat is een groene plek waar je terecht kan voor troost of verdriet.
  14. Sinds 2023 organiseert de welzijnsraad op 1 november een intieme Reveil op het Aartselaars kerkhof. We willen van dat pakkend moment een jaarlijkse traditie maken met en voor onze Aartselaarse inwoners.

Een Aartselaar dat ook nieuwkomers alle kansen biedt en hen opneemt in onze gemeenschap

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Een goede integratie van nieuwkomers in onze maatschappij is voor de N-VA een absolute prioriteit. Om dat doel te realiseren werden onder ons beleid verschillende projecten uitgewerkt.

De projecten Babbel+ en Babbelkous brengen Nederlandstaligen en anderstalige nieuwkomers bijeen om in groep te praten. Ze bezoeken ook in groep activiteiten of verkennen het Aartselaarse vrijetijdsaanbod. Zo wordt het Nederlands aangeleerd én leren nieuwkomers onze gemeenschap kennen. Bij kinderen stimuleren we het Nederlands in de zomervakantie verder door hen naar de speelpleinen te begeleiden.

Via Vlotter hebben we een diversiteitsmanager die daaromtrent een actief beleid voert.

Vluchtelingen die hier toekomen worden optimaal begeleid in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI). Bovendien boden we ook succesvol het hoofd aan de Oekraïnecrisis. De oorlogsvluchtelingen werden in Aartselaar goed opgevangen en geïntegreerd.

Hilde Heyman – Schepen van Inburgering, Integratie, Diversiteit en Gelijke Kansen

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Bij de integratie en activering van nieuwkomers zetten we actief in op de vierde pijler, een belangrijke taak voor gemeentebesturen. In januari 2023 ging de vierde pijler van het Vlaams inburgeringstraject in voege. Inburgeraars zullen naast een traject Nederlands, een traject Maatschappelijke Oriëntatie en een traject naar opleiding of werk (de eerste drie pijlers) nu ook een vierde traject volgen: het participatietraject. Voor anderstalige nieuwkomers in onze samenleving is een vlotte integratie niet altijd vanzelfsprekend. De taal is anders, maar ook sociale afspraken en conventies zijn anders. Het participatietraject wil nieuwkomers ondersteunen in het uitbouwen van een sociaal netwerk en zorgen voor een betere lokale verankering in hun nieuwe omgeving.
  2. Het ‘Plan Samenleven’ bedden we in in ons lokaal sociaal beleid. Nieuwe anderstalige inwoners krijgen een warm onthaal in onze gemeente, waarbij taalprojecten als Babbel+ en Babbelkous een zeer belangrijke rol spelen.
  3. Het diversiteitsbeleid wordt samen met Vlotter verder intergemeentelijk aangepakt.
  4. Integratie en inburgering is geen eiland op zich, het is belangrijk dat alle ambtenaren en diensten zich hier mee voor inzetten om er een succesverhaal van te maken. Alle ambtenaren en medewerkers krijgen voldoende opleiding en vorming om de juiste competenties en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om deze inburgering mee in goede banen te leiden.

Een Aartselaar dat haar inwoners informeert en betrekt

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Aartselaar werd de 21e eeuw ingebracht op vlak van communicatie. Een nieuw en modern logo, de baseline ‘aangenaam Aartselaar’ en de huisstijl werden aangepast. Zowel logo als baseline zijn ondertussen goed ingeburgerd en eigen gemaakt door de bevolking.

Gekoppeld aan de nieuwe huisstijl werden ook het infoblad en de website in een nieuw kleedje gestoken. De website is veel interactiever en je kan er talrijke documenten ook online aanvragen.

De wijkraden werden opgewaardeerd. Stringente voorwaarden om bij de wijkraad te komen werden afgeschaft en er werd getracht om elke wijk van een wijkraad te voorzien. De wijken worden van nabij betrokken in het beleid rond hun wijk en met hun adviezen wordt rekening gehouden. Het college van burgemeester en schepenen is aanwezig op de jaarlijkse algemene vergadering van de wijkraden, waarbij thema’s of dossiers kunnen worden toegelicht of op concrete vragen en bezorgdheden door het college wordt geantwoord.

Voorafgaand aan de gemeenteraad kunnen bewoners langs komen om een vraag aan de gemeenteraad te stellen.

De kindergemeenteraad werd opgericht. Jaarlijks wordt er een nieuwe raad aangesteld, met een kinderburgemeester en –schepen. Zij selecteren telkens één tot drie onderwerpen voor de jeugd die ze graag willen gerealiseerd zien.

Met de senioren- en toegankelijkheidsraad werd een nieuwe en nuttige adviesraad geïnstalleerd, die input geeft aan het beleid.

Openbare werken worden steeds voorafgegaan door één of meerdere participatie-avonden, infomarkten of infovergaderingen. De input die we van bewoners krijgen wordt mee bekeken en waar mogelijk in de plannen verwerkt.

Tijdens de coronaperiode rolden we vervroegd het burenplatform Hoplr uit, waarvan ondertussen heel wat Aartselarenaren gebruik maken. De gemeente gebruikt het kanaal als extra platform om te informeren, maar even goed worden er gericht enquêtes georganiseerd, bijvoorbeeld voor bepaalde straten.

Grote(re) bouwprojecten die ontwikkelaars in Aartselaar willen realiseren worden voorafgaand afgetoetst op de Gecoro (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening). We raden die ontwikkelaars ook aan om infovergaderingen voor de buurtbewoners op te zetten.

Mark Vanhecke – Schepen van Participatie en Bart Lambrecht – Schepen van Communicatie

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. We trachten onze inwoners nauwer bij het beleid te betrekken, waarbij we beslissingen nog beter motiveren en communiceren en meegeven waarom bepaalde insteken wel of niet kunnen gevolgd worden. Op die manier hopen we ook het begrip voor bepaalde beleidsbeslissingen te verhogen.
  2. Indien de financiële mogelijkheden het toestaan met alle ambitieuze projecten uit dit partijprogramma, willen we onze inwoners ook graag laten participeren met een bepaald budget. Een vorm van burgerbegroting dus.
  3. We organiseren met onze inwoners klimaattafels, waarbij we nadenken over klimaatadaptatie op wijkniveau, samenaankoop van zonnepanelen, etc. We laten bewoners ook mee participeren bij het onderhoud van groenperken. (zie ook Leefmilieu)
  4. We blijven onze inwoners aanzetten om deel uit te maken van de wijkraden en hopen de ontbrekende drie wijken ook terug van een wijkraad te voorzien.
  5. We nemen de reglementen van al onze adviesraden onder de loep en maken die waar mogelijk eenvormiger. Vandaag stellen we vast dat er bijvoorbeeld grote verschillen zijn in duurtijd, genderevenwichten, etc. We proberen ook meer in te zetten op mensen met een bepaalde expertise in de adviesraden, in plaats van sommige belangenorganisaties die vandaag conform het reglement verplicht in de adviesraad moeten zetelen.
  6. Alle subsidies van de verschillende subsidiepotten voor verenigingen, inclusief de ROSA-raad, worden geïndexeerd. Ook de subsidiepot voor de wijkraden krijgt een jaarlijkse indexatie.
  7. We werken voor de adviesraden een eenvormige manier van verslaggeving en werking in, ook rond de adviesverlening naar het college van burgemeester en schepenen en de terugkoppeling achteraf.
  8. Net zoals andere buurgemeenten brengen we onze uitleendienst onder bij Vlotter en doen we dat niet meer in eigen beheer.
  9. We nemen het infoblad onder de loep en bekijken hoe we dit nog interessanter voor onze inwoners kunnen maken.
  10. Het is tijd voor een nieuwe gemeentelijke website, waarin we ook artificiële intelligentie (AI) integreren om onze inwoners nog beter te kunnen bedienen.
  11. We vernieuwen ten slotte alle straatnaamborden, gezien de meesten oud en versleten zijn. Naast de straatnaam wordt ook het logo van ‘aangenaam Aartselaar’ en dat van Vlaanderen opgenomen.
  12. Gezien het grote contingent openbare werken in de aanloop naar de nieuwe A12 de komende zes jaar, zal er extra worden ingezet op gefaseerde communicatie naar de bewoners van elke wijk waar werken zullen plaatsvinden, hoe lang deze zullen duren en welk de impact zal zijn. Dit vooral om conflicterende verkeerssituaties te vermijden.
  13. We vervangen de huidige lichtkranten door modernere schermen waarop veel meer mogelijk is.

Een Aartselaar dat mee is met de digitale revoluties

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

De voorbije legislaturen werden grote stappen gezet op vlak van digitalisering. De werking van de gemeenteraad en het college gebeurde bij ons aantreden nog volledig op papier. Ondertussen is alles gedigitaliseerd en komt er geen papier meer aan te pas. De gemeenteraden worden stuk voor stuk opgenomen en zijn ook live te beluisteren via de gemeentelijke website.

De gemeente kreeg een nieuwe website, aangepast aan de nieuwe huisstijl, waarop heel wat documenten digitaal aan te vragen zijn.

Zowat alle gemeentediensten werken voortaan ook via online inschrijvingen. Reserveren voor bijvoorbeeld een culturele voorstelling, de kinderopvang of een sportkamp kan allemaal digitaal.

De gemeente mist ook de boot van de apps niet. Gemeentelijke basisschool Cade was de eerste Vlaamse school met een eigen app. Ook rond toerisme zijn er al wandel- en fietsapps ontwikkeld. Via de Recycle-app is elke Aartselarenaar op de hoogte wanneer de vuilophaling plaats vindt.

We stelden een masterplan ICT op voor de interne gemeentewerking. Regelmatig wordt er geïnvesteerd in nieuwe servers, computers of chromebooks, zodat Aartselaar up to date blijft. Er wordt daarbij veel aandacht geschonken aan cyberveiligheid en gegevensbescherming.

Eddy Vermoesen – schepen van ICT

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Aartselaar gaat ook komende legislatuur verder op de ingezette weg van digitalisering, smart cities en de talrijke toepassingen daarvan. Aartselaar wil deze boot niet missen en via de verschillende data en mogelijkheden de dienstverlening zowel intern als naar de burger nog verbeteren en optimaliseren.
  2. Een nieuwe belangrijke tendens is die van de Artificiële Intelligentie (AI), waarvan we de mogelijkheden voor onze dienstverlening, de interne gemeentelijke werking en de nieuwe gemeentelijke website van nabij willen bekijken.
  3. Het opgestelde masterplan rond ICT-infrastructuur wordt geactualiseerd en verder uitgerold.
  4. We onderzoeken of de gemeenteraden voortaan ook via videobeelden kunnen opgenomen worden en aan de inwoners via livestream worden aangeboden.
  5. We willen een MyAartselaar-app op de smartphone ontwikkelen voor een snelle toegang tot alle informatie van het gemeentebestuur, lokale handelaars, zorgverstrekkers en verenigingen. De app laat ook toe om meldingen door te sturen (over schade, openbare verlichting, geluidsoverlast, zwerfafval...), lokaal nieuws op te volgen, de afvalkalender te raadplegen, handelaars en zorginstellingen te volgen, een stratenplan met handige locaties te bekijken, de UiT in Aartselaar-agenda te raadplegen en vragen te stellen aan het gemeentebestuur. Ook inschrijven voor sport- en jeugdkampen en kinderopvang kan dan veel vlotter.

Een groen en duurzaam Aartselaar waar natuur natuurlijk is

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Streven naar een klimaatneutrale en energiezuinige gemeente

De gemeente Aartselaar wil een voorbeeld zijn voor haar burgers. De gemeente ontwierp een klimaatactieplan waaraan heel wat concrete doelstellingen zijn gekoppeld, die jaarlijks worden gemonitord. We ondertekenden zowel het Burgemeestersconvenant als het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 1.0 en 2.0). De gemeente wil immers graag klimaatneutraal worden en nam daartoe reeds heel wat maatregelen. Het LEKP is daarvoor onze leidraad.

Zo worden gemeentelijke nieuwbouwprojecten zo duurzaam mogelijk gezet, na energieaudits. De daken van verschillende gemeentelijke gebouwen werden geïsoleerd. Op heel wat gebouwen legden we zonnepanelen. Andere gemeentelijke gebouwen konden dan weer genieten van een “relighting”, waarbij nieuwe, energiezuinige verlichting werd geplaatst.

Het energieverbruik van onze openbare straatverlichting pakken we aan via een regiomasterplan, waarbij zo veel mogelijk oude verlichting wordt vervangen door ledverlichting. Dat heeft ook terugverdieneffecten op (relatief) korte termijn.

Het wagenpark van de gemeente wordt voortdurend groener, dankzij de opmaak van een Mobiscan en aankoop van elektrische wagens of wagens op CNG. Verschillende gemeentediensten beschikken nu ook over elektrische fietsen.

We sporen ook onze inwoners aan om eveneens duurzaam te bouwen en gebruik te maken van groene energie. Zo werd de gemeentelijke bouwverordening aangepast, met nadruk op beperkte verharding, aanleg van groendaken,...Ten behoeve van onze inwoners zijn er al verschillende elektrische laadpalen in het straatbeeld geplaatst. We zitten daar volledig op koers om de Vlaamse normen te halen.

Ten slotte zal het pas goedgekeurde reglement rond geveltuintjes in de toekomst ook heel wat straten kunnen vergroenen.

Landelijke gemeente met uitbreiding van De Reukens

1/3e van het Aartselaars grondgebied wordt voorbehouden aan groen. De ontwikkeling van “De Reukens”, via zowel aankoop van nieuwe gronden als bebossing van de gronden die reeds in eigendom zijn, is daarin zeer belangrijk. De afgelopen jaren werden duizenden nieuwe bomen geplant in Aartselaar in het algemeen en in De Reukens in het bijzonder. Alleen al het Heldenbos, ter ere van de coronaslachtoffers en coronahelden, leverde Aartselaar 7600 nieuwe bomen en heesters op.

De gemeente legt bij de heraanleg van straten en pleinen heel wat meer groen aan. Er wordt gekozen voor onderhoudsvriendelijk groen, gezien de gemeentelijke overheid geen pesticiden mag gebruiken en dit de groendienst telkens weer voor een grote uitdaging plaatst.

Verschillende bloemenmanden maken het Aartselaars dorpscentrum in de lente en zomer fleurig.

Trage wegen werden verder opgewaardeerd en met het Morterpad werd er een succesvolle nieuwe trage weg geopend.

Aanpak watergevoelige gebieden

Aartselaar kent enkele bijzonder water- en overstromingsgevoelige gebieden. We werkten een hemel- en droogtewaterplan uit dat concrete acties oplijst voor de komende legislatuur.

Onder meer via extra bufferbekkens – bijvoorbeeld rondom het sportcentrum -, het splinternieuwe en doeltreffende retentiebekken ‘De Raafkens’ in De Reukens, vervanging van oude riolering, ingrepen aan grachten, aandacht voor beperking van verhardingen bij vergunningsaanvragen… nam de gemeente reeds verschillende maatregelen om tegemoet te komen aan de waterproblematiek.

Hans Cops – schepen van Leefmilieu, Openbaar Groen, Waterbeleid en Energie

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. De Reukens, onze groene long van Aartselaar, willen we samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) verder blijven ontwikkelen. Zeker nu het RUP in 2026 alle gronden omzet in waardevol natuurgebied. We voorzien daarom de eerstvolgende jaren een hoger budget om meer gronden aan te kopen en verder te bebossen. We kijken ook uit naar eventuele gronden in de Pierstraat en Reetsesteenweg die als corridor kunnen fungeren tussen De Reukens en andere groene gebieden over de grenzen heen.
  2. Naast de omrasterde gebieden waar absolute rust heerst voor fauna en flora, voorzien we in De Reukens nog verschillende recreatieve wandelpaden en een extra oost-westverbinding tussen Reetsesteenweg en Halfstraat voor zowel fietsers als wandelaars. Hierbij wordt aandacht besteed aan toegankelijkheid (niet alleen in De Reukens trouwens, maar ook in park Solhof). Aan de speelzone bij de grote picknickbank komen extra natuurlijke speelelementen. Het poelenplan met een tiental extra waterpoelen wordt in 2025 in uitvoering gebracht. De Reukens zal zo goed als mogelijk worden onderhouden. Ter hoogte van de Halfstraat bekijken we de opportuniteit om nog een bijkomende hondenweide te voorzien voor de bewoners van wijk Lindenbos. Via gemeenteraadscommissies zullen we onze gemeenteraadsleden bij de verdere ontwikkeling van het natuurgebied De Reukens betrekken.
  3. We integreren de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties in de werking van ons gemeentelijk beleid. Deze SDG’s worden over alle diensten heen de garantie op een duurzaam beleid in Aartselaar.
  4. We hebben een ambitieus klimaatplan opgemaakt voor Aartselaar, dat als doelstelling heeft om naar 40% CO²-reductie te gaan in 2030 – het laatste jaar van de komende legislatuur – tegenover het referentiejaar 2011. Daartoe zetten we de komende jaren in op volgende belangrijke actiepunten:
    • Het energiezuiniger maken van gemeentelijke gebouwen en plaatsing van zonnepanelen en batterijen waar mogelijk
    • De opmaak van een bedrijfsvervoersplan voor de gemeentelijke organisatie
    • Elektrische laadmogelijkheden, goede fietsinfrastructuur  en fietsleasing voor het gemeentelijk personeel
    • Toekomstige dienstwagens delen met inwoners
    • De aanleg van een nieuw bos in de E. Hullebroecklaan
    • De opmaak van een warmteplan
    • De ondersteuning van lokale bedrijven en de lokale landbouw om CO² terug te dringen
    • De organisatie van klimaattafels, met klimaatbewuste ingrepen op wijkniveau
    • De organisatie van een duurzaamheidsbeurs, met focus op onder meer zonnepanelen, biodiversiteit, deelwagens, energiecoöperaties, afvaloplossingen, energiezuinig bouwen, composteren, waterbeheer, … in samenwerking met lokale partners
  5. We werkten nog maar pas een ambitieus hemelwater- en droogteplan af. Dat is een vereiste van Vlaanderen en een voorwaarde om in de toekomst nog subsidies te ontvangen. Maar het wijst Aartselaar ook wel de weg naar concrete acties die noodzakelijk zijn de komende jaren. Zeker met de klimaatverandering en bijgevolg zowel langere periodes van droogte als hevigere periodes van (zware) neerslag. We maken daarom werk van volgende actiepunten:
    • We ontharden verder speelplaatsen en mikken komende legislatuur op de speelplaatsen van de grote Cade, Blokkendoos en Groenlaar
    • We ontharden onnodige voetpaden in doodlopende straten waar er zonder problemen gemengd verkeer op de weg kan zijn. Denk maar aan de voetpaden in wijk Kleine Grippe
    • We ontharden onnodige pijpenkoppen in doodlopende straten of op verharde pleinen
    • Bij geplande wegenwerken of mobiliteitsingrepen krijgt ontharding bijkomende aandacht en voorzien we in de aanleg van geveltuinen waar mogelijk en gewenst
    • We bekijken of bepaalde wijkspeeltuintjes kunnen ingezet worden voor waterinfiltratie en misschien zelfs als waterspeeltuin kunnen ingericht worden
    • Groenzones in straten worden mee ingericht als infiltratiezones
    • Nieuwe en bestaande baangrachten, niet geklasseerde waterlopen, publieke grachten en perceelsgrachten worden voorzien van compartimenten met overloopprofiel
    • In riolerings- en wegenisprojecten voorzien we - conform de strengere gewestelijke hemelwaterverordening die vanaf 2025 zal gelden - maximaal ruimte voor grachten en/of infiltratiebermen
    • Drainage van natte gebieden zetten we stop
    • Op openbaar domein realiseren we verdere regenwateropslag en creëren we tijdelijke waterbuffers
    • In nieuwe projecten streven we naar een duurzame waterhuishouding, voldoende waterbuffering en groen
    • We richten bufferlocaties in om ruimte aan waterlopen te geven en hun sponsfunctie te behouden
    • We zorgen voor structuurherstel van de (kleinere) waterlopen. Ook zullen we na het verhuizen van het huidige recyclagepark in watergevoelig gebied de site ontharden
    • Het grachtenstelsel in de gemeente wordt structureel onderhouden
    • Gemengde rioleringsstelsels worden stelselmatig vervangen door gescheiden stelsels (zie Openbare Werken)
    • We leggen rioleringen en/of IBA’s aan in de weinige zones waar dat nog ontbreekt (zie Openbare Werken) en streven zo naar 100% rioleringsgraad
    • We koppelen regenwater af van de riolering
    • We gaan na of de niet-geklasseerde waterloop Solhofbeek kan aangesloten worden op de Kleibeek
    • Grote verharde zones op de A12 koppelen we af en sluiten die aan op baan- en perceelsgrachten
    • We leggen meer parken en groenzones aan
    • We gaan het hitte-eilandeffect tegen in dichtbebouwde gebieden
    • We houden beekvalleien open, herwaarderen die en zorgen voor blauwe dooradering
    • We stimuleren de aanleg van (collectieve) regenwaterputten
    • Bij drainages van bouwprojecten controleren we of het afgepompte water elders kan gebruikt worden of kan infiltreren
    • We doen onderzoek naar het nut en de mogelijkheden van regenwaterrecuperatiesystemen in openbare gebouwen
    • We wijzen onze inwoners op het nut van het ontharden van voortuinstroken
    • We doen mee aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen en het actieplan ‘Breek Los’ van Igean
    • We sensibiliseren bedrijven in duurzaam watergebruik
    • We voeren een daadkrachtig handhavingsbeleid
    • Het niet-vergund verharden van openbare bermen door particulieren roepen we een halt toe
    • We maken gemeentelijke gebouwen weerbaar tegen hitte en wateroverlast
    • We informeren onze landbouwers in verband met mogelijkheden van opstuwing en peilgestuurde drainage
    • Bij de heraanleg van het Laar voorzien we een reservoir met groot volume voor de opvang van water dat door groendienst en bewoners kan gebruikt worden
  6. Om al deze ambitieuze klimaat-, energie- en waterdoelstellingen te behalen, is het noodzakelijk dat het personeelsbestand van de gemeente wordt uitgebreid met een coördinerende duurzaamheidsambtenaar.
  7. Bij het bestrijden van bepaalde diersoorten (denk aan ratten, duiven, kauwen) willen we actief samenwerken met het middenveld om bewoners beter te sensibiliseren.
  8. We breiden onze rattenvangst via de milieuvriendelijke SmarTraps verder uit en schaffen nog enkele nieuwe rattenvallen van dat type aan.
  9. We bestrijden de Aziatische hoornaar verder via het pas opgestarte project van ons gemeenteraadslid en hobby-imker Bart De Hertogh. We stellen vast dat de gemeenschappelijke jacht bovendien gemeenschapsbevorderend werkt.
  10. We betrekken organisaties als Natuurpunt, Kringloopkrachten en Velt nadrukkelijk bij het beleid en beschouwen hen als waardevolle partner.
  11. We zorgen voor een digitale inventarisatie van alle Aartselaarse groenperken. Dat is essentieel om een hedendaags groenbeleid met visie te kunnen voeren.
  12. Daarbij horend komt er ook een duidelijk bomenvisieplan, met een concreet beheers- en beleidsplan. We sluiten ons daarnaast aan bij de koepelorganisatie ‘Bomen Beter Beheren’.
  13. Een raamcontract met een gecertificeerde boomdeskundige zorgt er voor dat we bij toekomstige projecten snel en tijdig een visie op de aanwezige bomen kunnen uitwerken en integreren.
  14. Toekomstbomen worden structureel ingepland op plaatsen waar het kan of waar er ruimte kan voor worden gemaakt.
  15. We sensibiliseren over zuivere lucht en plaatsen sensoren en meters bij drukke plaatsen en aan scholen.
  16. We zetten verder in op deelmobiliteit (zie hiervoor het luik Mobiliteit).
  17. De toegankelijkheid van onze groene gebieden wordt verhoogd (zie Senioren & Toegankelijkheid).
  18. We bekijken participatie van burgers bij het beheer van groenperken (zie Participatie).
  19. We blijven zoeken naar een opportuniteit om volkstuintjes te ontwikkelen.
  20. Om onze landbouw te ondersteunen staan we ook Korte Keten toe op de Aartselaarse markt.
  21. Bijkomend bos kan ook dienen als geboortebos (zie Gezinsbeleid) of begraafbos (zie Sociaal Beleid).
  22. Tijdens de ‘dag van de trage weg’ zetten we specifieke trage wegen of wandelingen extra in de kijker.
  23. Aan eigenaars van braakliggende terreinen doen we het aanbod om de eerste 2 à 3 meter te laten inzaaien met bijvoorbeeld wilde bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen.
  24. Via voldoende budget willen we tegen ten laatste 2030 alle straatverlichting verled hebben.
  25. We blijven ons engageren voor een ‘groen Aartselaar’ door op systematische wijze alle groenperken van onderhoud te voorzien, gebruik makend van een roterend systeem op basis van inventarisatie van alle groenperken waardoor ook de workload ervan gekend is.

Een Aartselaar dat verstandig omgaat met afval en haar afvalberg vermindert

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Een toekomstgerichte oplossing voor Isvag

De gemeente Aartselaar zet samen met de minaraad de historische strijd tegen de afvalverbrandingsoven van Isvag in Wilrijk verder. Deze legislatuur konden we de aanvraag voor de nieuwe verbrandingsoven op dezelfde locatie al succesvol tegen houden. We gingen ook in beroep tegen de verlening van de omgevingsvergunning van de huidige oven. We bereikten dat er een intendant werd aangesteld om voor eens en voor altijd een onderhandelde toekomstoplossing te bereiken. Op dit ogenblik werken we ten volle mee aan dat proces en vertrouwen op een goede afloop.

Betere dienstverlening

De service van het recyclagepark werd uitgebreid met mobiele recyclageparken enkele keren per jaar tijdens de markt. Papier & Karton wordt frequenter opgehaald en de PMD-zak werd gevoelig uitgebreid, waardoor er meer gesorteerd kan worden aangeboden.

Samen met Mooimakers werken we aan een vuilnisbakkenplan voor Aartselaar.

Samen met Igean en de gemeente Edegem werden de eerste stappen gezet voor een nieuw intergemeentelijk recyclagepark voor Edegem en Aartselaar in de Doornstraat. Ons huidig recyclagepark in de Dijkstraat moet daar conform het RUP Struisbeek ten laatste in 2029 verdwijnen.

Aanzienlijke daling van de restafvalcijfers

De invoering van Diftar met containers miste haar effect niet. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ wordt hiermee beter in praktijk gezet. Dankzij een betere inzameling, in combinatie met de uitgebreide PMD-zakken, daalden onze restafvalcijfers spectaculair en halen we nu vlot de Vlaamse normen.

Evenementen worden milieuvriendelijker aangepakt via recycleerbare bekers, borden en bestek.

Zwerfvuil aanpakken

Er werden bijkomende vuilnisbakken geplaatst in het dorpscentrum. De ophaalrondes werden verdubbeld.

Het project ‘Rupeltornado’s’ werd opgericht binnen intercommunale Vlotter, waarbij een werkploeg twee halve dagen per week bepaalde Aartselaarse straten proper houdt. Daarnaast werken we samen met verenigingen of betrokken inwoners die een berm “adopteren” en op regelmatige basis opruimen. Sinds kort doen we ook mee met de World Cleanup Day. Zo gaat Aartselaar de strijd aan met zwerfvuil.

Hans Cops – schepen van Afvalbeleid

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. We zetten verder in op een onderhandelde eindoplossing voor de huidige Isvagoven, zodat alle actoren dezelfde visie hebben en de juridische strijd kan gestaakt worden.
  2. We zorgen voor de effectieve realisatie van het nieuwe intergemeentelijk recyclagepark, samen met de gemeente Edegem en Igean. Daarnaast behouden we ook het mobiel recyclagepark.
  3. Op vrijwillige basis voeren we containers in voor de afvalophaling van papier en karton. De ophaling blijft gratis en het aanbieden met containers vormt geen verplichting. Het oude systeem blijft dus parallel bestaan.
  4. We werken het vuilnisbakkenplan met Mooimakers verder af en rollen het de komende jaren uit in praktijk met nieuwe uniforme en hoogwaardige vuilnisbakken als eindresultaat. Op bepaalde piekmomenten (bijvoorbeeld in de zomer bij parken) voorzien we ook tijdelijke vuilbakken op strategische plaatsen. We hebben ook aandacht voor hondenpoep (zie Dierenwelzijn).
  5. We maken gebruik van de ‘Mijn Mooie Straat”-app.
  6. We pakken sluikstort en zwerfvuil kordater aan, onder meer via de hulp van camera’s en onze gemeenschapswacht.
  7. We onderzoeken de mogelijkheid tot ondergrondse glascontainers bij het herinrichtingsproject van Laar en Kapellestraat.
  8. We organiseren verder de World Cleanup Day en werken daarvoor samen met talrijke organisaties.

Een doordacht Aartselaar met ruimte voor wonen, ondernemen, landbouw én natuur

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

We behielden de ruimtelijke ordeningstructuur in Aartselaar: ongeveer 1/3e wonen, 1/3e industrie en handel en 1/3e groen. Nieuwe verkavelingen kunnen uitsluitend binnen het gebied dat momenteel al is ingekleurd als woonzone.

Er kwam een nieuw ruimtelijk structuurplan, dat rekening houdt met de toekomst en een lange termijnvisie. Hierin wordt maximaal ingezet op versterking van de kernen en verdichting van de reeds bestaande woongebieden, zodat we optimaal de open ruimte kunnen behouden en daar geen nieuwe woningen in moeten toelaten.

De gemeentelijke stedenbouwkundige bouwverordening werd aangepast, met het oog op het beperken van verhardingen en het voorzien van voldoende parkeerplaatsen voor auto én fiets. Ze houdt ook rekening met de steeds strengere normen van de hogere overheden.

Bij het toekennen van vergunningen is er een duidelijke watertoets. Bouwen in overstromingsgevoelig gebied is niet meer mogelijk. Twee gebieden werden omwille van hun watergevoeligheid als ‘signaalgebied’ aangeduid. Deze signaalgebieden zijn niet langer bebouwbaar, maar wel landelijk in te richten met groene aanplantingen, trage wegen en waterbuffering. Het signaalgebied “Solhof” werd bovendien op vraag van het college van burgemeester en schepenen door de Vlaamse regering ingekleurd als Watergevoelig openruimtegebied (WORG). Zo wordt  het waterbergend vermogen van bepaalde watergevoelige gebieden gevrijwaard en wordt voldoende ruimte voorzien voor water.

Meerdere ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s) werden ondertussen tot een goed eind gebracht, denk maar aan dat van het sportcentrum of het Scheldebekken-Benedenvliet. Verder werd de parkeerverordening geactualiseerd, kwam er een duidelijker reglement op innames van openbaar domein en kwam er ook een terrasreglement voor de horeca.

In samenwerking met Igean werd een handhavingsdienst voor ruimtelijke ordening opgericht. Bouwovertredingen worden zo accurater aangepakt.

Sophie De Wit - burgemeester

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. We werken het RUP Lindelei-Solhof af. Dat bepaalt tot waar er nog kan bebouwd worden en waar zeker niet meer, gezien het watergevoelige gebied. Dat laatste gebied wordt definitief groenzone. We breiden het kerkhof uit en trekken nieuwe trage wegen in het binnengebied voor wandelaars en fietsers.
  2. Met het afronden van het RUP Lindelei-Solhof kan ook de weide in de A. Sanderslei eindelijk worden ontwikkeld. Hierop komt een kleinschalig woonproject waarbij de bouwgronden verkocht worden aan een lagere prijs dan de marktprijs en aan gezinnen die een band hebben met onze gemeente. Via dit initiatief kunnen we jonge gezinnen toch betaalbaarder in Aartselaar laten wonen.
  3. Het Ruimtelijke Structuurplan van de gemeente Aartselaar werd voor het laatst in 2018 geactualiseerd. Daarom voorzien we een nieuwe actualisatie in de eerste helft van de nieuwe legislatuur.
  4. De uitgangsprincipes van het GRUP worden toegepast in de praktijk: slimme verdichting, versterking van de kernen, behoud van open ruimte. Die verdichting houdt rekening met de omgeving en is steeds maatwerk.
  5. We ontwikkelen De Reukens verder via aankoop van gronden, uitbreiding van het bos en extra trage wegen.
  6. We bekijken hoe we onbebouwde bouwpercelen beter kunnen activeren om de druk op de open ruimte te verminderen.
  7. Er worden geen nieuwe bedrijven toegelaten in de KMO-zone van de Mastboomstraat, zolang er geen betere ontsluiting van die KMO-zone is, zonder door woongebied te moeten rijden. Voor die ontsluitingsweg werd door Igean al het nodige onderzoekswerk verricht.
  8. We hopen dat de private ontwikkelaar van de site van kasteel Lindenbos verdere stappen kan zetten, zodat de vervallen site eindelijk een nieuw leven kan krijgen.
  9. Bij grotere woonprojecten kan het groene gedeelte ervan semipubliek ingericht worden, zodat omwonenden er ook van kunnen genieten. Het project van kasteel Lindenbos kan daar zo’n voorbeeld van zijn.
  10. Na de verhuis van het huidige recyclagepark in de Dijkstraat naar de Doornstraat in Edegem voorzien we in de sloop van het park en kunnen de historische meanders van de Struisbeek hersteld worden. De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) is een projectvoorstel voor deze site aan het uitwerken om als hefboom te gebruiken voor een mogelijk subsidiedossier.

Een Aartselaar waar het voor mens én dier thuiskomen is

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

We stelden voor het eerst een schepen van dierenwelzijn aan, die Aartselaar grote stappen deed zetten voor het welzijn van onze dieren. Zo kwam er een duidelijk meldpunt bij de gemeente voor alle inwoners.

Er werd een nieuwe en grote hondenweide geopend aan De Reukens, vlakbij de Langlaarsteenweg. De drassige weide aan het Solhof verhuist dan weer naar een splinternieuwe hondenweide vlak naast zwembad Dok~3.

Park Solhof was het enige park/bos in de ruime omgeving waar honden verboden waren. Onder impuls van de N-VA is dat veranderd. Honden zijn voortaan ook welkom, maar aan de leiband. Ook op het sportcentrum is het hondenverbod omgezet in honden aan de leiband. Hondeneigenaars die wat minder tijd hebben om met hun hond te wandelen, brengen we via het project ‘Plusbaasjes’ in contact met vrijwilligers.

Aartselaar werkte een eigen zwerfkattenbeleid uit, waarbij wordt samengewerkt met “Zwerfpoezen Rupelstreek”. Om inwoners te overtuigen hun kat te steriliseren, sensibiliseren we regelmatig, bijvoorbeeld via de Katmobiel van Gaia of de tentoonstelling ‘De Geknipte Kat’, in samenwerking met het Vlaams departement Dierenwelzijn.

Er werden nieuwe bijenhotels geplaatst, bijvoorbeeld aan het opgeknapt plekje naast Zonnetij. We kregen ook de titel van “bijenvriendelijke gemeente”.

De gemeente gebruikt geen pesticiden in het onderhoud van haar parken, perken en straten. Op het gemeentehuis kunnen inwoners een zelfklever krijgen om aan te duiden dat er dieren in huis zijn.

Overlast van dieren wordt diervriendelijker bestreden. Een grote populatie duiven wordt aangepakt via de duivenpil. Ratten worden verdelgd via de slimme Smartraps, die de rattenvanger bovendien heel wat werk bespaart. Dankzij gemeenteraadslid Bart De Hertogh, zelf een hobbyimker, is een project uitgerold om de Aziatische hoornaar aan te pakken.

Er kwam een einde aan de dierprijskampen op de jaarmarkt.

Ten slotte schaften we de traditionele vuurwerken af in Aartselaar, want ze zorgen voor te veel dierenleed. In de plaats kwam er bijvoorbeeld op Heikens Jaarmarkt een diervriendelijk vuurwerk met steun van de gemeente.

Bart Lambrecht – schepen van Dierenwelzijn

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. We willen verder inzetten op nieuwe hondenweides. Mogelijkheden daarvoor zijn De Reukens, ditmaal aan de kant van wijk Lindenbos, of de ruimte tussen de aanloophellingen van de toekomstige fietsbrug over de A12. We opwaarderen bovendien de bestaande hondenweides inzake toegang(spoortjes) en speeltuigen.
  2. Om diervriendelijk vuurwerk te blijven promoten in onze gemeente, werken we daarvoor een subsidie uit. Het zou ook mooi zijn moesten we een geschikte locatie vinden om in de toekomst een diervriendelijk vuurwerk tijdens de jaarmarkt te kunnen afschieten.
  3. We zetten verder in op een diervriendelijkere bestrijding van dieren die voor overlast zorgen, zoals ratten, duiven of kauwen.
  4. Samen met ANB bekijken we de mogelijkheid tot een vleermuizenhotel in De Reukens.
  5. We waken dat weidedieren in goede omstandigheden en met beschutting in hun weide staan.
  6. We sensibiliseren hondenbaasjes verder over het opruimen van hondenpoep en bekijken daarbij ook specifieke hondenpoepvuilbakjes.
  7. We volgen de verdere tendensen rond dierenwelzijn van nabij op en blijven er voor zorgen dat Aartselaar koploper is rond dierenwelzijn.

Een gemeentebestuur waarvoor het aangenaam werken is

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

We trachten goede en bekwame ambtenaren aan te trekken bij de gemeente Aartselaar, met oog voor diversiteit.

Dankzij art. 60 geven we mensen kansen en doorgroeimogelijkheden binnen ons bestuur.

Deze legislatuur werden de werkingen van de gemeente en het OCMW ingekanteld, om naar één grote structuur te gaan. Een nieuw organogram werd goedgekeurd.

Samen met de personeelsdienst werken we een modern personeelsbeleid uit met een open en vlotte interne communicatie.

Ten slotte werven we enkel nog de verplichte decretale graden statutair aan, alle andere aanwervingen verlopen contractueel.

Sophie De Wit – burgemeester

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. We gaan verder op de ingeslagen weg en maken van Aartselaar een aantrekkelijke en competitieve werkgever. Het organogram wordt regelmatig geëvalueerd om tijdig nieuwe noden te detecteren. Een modern personeelsbeleid werkt op maat van de verschillende diensten en ambtenaren.
  2. In de komende legislatuur streven we er naar om alle werkprocessen (zowel administratief als technisch/arbeidsmatig) objectief in kaart te brengen en te bekijken waar er nog verdere digitalisering of automatisering mogelijk is. Voorafgaand en waar nodig worden de nodige tijdsmetingen op arbeid/werk uitgevoerd.

Een Aartselaar dat verder kijkt dan haar eigen grenzen

Dit heeft de N-VA de voorbije twee legislaturen al gerealiseerd…

Aartselaar gelooft sterk in haar eigen bestuurskracht. We zijn niet de grootste gemeente, maar met onze gemeentelijke voorzieningen – denk maar aan ons cultureel centrum of sportsite waar menig gemeente jaloers op is –, onze zeer lage belastingen, onze lage en goed afgebouwde schuldgraad en onze steeds groenkleurende begroting is er geen enkele reden om plots een gemeentefusie aan te gaan. Aartselaar weigert dan ook een vrijwillige gemeentefusie aan te gaan.

We werken wel goed intergemeentelijk samen op punten waar schaalvergroting nuttig is. De bouw van intergemeentelijk zwembad Dok~3 of de vlotte samenwerking met de Rupelstreek tijdens de coronacrisis tonen dat aan, zonder dat we daar echter de eigenheid van onze gemeente voor moeten opgeven.

Samen met de Rupelgemeenten hebben we op dit ogenblik een externe analyse naar onze bestuurskracht lopen. De resultaten zullen pas in het najaar van 2024 gekend zijn.

We kijken ten slotte ook op mondiaal niveau over onze eigen gemeentegrenzen. Aartselaar bestendigde haar titel als fairtradegemeente. De Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (ROSA-raad) kreeg qua statuten en huishoudelijk reglement een broodnodige update. Ten slotte werd het budget voor ontwikkelingssamenwerking jaarlijks met 1500 euro verhoogd.

Sophie De Wit (burgemeester) en Hans Cops (schepen van Ontwikkelingssamenwerking)

 

En hieraan wil N-VA Aartselaar na 2024 graag verder werken…
  1. Ook komende legislatuur wil Aartselaar uitgaan van eigen sterkte en geen vrijwillige gemeentefusie aangaan.
  2. Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn en vaststellen dat veel nationale partijen op Vlaams niveau wel neigen naar verplichte gemeentefusies. De dag dat een nieuwe Vlaamse regering onze gemeente daartoe zou verplichten, willen we niet lijdzaam toezien. Het is belangrijk dat we dan onze eigen keuze kunnen maken. We willen dan liefst fusioneren met een buurgemeente die qua grootte en belastingsschaal in onze buurt komt. Een district worden van de stad Antwerpen is op dat vlak de allerlaatste keuze en steeds te vermijden.
  3. We werken wel goed intergemeentelijk verder samen met onze buurgemeenten, net zoals in het nieuwe burgemeestersoverleg met de referentieregio’s. We analyseren bij de start van de legislatuur de resultaten van de bestuurskrachtanalyse en zoeken oplossingen voor onze zwakke plekken.
  4. Door de jaarlijkse 1500 euro toename van het budget voor ontwikkelingssamenwerking is het totale budget de voorbije twee legislaturen meer dan verdubbeld. Daarom is deze verdere toename niet nodig en houden we het voortaan bij een jaarlijkse indexering. Binnen het budget voorzien we ook een aparte categorie voor noodhulp bij rampen of oorlogen in de wereld.
  5. We gaan naar één mondiale raad, die zich ontfermt over onder meer ontwikkelingssamenwerking, fairtrade, repaircafé, wereldwinkel, kringwinkel, etc. Eén overkoepelende raad vermijdt verschillende raden die soms naast elkaar werken.
  6. We blijven werk maken van Aartselaar als fairtradegemeente.

Slotwoord van de voorzitter

Beste Aartselarenaar,

Wie dit lijvige programma doorploeterde om tot het nawoord te geraken: bedankt, u neemt het beleid in uw gemeente zeker ernstig. Wie de gewoonte heeft eerst de achterflap van een boek te lezen, laat dit nawoord de uitnodiging zijn om alsnog dit mooie document door te nemen. We hebben de moeite genomen de hoofdzaken uit ons eigen bestuursverleden beknopt samen te vatten en er de logische beleidslijnen voor de toekomst aan vast te knopen.

Ik wil hiervoor gans het bestuur van N-VA Aartselaar langs deze weg uitdrukkelijk bedanken en feliciteren met dit staaltje teamwerk. Een partijprogramma - ook voor een lokaal beleid - mag wel net iets meer zijn dan een A4-tje en wat holle slogans die onberekend op u worden afgevuurd. Ons beleid klopt, ons beleid is berekend, wij maken er ons werk van en dat doen we in alle openheid, met alle bestuursleden, ook met elke burger die dat wenst, want elke mening telt. Centraal daarvoor staan onze speerpunten die u vooraan het programma vindt.

Maar ik wil ook het Aartselaarse middenveld bedanken dat ons input gaf voor dit werkstuk via hun memoranda of adviezen.

Wij betraden in 2013 als meerderheidspartij de lokale politieke arena en willen graag dat werk nog verder zetten, met enkele anciens van weleer, maar ook met nieuwe mensen, misschien wel de sterkhouders van morgen. Ik ben oprecht trots als voorzitter met deze zeer diverse groep van 23 enthousiastelingen, waaronder 10 nieuwkomers, de verkiezingen van 13 oktober ‘24 tegemoet te gaan. Op weg naar een nog aangenamer Aartselaar want het werk is nog niet af.

Ik hoop, met gans onze ploeg, dat uw enthousiasme om ons beleid verder te ondersteunen, u dan ook naar de stembus lokt. Wij gaan alvast van de partij zijn, u gaat toch ook?

… maar eerst: lezen die handel!

 

Bart De Hertogh

Afdelingsvoorzitter N-VA Aartselaar