N-VA-motie tegen federale regering wordt door ruime meerderheid in gemeenteraad goedgekeurd

Op 17 december 2013, over deze onderwerpen: Financiën & Begroting

De N-VA-motie gisteren op de gemeenteraad werd door een ruime meerderheid van N-VA, Sp.a, Groen, Vlaams Belang, NAP en onafhankelijke Walter De Bie goedgekeurd. Enkel Open Vld en CD&V onthielden zich. In de motie wordt gehekeld dat de federale regering dit jaar liefst 1.057.000 euro minder doorstort aan algemene personenbelasting dan waar de gemeente Aartselaar recht op heeft. Initiatiefnemer en gemeenteraadslid Jos Mertens (N-VA) en burgemeester Sophie De Wit (N-VA) tonen zich tevreden: “Met Sp.a stemde ook een partij uit de regering-Di Rupo mee. Maar bij de Aartselaarse Open Vld en CD&V zijn de maskers dan weer duidelijk afgevallen! Blijkbaar vinden zij het beleid van de regering-Di Rupo belangrijker dan de Aartselaarse belangen.”

De motie van N-VA hekelde het beperkt doorstorten van de aanvullende personenbelasting door de federale regering. Meer dan 1 miljoen euro waar Aartselaar recht op heeft, oftewel 30% van het tegoed, zou pas in 2014 in plaats van 2013 worden doorgestort. Deze federale begrotingstruc treft de Vlaamse steden en gemeenten voor liefst 195 miljoen euro, terwijl Waalse gemeenten juist 16,9 miljoen euro extra krijgen. Door deze maatregel moet Aartselaar voor 2013 een begroting met een tekort voorstellen. Andere gemeenten moeten dan weer gaan lenen. De motie uitte haar onvrede over deze gang van zaken, vroeg aan de federale regering om de maatregel terug te schroeven en nog in 2013 correct te betalen en vroeg om voortaan met een stabiel voorschottensysteem te werken in plaats van het huidige doorstortingsysteem, zoals ook al wordt gebruikt voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing.

Dat ook enkele oppositiepartijen de motie steunden, kon op goedkeuren rekenen van burgemeester De Wit. “Over de grenzen van meerderheid en oppositie werd hier aan het belang van de Aartselarenaar gedacht. Ook Sp.a steunde de motie. Maar dat CD&V en Open Vld zich niet achter deze logische vraag konden scharen is onbegrijpelijk! Beide oppositiepartijen gaven regelmatig kritiek op ons financieel beleid, maar als puntje bij paaltje komt staan zij toe dat hun regeringspartijen onze Aartselaarse financiën voor meer dan een miljoen euro te kort doen. Door dit niet af te keuren, worden hun woorden van kritiek plots wel heel hol.

Zeker voor Open Vld is gemeenteraadslid Jos Mertens, tevens voorzitter van de commissie financiën, hard: “Toen Vld nog het gemeentebestuur uitmaakte, liet ze niet na om de federale regering voor de rechtbank te dagen wanneer ze financieel verlies leed. In 2004 trok toenmalig burgemeester Van den Abeelen nog in proces tegen de regering-Verhofstadt omdat geïnde belastingen ter waarde van 813.000 euro te laat werden doorgestort. De drang die Vld toen nog had staat in schril contrast met vandaag. Nu de Vld in de oppositie zit, is het Aartselaarse belang plots van geen tel meer en durft ze geen standpunt innemen tegen de socialistische belastingsregering van Di Rupo, die de lasten naar de gemeenten schuift. Van de liberale waarden bij Open Vld Aartselaar is plots nog maar weinig te merken.”

Ten slotte hekelt Mertens ook het gebrek aan initiatief bij Open Vld in dit dossier. “Deze motie stond in november al op de gemeenteraad, maar toen vroeg Open Vld nog om de motie te verdagen zodat zij zich konden informeren bij hun nationale partij. Gevraagd gisteren naar het resultaat daarvan, bleef het ijzingwekkend stil bij de Vld-fractie. Blijkbaar had men geen enkele moeite gedaan om dit dossier aan te kaarten. Zeer triest!”, besluit gemeenteraadslid Jos Mertens.

Door de ruime meerderheid van 16 stemmen op de 23, wordt de motie namens de gemeente Aartselaar nu naar de federale regering gestuurd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is