N-VA-Aartselaar hekelt gebrek aan inspraak

Op 23 maart 2010, over deze onderwerpen: Inspraak & Participatie, Openbare werken

Het gemeentebestuur van Aartselaar plant ingrijpende werken in de Kardinaal Cardijnlaan en de Beukenhoflaan, maar laat wel geen inspraak toe van de bewoners van deze straten. Deze inwoners staan zo voor voldongen feiten: ze konden geen bezwaren of suggesties uiten. Meer nog: zelfs een infovergadering over de (inmiddels definitieve) plannen werd hen niet gegund. “Ongehoord”, vindt Sophie De Wit (N-VA), gemeenteraadslid in Aartselaar en Vlaams parlementslid, “het huidige bestuur toont hoe het niet moet, van hun inspraakbeloften bij de verkiezingen komt niets in huis. De huidige plannen hadden nochtans aanzienlijk verbeterd kunnen worden indien men naar de bewoners had geluisterd. Dit is dan ook een gemiste kans”.

Ondanks 40 bezwaarschriften van inwoners en een hoop kritiek van alle oppositiepartijen tijdens de gemeenteraad, drukt het gemeentebestuur toch koppig haar wil door. “De problematiek rond de Oosterweelverbinding in Antwerpen heeft de politiek nochtans geleerd dat een maatschappelijk draagvlak zeer belangrijk is. Inspraak moet voorafgaand plaatsvinden, niet achteraf wanneer de inwoners voor voldongen feiten staan”, meent Sophie De Wit.

Met als spijtig gevolg dat de plannen van het gemeentebestuur langs alle kanten rammelen. “Het eenrichtingsverkeer had veel efficiënter gekund indien men de circulatie omgekeerd had gelegd”, vindt Eddy Vermoesen, voorzitter van N-VA Aartselaar. “Ook het verdwijnen van parkeerplaatsen doet vragen rijzen. Zeker wanneer de resterende percelen worden volgebouwd, zal er een schrijnend parkeerprobleem ontstaan. Goed bestuur is vooruitziend werken, maar dat doet ons Aartselaars bestuur helaas niet.”

Vooral schepen van openbare werken Kris Wils is voor N-VA kop van jut. “Wils wimpelt elk protest af als marginaal, maar ondertussen worden er wel veel bezwaren geuit en verenigen de inwoners zich. Zijn autoritaire houding is betreurenswaardig. De maskers vallen af. Het had de meerderheidspartijen gesierd om de beloofde inspraak niet alleen bij woorden te houden, maar ook daadwerkelijk toe te passen”, besluit Sophie De Wit, die de problematiek verder blijft opvolgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is