N-VA Aartselaar wil transparanter gemeentebestuur

Op 29 augustus 2011, over deze onderwerpen: Communicatie, Inspraak & Participatie

In vergelijking met onze buurgemeenten is Aartselaar de slechtste leerling naar haar burgers toe op vlak van communicatie over de politieke besluitvorming. De agenda van de gemeenteraad wordt pas laat bekend gemaakt en geeft geen enkele extra informatie. Het verslag is onvolledig en zeer summier. Wie wil weten wat er leeft in Aartselaar, moet al zelf naar de gemeenteraad trekken of lezen wat de lokale pers er over schrijft. De communicatie over de politieke besluitvorming staat symbool voor de manier waarop het bestuur omgaat met de gemeenteraad: een verplicht nummer dat liefst zo weinig mogelijk bevoegdheden heeft. Burgers krijgen bij voorkeur al helemaal geen inspraak” Dat concludeert N-VA-communicatieverantwoordelijke Bart Lambrecht uit een vergelijkend onderzoek.

Nochtans kan het veel beter als men vergelijkt met de andere gemeenten uit de HEKLA-zone. In Hove en Edegem wordt in de agenda uitgebreid info gegeven over de te behandelen punten. De notulen van de gemeenteraad verschijnen in Hove, Edegem, Lint en Kontich op de website en zijn ontzettend gedetailleerd, met een gemiddelde van 30 pagina’s. Ter vergelijking: de verslagen in Aartselaar zijn maximum anderhalve pagina. Ook de mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden worden in Hove en Edegem opgenomen in het verslag. In Aartselaar verschijnt daar niets over.

In de vier andere HEKLA-gemeenten verschijnt ook telkens het stemgedrag van alle partijen per agendapunt. Ook daar hinkt Aartselaar achterop. “Zowel het stemgedrag als de mondelinge vragen van de gemeenteraadsleden in Aartselaar verschijnt niet in het verslag. De Aartselarenaar vindt dus niks terug op de gemeentelijke site over de initiatieven van de mensen waar hij op stemde. Dat is toch echt wel pover en een totaal gebrek aan transparantie. De N-VA vroeg al vaker om deze communicatie uit te breiden en de burgers meer te betrekken. In Lint krijgen alle burgers de kans om vragen te stellen aan de raadsleden gedurende het half uur voorafgaand aan de gemeenteraad. Dat zou in Aartselaar ook al een goed begin zijn. Niet toevallig zit in Lint de N-VA wel in de meerderheid”, aldus Bart Lambrecht.

Bart Lambrecht, die zelf afstudeerde met een thesis over participatie van burgers op gemeentelijk niveau, kijkt al vooruit: “N-VA Aartselaar zal voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 hard inzetten op meer transparantie en échte inspraak. Burgers moeten optimaal geïnformeerd worden en van in het begin betrokken worden bij het besluitvormingsproces. Dát is de politiek van de toekomst. Op dit ogenblik verwerpt het huidige bestuur elke motie van N-VA om inspraak in te voeren bij bijvoorbeeld infrastructuurwerken. Dat is toch wel opvallend, want op nationaal niveau zet Open VLD wel hard in op burgerparticipatie. Het is niet de eerste keer dat we merken dat de lokale VLD minder aan klantvriendelijkheid denkt dan hun nationale partij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is