Duivenpil moet populatie stadsduiven in Aartselaars centrum halveren

Op 20 mei 2021

De gemeente Aartselaar start als eerste gemeente in de Antwerpse regio met een proefproject om de duivenpopulatie in het Aartselaars dorpscentrum te laten afnemen. “Duiven zorgen wel vaker voor overlast. Dankzij dit diervriendelijk project van Vets For City Pigeons kunnen we de populatie en hinder op een verantwoorde wijze laten afnemen. Deze werkwijze wordt ook aangeraden door Gaia”, zegt schepen van Dierenwelzijn Bart Lambrecht (N-VA).

Vets For City Pigeons heeft een duurzaam en diervriendelijk beleid voor duivenwering uitgebouwd voor steden, gemeenten en bedrijven. Ze bieden een totaaloplossing met een duidelijke langetermijnvisie en meetbare resultaten. Vets For City Pigeons pakt duivenoverlast bij de wortel aan. Het project is opgebouwd rond R-12, een geneesmiddel met contraceptieve werking, en staat volledig onder de begeleiding van een ervaren dierenarts. Het systeem kadert binnen de aanpak van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn.

R-12 is ontworpen in Italië en wordt daar al jarenlang ingezet tegen duivenoverlast op grote stadspleinen. Ook in Spanje heeft R-12 spectaculaire resultaten gehaald, onder andere aan de Sagrada Familia in Barcelona. R-12 werd in 2016 geregistreerd in België en voor het eerst toegepast in 2017. Onder meer Mechelen, Leuven en Hasselt passen het al toe. In de Antwerpse regio is Aartselaar de allereerste gemeente die er mee van start gaat.

De 'duivenpil' is een maïskorrel gecoat met een contraceptief bestanddeel. Het effect is veilig en volledig omkeerbaar. Tegelijk krijgen duiven voedsel binnen en gaat hun gezondheid erop vooruit. Het heeft ook geen enkel hinderlijk effect voor andere dieren of de mens.

Dispenser van de duivenpil op dak van Aartselaars gemeentehuis

“Aartselaar heeft nog echt een groen dorpscentrum, met talrijke grote bomen op het Laar en rond het gemeentehuis. Dat trekt natuurlijk ook duiven aan, met alle gevolgen van dien. Zeker de paden rond het gemeentehuis en de auto’s van de politie en ons personeel krijgen het vaak te verduren”, zegt schepen van Dierenwelzijn Bart Lambrecht.

“Duiven hebben hier amper natuurlijke vijanden, maar wel een overaanbod aan voedsel. Er bestaan wel methoden om duiven aan te pakken, zoals de inzet van een roofvogel, maar die zijn natuurlijk niet zo diervriendelijk. De duivenpil is dat wél. Elke ochtend om 7u zal de dispenser bewerkte maïskorrels rondstrooien op het dak van het gemeentehuis. De duiven komen daar massaal op af en eten de korrels gretig op. Daardoor worden ze onvruchtbaar en daalt de populatie op natuurlijke wijze zienderogen. De duivenpopulatie is in Aartselaar vooraf in kaart gebracht door de dierenartsen van Vets For City Pigeons, zodat we het effect kunnen monitoren en evalueren.”

Die evaluatie kan dan leiden tot soortgelijke projecten in de Aartselaarse wijken. “Op regelmatige basis komen meldingen binnen over duivenoverlast. Als we de populatie in het dorpscentrum de komende tijd succesvol kunnen laten afnemen, kan de dispenser nadien verplaatst worden en daar worden ingezet”, besluit Bart Lambrecht.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is