Sophie De Wit

Burgemeester

Een echte Aartselaarse, met inmiddels heel wat politieke ervaring

Sophie is 50 jaar en is geboren en getogen in Aartselaar. Ze groeide op in wijk Lindenbos. Inmiddels woont zij al heel wat jaren met haar gezin in wijk Ten Dorpe. 

Sophie liep school in de OLV Presentatie in Boom, wat praktisch was, gezien haar papa lesgaf in het naburig OLV College. Vervolgens studeerde zij rechten aan de KULeuven en volgde daarna nog een bijkomend jaar strafrecht in Parijs. Na deze studies ging zij als advocate aan de slag.

De interesse in politiek was nooit veraf.

Uiteindelijk zette zij in 2000 de stap naar de lokale politieke nadat de toenmalige bestuursploeg het Reukenspad weigerde open te stellen. Vooral de manier waarop met de wijk en de wijkraad werd omgegaan, stoorde haar. Dat kon anders.

Inmiddels is Sophie al 24 jaar lokaal politiek actief, en sedert een 15-tal jaar ook bovenlokaal.

Zo is zij sedert 2000 gemeenteraadslid in Aartselaar. Op haar eentje voerde zij jarenlang een constructieve oppositie tegen de vorige bestuursploeg. Tegelijk timmerde zij samen met een kleine kern aan een sterke N-VA-ploeg voor Aartselaar.

In 2009 werd ze van op een onverkiesbaar geachte plaats verkozen als Vlaams Parlementslid. In het Vlaams Parlement volgde Sophie Mobiliteit en Openbare Werken, Welzijn en Leefmilieu op.

Na de val van de toenmalige federale regering in 2010 maakte Sophie de overstap naar de federale Kamer, waar ze in 2014, 2019 en in juni 2024 herverkozen werd.  Daar houdt Sophie zich hoofdzakelijk bezig met Justitie, wat ook aansluit bij haar opleiding als jurist. Ze zetelde de voorbije jaren ook in meerdere bijzondere en onderzoekscommissies. In oktober 2023 werd zij bovendien voorzitter van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de kerk en daarbuiten. Na zeer intense maanden van hard werk en vele hoorzittingen leverde deze onderzoekscommissie onder haar impuls een rapport op van meer dan 600 bladzijden (en 137 aanbevelingen) dat unaniem door de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd goedgekeurd. Die aanbevelingen wil Sophie nu graag omzetten in wetsvoorstellen en beleid.

Eerste vrouwelijke burgemeester van Aartselaar

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 behaalde de N-VA in Aartselaar een zeer knappe score en werd met maar liefst 10 verkozenen in de gemeenteraad ook de grootste partij. Sophie werd zo de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de gemeente. Vol enthousiasme, maar ook dankbaar voor het vertrouwen dat ze kreeg, bracht zij als “burgermoeder” samen met haar ploeg en collega-schepenen de beloofde en broodnodige verandering. Na jaren van stilstand werd er eindelijk weer geïnvesteerd in ons dorp, met resultaat. Dit werd gewaardeerd want bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 behaalde de N-VA een absolute meerderheid en zette Sophie ook persoonlijk een recordscore neer. Met deze ruggesteun werkten Sophie en haar collega-schepenen de voorbije jaren dan ook volop verder aan Aangenaam Aartselaar.

Aandacht voor gezin, sociaal welzijn en veiligheid

Sophie combineert de politiek met een kroostrijk gezin. Samen met haar partner Dirk is ze de trotse ouder van Loïc (2009), Emma (2011) en de tweeling Isabeau en Arthur (2012). Voor Sophie staat haar gezin centraal in haar doen en laten. In haar weinige vrije tijd kan ze wel volop genieten van de voetbalwedstrijden van haar kinderen of het kloppen van een balletje op een padelterrein.

Sophie is ook zeer sociaal bewogen. Als zus van een blinde broer is aandacht voor mensen met een beperking zeer belangrijk voor haar. Als geëngageerde mama van vier jonge kinderen kent ze de noden van jonge gezinnen en begrijpt de uitdaging in de combinatie van werk en gezin. Als dochter van (bijna) tachtigers is ze zich ook meer en meer bewust van de noden van onze verouderende bevolking.

Als Aartselaarse wil Sophie er verder voor ijveren dat Aartselaar die mooie landelijke gemeente blijft, met heel wat opportuniteiten voor de inwoners en handelaars.

Als burgemeester ten slotte is veiligheid haar grote bekommernis en is het bij elkaar brengen van mensen en het werken aan gemeenschapsvorming, met aandacht voor elke generatie, een belangrijk uitgangspunt voor haar.

Aartselaar is nu al bijzonder aangenaam, maar het kan en moet nog altijd beter en veiliger. Daar wil Sophie samen met haar ploeg heel graag verder aan werken.