Rivierenland kiest volop voor G-sport

Op 28 juni 2013

Sporten kan ook met een handicap. 'Het is mijn taak om het G-sportaanbod in de regio verder uit te bouwen, uit te breiden en bekend te maken', vertelt Veerle Franqui, die sinds begin juni in de regio Rivierenland als G-sportcoördinator werkt.

'Want ook jongeren en personen met een handicap moeten binnenkort dichtbij huis kunnen sporten. In de herfst van vorig jaar gebeurde een behoeftenonderzoek. In dat onderzoek gaven al bestaande G-sportclubs, scholen voor buitengewoon onderwijs, instellingen en dagcentra voor personen met een handicap aan welke noden en behoeften er zijn. Dat onderzoek leerde dat er voor G-sport in de regio Rivierenland nog een grote groeimarge is', weet Veerle Franqui.

'Daarom beslisten de 11 betrokken gemeentebesturen van Aartselaar, Boom, Bornem, Hemiksem, Niel, Puurs, Rumst, Schelle, Sint-Amands en Willebroek tot Zwijndrecht, om een halftijdse G-sportcoördinator in dienst te nemen', legt Geert Rottiers (CD&V), voorzitter van de Sportregio Rivierenland en schepen van Sport in Schelle, uit.

'G-sport is voor vele sportclubs een nog heel onbekend terrein. Ik maakte al kennis met de verschillende sportdiensten. En ook bij de sportclubs ga ik nog op bezoek', vertelt Veerle Franqui. De voorbije vier jaar werkte ze al als G-sportcoördinator in de Kempen en de Antwerpse Kempen.

Integratiesportdag

'Ik wil de gemeentelijke G-sportkampen, voor kinderen en jongeren met een beperking, tijdens de schoolvakanties zeker nog uitbreiden. Meer jongeren en personen met een beperking moeten hun weg vinden naar een sportclub. De regio Rivierenland telt nu een tiental G-sportclubs. Er is G-gym in Puurs en Sint-Amands, G-voetbal in Puurs, Branst en Schelle en rolstoelbasketbal in Zwijndrecht. Wibo, de atletiekclub Willebroek-Boom hoopt binnenkort te kunnen starten met atletiek voor doven en slechthorenden', vertelt Veerle Franqui.

In mei werd in Terhagen nog een integratiesportdag georganiseerd. Leerlingen van de vrije basisschool Sleutelhof in Rumst en Groenlaar, de school voor buitengewoon onderwijs in Reet, speelden er samen onder meer rolstoelbasketbal. Ook die sportdagen willen we zeker blijven organiseren', vertelt de G-sportcoördinator nog.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is