"We moeten het goud dat hier zit bovenhalen"

Op 20 mei 2013

"Je kijkt ook op een andere manier naar de gemeente. Als ik met de fiets door het dorp rijd of te voet passeer, zijn er altijd dingen die me opvallen.

Ik was voordien weliswaar al twaalf jaar gemeenteraadslid, maar dat is toch anders. Hoewel ik van Aartselaar ben, heb ik ontdekt dat ik toch nog wel wat te leren heb. Het verenigingsleven, bijvoorbeeld, is toch veel rijker dan ik dacht. We hebben in de gemeente tal van sportclubs, fanfares, koren, jeugdverenigingen, toneelkringen... en zelfs verschillende carnavalsverenigingen. Dat is in het algemeen nog te weinig bekend.

Vaak wordt gezegd dat Aartselaar een slaapgemeente is en voor een deel is dat misschien ook wel zo, maar het sociale leven is hier meer aanwezig dan iedereen kan vermoeden.

Als er nog eens iemand zegt dat Aartselaar een slaapgemeente is, zal ik die direct van antwoord dienen.

We zitten hier op goud, maar we moeten het alleen zien boven te halen. Het verenigingsleven moet nog meer worden gesteund en gestimuleerd."

Satellietwijken

Dat er soms een perceptie van minder verbondenheid en betrokkenheid heerst, is voor een deel ook te wijten aan de specifieke geografi- sche indeling van de gemeente.

"In Aartselaar zitten we met een aantal satellietwijken aan beide kanten van de A12, zoals de Buerstede en de wijk Lindenbos, waar ik ben opgegroeid. Dat zorgt ervoor dat die band met het centrum niet altijd zo sterk is of dat er een perceptie heerst dat ze over het hoofd worden gezien.

Er moet worden geïnvesteerd in het versterken van die sociale cohesie."

Groene parels

Dat brengt de burgemeester bij de, dikwijls nog onbekende, groene pareltjes. "Aartselaar heeft nog veel van die verborgen plekjes. De Reukens is er daar een van, een groene long tussen de drukke verkeersassen A12 en E19. Het kan werkelijk deugd doen om daar eens te gaan uitwaaien.

En ik kan je verzekeren, waaien doet het daar! Als kind ging ik er vaak spelen en bouwden we er kampen.

De buurtweg die er door loopt, het Reukenspad, is trouwens de reden geweest waarom ik in de politiek ben gestapt. De buurtweg werd indertijd verlegd, maar niet opnieuw heraangelegd.

Als raadslid ijverde ik er mee voor om de weg opnieuw toegankelijk te maken. Mits nog enige verbetering maakt hij een mooie verbinding tussen de wijk Lindenbos en het dorpscentrum. Op die manier kan er een verbinding tot stand worden gebracht van De Reukens via 't Heiken naar het Solhof en het centrum."

Gezinsleven

"Het domein Solhof, vlak bij het centrum, is nog zo'n pareltje dat jammer genoeg nog te weinig bekend is.

Iedereen kent het Solhof van het kasteel- hotel (in privé-eigendom), maar wat velen niet weten is dat zich daarachter een openbaar park uitstrekt met een groot grasplein, een vijver met eendjes, een stuk bos, ijskelder en zelfs een romantisch liefdesprieeltje.

Je vindt er een ongelooflijke fauna en flora. Ook mijn kinderen gaan er graag spelen. " Haar job als burgemeester en Vlaams volksvertegenwoordiger - en nog een stukje als juriste - combineert Sophie De Wit met een druk gezinsleven. Met een zoontje Louïc (3,5), dochtertje Emma (2) en de tweeling Arthur en Isabeau (8 maanden) zit de burgemeester nog volop in de jonge kinderen. De schaarse vrije tijd gaat dan ook volledig naar haar gezin. Zomaar gewoon thuis zitten en genieten in de tuin.

"Aartselaar is een vergrijzende gemeente, maar op dat vlak heb ik toch ook al mijn bijdrage geleverd", lacht Sophie De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is