Senioren denken mee over beleid

Op 5 juli 2013

De bevolkingspiramide van Aartselaar omvat jaar na jaar steeds meer senioren. Bovendien ziet het ernaar uit dat deze groei in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. Volgens het gemeentebestuur dringt een volwaardig seniorenbeleid zich dan ook op.

"Een praktische manier om na te denken over het seniorenbeleid is de periode van het senior zijn op te delen in drie fasen", meent Willy Hameau.

"Die fasen gaan gepaard met een evolutie in de zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van de senior.

We merken niet alleen een toename van de vergrijzingsgraad, maar ook nog een interne vergrijzing in de seniorengroep. Ook de groep tachtigplussers stijgt aanzienlijk en dat zorgt voor een sterk groeiende zorgbehoefte.

Deze groep van hoogbejaarden zal in onze gemeente vooral vanaf 2015 sterk stijgen."

Het beleidsplan dat sp.a-Groen en N-VA hebben opgesteld, bevat heel wat aantal aandachtspunten. Zo zijn voor de jongsenioren zijn vooral veilige stoepen en fietspaden nodig.

Die moeten op geregelde tijdstippen een onderhoud krijgen gebeuren. Bij het aanleggen van nieuwe stoepen en fietspaden moet rekening worden gehouden met de studie van de dienst mobiliteit voor andersvaliden van de provincie. Verder is onderhoud en uitbouw van vergaderinfrastructuur erg belangrijk voor de uitbouw van een bloeiend verenigingsleven.

Het schepencollege wil de mogelijkheid creëren om het seniorenchalet De Hamer op zondag en 's avonds open te stellen.

Tot slot is er de oprichting van een seniorenadviesraad en 'toegankelijkheidsraad' die zal werken naast de reeds bestaande jeugdraad, sportraad, cultuurraad, wijkraden en milieuraad. "Hierin krijgen de senioren de gelegenheid zich te informeren over het gevoerde beleid en krijgen ze de kans hun standpunt en verwachtingen over te brengen aan de beleidsmakers" zegt schepen Hameau. "Een ouderenbeleidscoördinator of seniorenconsulent coördineert het beleid en vormt ook de link tussen de raad en het bestuur."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is