U bent hier
Trajectbegeleiding: wat betekent het voor mensen met een beperking?
In het vorige gemeenteblad werden de coördinaten van 2 trajectbegeleidingsdiensten in Antwerpen gemeld. Wat kunnen deze diensten nu voor mensen met een beperking betekenen ?
Op de website van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap (VAPH) vinden we volgende informatie:
Hebt u het moeilijk om zelf inzicht te verkrijgen in de voor u aangewezen soort(en) ondersteuning, al dan niet vanwege het VAPH? Of vindt u uw weg niet in het ondersteuningsaanbod van het VAPH of van aanverwante diensten? Dan kan trajectbegeleiding iets voor u zijn.
Trajectbegeleiding richt zich tot iedere persoon met een handicap die geen zorg (begeleiding of opvang) krijgt van een door het VAPH erkende dienst of voorziening, maar die wel inschrijfbaar is bij het VAPH. U hoeft dus niet noodzakelijk ingeschreven te zijn.
Een professional helpt uzelf en eventueel andere rechtstreeks betrokken personen uit uw omgeving om een helder inzicht te krijgen in uw ondersteuningsbehoeften. Hij begeleidt u voor de opmaak van een op uw noden afgestemd ondersteuningsplan, en coördineert en volgt dat plan op. Trajectbegeleiding is dus een vorm van procesbegeleiding.
De trajectbegeleiding omvat volgende aspecten: vraagverheldering en beeldvorming (bevragen van het eigen toekomstplan en van de wensen, mogelijkheden, beperkingen en ondersteuningsnoden), activering van het sociaal netwerk voor een maximale inclusie, opmaak van een ondersteuningsplan, begeleiding bij de zoektocht naar een gepast ondersteuningsaanbod, opvolging van het ondersteuningsplan.
Trajectbegeleiding is geen woonvorm. Trajectbegeleiding kost u niets. U kunt maximaal 20 begeleidingen van minimum 1 uur krijgen over een periode van 20 maanden.
Let wel dat het VAPH zich enkel richt naar kinderen, jongeren en volwassenen tot de leeftijd van 65 jaar. Meer informatie kan u verkrijgen op de sociale dienst van het OCMW, de sociale diensten van uw mutualiteit, de trajectbegeleidingsdiensten of de diensten van het VAPH zelf (03 270 34 40 of Antwerpen [at] vaph.be). De diensten van het OCMW en van de mutualiteiten kunnen zeker ook door mensen boven de leeftijd van 65 jaar aangesproken worden als zij een ondersteuningsnood ervaren.
Guido D’eer
OCMW-raadslid voor de N-VA in Aartselaar