Aartselaars burgemeester verwerpt ontwerp van brandweerbijdragen wegens ‘geknoei’

Op 22 januari 2014, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting

Te hoog, te slordig berekend en behoorlijk laat kenbaar gemaakt. Dat is in een notendop de kritiek die Aartselaars burgemeester Sophie De Wit (N-VA) heeft op het ontwerp van de brandweerbijdragen. “Jaren heeft minister van Binnenlandse Zaken Milquet de tijd gehad om de brandweerbijdrage voor elke gemeente correct uit te rekenen. Niet alleen krijgen we nu op korte tijd twee verschillende bedragen die mijlenver uit elkaar liggen, bovendien blijken de berekeningen ook bijzonder slordig te zijn gebeurd. We zullen de brandweerbijdrage dan ook afkeuren op de gemeenteraad van januari en verwachten dat de minister en gouverneur hun huiswerk opnieuw en grondiger maken”, stelt burgemeester De Wit heel duidelijk.

Gemeenten zonder eigen brandweerkorps moeten mee instaan voor de werkings- en personeelskosten van de andere brandweerkazernes met hetzelfde statuut. Het KB van 2006 regelde de parameters waarop die kost wordt gebaseerd, maar de Raad van State vernietigde dat KB in 2010. In afwachting van nieuwe instructies betaalden de gemeenten voorschotten gebaseerd op de eindafrekening van 2006. Begin 2013 kwam er dan eindelijk een nieuwe wet die de gouverneur laat bepalen hoeveel een beschermde gemeente dient te betalen. Bovendien laat de wet toe een eindafrekening voor de jaren 2007-2011 te maken. Over die afrekening moet de gemeenteraad nu haar advies geven.

“Ons advies zal dus negatief zijn. Begin november kregen we nog te horen dat de meerkost 103.790 euro zou zijn. De nieuwe raming, nog geen maand later, sprak plots van 368.649 euro. Blijkbaar had men niet goed gerekend. Maar wanneer we de kosten bekijken die de beschermde gemeenten zoals Aartselaar nu worden aangerekend, merken we heel wat slordigheden. Zo worden zelfs de loonkosten van personeel die helemaal niets met de brandweer te maken hebben, zoals gemachtigde opzichters, mee in de afrekening opgenomen. Ook sommige werkingskosten, zoals de controle van eigen brandkranen of energiekosten van brandweergebouwen die met andere gemeentelijke diensten, de politie of plaatselijke verenigingen worden gedeeld, worden mooi naar andere gemeenten doorgeschoven. Dat is niet alleen onredelijk, het is zelfs onfatsoenlijk”, vindt burgemeester De Wit.

De gemeente Aartselaar zal op de gemeenteraad van januari dan ook niet instemmen met het voorgestelde bedrag. “De minister moet duidelijkheid scheppen en de gouverneur moet de berekening opnieuw maken en daarover alle transparantie bieden. Toen het bedrag op minder dan een maand al verdrievoudigde roken we onraad. Wanneer we het dossier nu stevig uitspitten, merken we nog zeer veel onregelmatigheden. Zodra die zijn uitgeklaard, verwachten we dat het bedrag dat Aartselaar dient te betalen aanzienlijk lager ligt. Ik zal alleszins niet toestaan dat onze inwoners onregelmatig veel geld moeten betalen omdat de berekeningen slordig zijn opgemaakt en er kosten naar ons worden doorgeschoven die niks met de brandweer te maken hebben”, besluit Sophie De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is