U bent hier
Belastingsverhoging noodzakelijk na erfenis van vorige legislatuur
Op de eerstvolgende gemeenteraad in Aartselaar zal de nieuwe bestuurscoalitie van N-VA en sp.a-groen noodgedwongen een belastingsverhoging op de agenda plaatsen. “De erfenis van de vorige bestuursploeg op financieel vlak is niet min”, stelt burgemeester Sophie De Wit (N-VA). “We erven een begroting met een structureel tekort van liefst 11% (1,8 miljoen euro op eigen dienstjaar). Tegenover zo’n 14 miljoen inkomsten staan 16 miljoen uitgaven, en dan staat er nog geen enkele investering in onze wegen en het verouderd patrimonium op de begroting. We voeren dus noodgedwongen de belastingsverhoging door die de vorige bestuursploeg van Open Vld en NAP reeds in haar begroting had ingepland.”
5% personenbelasting
De nieuwe belastingstarieven in Aartselaar zullen worden vastgelegd op 5% personenbelasting en 800 opcentiemen op de onroerende voorheffing. “We hadden die belastingen natuurlijk liever niet verhoogd, maar veel keuze was er niet. We hebben verschillende financiële experts geraadpleegd en hun advies was eenduidig: een verhoging is onafwendbaar. Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur had de vorige bestuursploeg al een waarschuwingsbrief gestuurd dat het zo niet verder kon. Niet voor niets schreef de vorige meerderheid al een belastingsverhoging in haar meerjarenbegroting. Je kan de financiële putten lang dichten met de opgebouwde spaarpot, maar vroeg of laat komt de bodem van die spaarpot in zicht. Dat moment is nu aangebroken. We krijgen op financieel vlak absoluut geen leuke erfenis van de vorige ploeg”, verduidelijkt burgemeester De Wit.
Eindelijk terug begrotingen in evenwicht
Voor schepen van financiën Eddy Vermoesen (N-VA) zijn begrotingen in evenwicht een doel. “Maar de extra inkomsten van de belastingsverhoging dekken nog lang niet het begrotingstekort dat we hebben geërfd. We zullen dus ook de tering naar de nering zetten en de uitgaven minutieus uitvlooien. Als we van de Aartselarenaren een extra inspanning vragen, moeten we die ook zelf leveren. In Aartselaar is het al van 2006, een ganse legislatuur, geleden dat er nog eens een begroting in evenwicht kon worden voorgelegd. Van de Vlaamse regering moet elke gemeente vanaf 2014 begrotingen in evenwicht kunnen voorstellen, dus de belastingsverhoging is ook een noodzaak. Het is ons doel om hier aan te voldoen. Dat betekent dat 2013 nog een jaar blijft met een groot financieel tekort. 2013 wordt dus noodgedwongen een overgangsjaar voor de gemeente. Maar we zullen dat als een opportuniteit beschouwen om dit jaar vele plannen voor te bereiden die de komende jaren kunnen worden uitgevoerd.”
Eenmalige belastingsverhoging
“Een noodzakelijke verhoging aankondigen is natuurlijk absoluut niet leuk,” vult Sophie De Wit aan, “maar deze meerderheid belooft dat dit de eerste en enige belastingsverhoging van de hele legislatuur zal zijn. Moest er de komende 6 jaar een financiële tegenvaller komen, zullen we dat via besparingen op de uitgaven compenseren. Bovendien zal elke inwoner ook kunnen zien wat er met zijn belastingsgeld gebeurt: deze legislatuur staan er heel wat noodzakelijke renovatiewerken en nieuwe projecten op de agenda. Bovendien werden enkele op til staande projecten, zoals het nieuwe gemeentemagazijn, veel te laag begroot door het vorige college.”
Laagste belastingen van de regio
“Met 5% personenbelasting en 800 opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven we met voorsprong de gemeente met de laagste belastingen van de hele Antwerpse zuidrand. We behoren daarmee nog altijd tot de beste gemeenten van gans Vlaanderen. En met de belofte dat de belastingen niet nog extra verhogen, zullen we ook in 2018 tot de fiscaal vriendelijkste gemeente van Vlaanderen worden bekroond. Met dat verschil dat we tegen dan wel budgetten en financiële meerjarenplannen in evenwicht kunnen voorleggen en dan absoluut een financieel gezonde gemeente zijn”, besluit schepen van financiën Eddy Vermoesen.