Financiële toekomst van gemeente Aartselaar wordt gehypothekeerd

Op 20 februari 2012, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting

De gemeente Aartselaar heeft voor 2012 een tekort van liefst 14% op haar begroting. Tegenover 14 miljoen euro aan inkomsten staan meer dan 16 miljoen euro aan uitgaven. De financiële reserve van de gemeente wordt elk jaar gebruikt om de begrotingsgaten te dichten, maar ondertussen is de spaarpot bijna leeg. “De huidige meerderheid heeft van de lage belastingen in Aartselaar altijd een prioriteit gemaakt. Maar de lage belasting is in plaats van een middel een doel geworden. Door de financiële keuzes van de meerderheid wordt de bevolking opgezadeld met een groot begrotingstekort en een lege spaarpot. De toekomst van onze gemeente wordt daardoor gehypothekeerd”, aldus gemeenteraadslid en Kamerlid Sophie De Wit, die de Aartselaarse N-VA-lijst zal trekken.

Volgens Sophie De Wit is deze evolutie al langer bezig: “Met de 4% personenbelasting heeft de meerderheid enkel in 2007 nog een begrotingsevenwicht gekend. Vanaf 2008 stapelden de tekorten zich op. Toen was er nog een tekort van 100.000 euro. Doorheen de jaren is dat dus gestegen naar 2 miljoen euro. De meerderheid beseft nu dat de situatie niet langer houdbaar is en heeft besloten om de belastingen naar 5% te verhogen… vanaf 2013. Alle lasten worden dus doorgeschoven tot na de verkiezingen en naar de volgende bestuursploeg. De VLD en NAP-meerderheid redeneert blijkbaar vanuit een ‘après nous, le déluge’. Veel Aartselarenaren waarderen de lage belastingen, maar weten niet welke put de meerderheid daarmee achter laat. En vooral: de door de meerderheid geplande belastingsverhoging lost slechts een deel op: ze brengt zo’n 770.000 euro op. Daarmee dicht je geen gat van 2 miljoen euro.”

Doordat de lage belastingen een doel op zich zijn geworden, is er van een beleid met visie ook geen sprake meer, vindt De Wit. “De spaarpot dient al om de gemeente draaiende te houden. Daardoor zijn er amper investeringsprojecten in onze gemeente. En de investeringen die gebeuren, moeten voor 91% gefinancierd worden door leningen. Dit jaar wordt er voor 1,8 miljoen euro geïnvesteerd, maar dat is puur oplapwerk. 1 miljoen euro gaat naar herasfalteringen, 160.000 euro naar het verouderde wagenpark, 107.000 euro naar de renovatie van de kerk,… Wat overblijft zijn talloze kleine projecten waar weinig geld naar stroomt: investeringen zonder bezieling dus.”

De N-VA ziet maar één oplossing voor de financiële malaise van de gemeente: “Onze financiën moeten dringend gesaneerd worden. Voor de N-VA mag dit niet alleen via belastingen gebeuren, op kap van de inwoners en de ondernemers. Er moet ook dringend bespaard worden waar mogelijk. En het is tijd om eindelijk juiste beleidskeuzes te maken. De Aartselarenaar mag niet de dupe worden van het financiële wanbeleid van de voorbije legislatuur. Onze inwoners verdienen beter!”, concludeert De Wit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is