U bent hier
Burgemeester hekelt laattijdige en hoge brandweerbijdragen van federale overheid
Aartselaars burgemeester Sophie De Wit (N-VA) hekelt de laattijdige en hoge brandweerbijdragen die de federale regering aan Aartselaar doorrekent. Alle gemeenten kregen pas gisteren een nieuwe berekening van het verschuldigde bedrag aan brandweerbijdragen. “Die bijdrage ligt plots 265.000 euro hoger dan de vorige raming die de federale overheid nog geen maand geleden naar Aartselaar doorstuurde. Zowel ikzelf als mijn collega-burgemeesters zijn kwaad en ontgoocheld. Alle meerjarenplannen van de gemeenten zijn afgerond. De federale regering zet ons voor de 2e keer met de rug tegen de muur. Dit is geen degelijk beleid meer!” reageert burgemeester De Wit furieus.
De gemeenten zonder eigen brandweerkorps moeten mee instaan voor de werkings- en personeelskosten van de andere brandweerkazernes met hetzelfde statuut. “We wisten al lang dat dit er zat aan te komen. Het vorige bestuur had ook een financieel potje aangelegd om deze meerkost te kunnen opvangen. Onze gemeente was dus voorbereid. Toen we begin november te horen kregen dat de meerkost 103.790 euro voor onze gemeente was, viel dit ook perfect binnen de aangelegde kredieten. Toen kregen we de melding dat de raming nog niet definitief was, omdat enkele gemeenten hadden gemeld dat enkele RSZ-bijdragen nog niet werden verrekend. De nieuwe raming, nog geen maand later, draagt ons een brandweerbijdrage van liefst 368.649 euro op! Dat is totaal onredelijk en kan toch niet het gevolg zijn van die kleine aanpassingen? Bovendien krijgen we geen enkele inspraak of controle, terwijl we moeten bijdragen voor andere brandweerkazernes”, merkt De Wit op.
De hoge brandweerbijdragen zijn de tweede onverwachte tegenvaller die de federale regering naar de gemeenten schuift. Eerder liet de FOD Financiën al weten dat heel wat geld aan personenbelasting waar de gemeenten recht op hebben niet in 2013 maar pas in 2014 wordt uitbetaald. Voor Aartselaar gaat het om een bedrag van meer dan 1 miljoen euro. Daardoor moeten heel wat gemeenten hun budget voor 2013 negatief afsluiten. “Dit is echt geen degelijk beleid meer van de federale overheid!”, reageert burgemeester De Wit kwaad. “Voor de tweede keer op korte tijd schuift de federale overheid een grote factuur door naar de gemeenten. Net nu we allemaal ons meerjarenplanning rond hebben na maanden hard werk. Is dit het samenwerkingsfederalisme waar de regeringspartijen het over hebben? Mijn collega-burgemeesters reageren allemaal kwaad en gefrustreerd. Maar we staan hier machteloos tegenover. Al jarenlang, sinds het arrest van de Raad van State in 2010, hebben we gewacht op deze cijfers van de brandweerbijdragen, en dan nog komt de federale regering binnen de maand plots met heel andere ramingen af. Onbegrijpelijk!”