U bent hier
Tijdelijke preventieve maatregelen om het coronavirus in te dijken
Woensdagavond 11 maart vond er een overleg plaats tussen de burgemeesters en de gouverneur van de provincie Antwerpen.
Ook federaal gezondheidsinspecteur Winne Haenen en infectiologe Erika Vlieghe van het UZA waren aanwezig om medische duiding te geven bij de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus af te remmen.
Er is geen reden tot paniek, maar tijdelijke preventieve maatregelen zijn nu nodig om de verspreiding van het virus in te dijken en een piek aan besmettingen tegen te gaan.
Dit om
de zorg in ziekenhuis en door artsen te kunnen blijven waarborgen voor iedereen.
onze meest kwetsbaren (ouderen, hart- en longpatiënten, mensen met een lagere immuniteit) niet onnodig bloot te stellen.
Naast persoonlijke hygiëne is ‘social distancy’ een heel belangrijke maatregel: stel uit wat niet noodzakelijk is en hanteer een denkbeeldige m² in afstand tot anderen.
Dit is de komende weken een verantwoordelijkheid van iedereen. Wij vragen u dit dan ook maximaal toe te passen.
Eerder werd al gecommuniceerd dat evenementen die binnen plaatsvinden met meer dan 1000 personen, worden afgeraden. Er zijn echter meer criteria die gehanteerd moeten worden om een activiteit al dan niet te laten doorgaan.
Niet alleen het aantal personen, maar ook de mate van persoonlijk contact is een criterium. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden. Kleinere evenementen waarbij toch veel personen zich op een beperkte ruimte bevinden, houden ook een risico in voor de verspreiding van het virus. Andere criteria zijn de intensiteit van het contact (hoe dichtbij men zich van elkaar bevindt) en de beslotenheid van de ruimte (is deze goed geventileerd of niet). Ook de aanwezige leeftijdscategorieën spelen een rol.
Om hier een duidelijke lijn in te trekken, en omdat wij de gezondheid van zowel inwoners als medewerkers zeer ernstig nemen, zat de burgemeester deze voormiddag samen met de gemeentediensten.
Volgende maatregelen zijn vanaf vandaag van kracht tot de paasvakantie:
- CC ’t Aambeeld: alle activiteiten worden geannuleerd. Er wordt bekeken wat op een latere datum kan doorgaan, want uitstel hoeft geen afstel te zijn.
- Sportcentrum: alle indooractiviteiten worden geannuleerd. Buitenactiviteiten kunnen doorgaan, zonder gebruik te maken van de binneninfrastructuur zoals kleedkamers, douches, kantine
- Zwembad: sluit vanaf deze middag
- Leonaar: alle activiteiten worden geannuleerd
- BIB: alle groepsactiviteiten worden geannuleerd, maar blijft open voor individuele en gezinsbezoeken
- Sociaal Huis: in de cafetaria kan er morgen nog gegeten worden, maar er zal aandacht zijn op het verspreid zitten. Wie de dagen erna maaltijden nodig heeft, zal die krijgen via thuisbezorging.
- Alle andere gemeentelijke locaties die verhuurd worden aan verenigingen (zoals bv. turnzaal): sluiten gedurende deze periode
- Cade: de school neemt naar haar leerlingen extra maatregelen en breidt de naopvang uit ter ondersteuning van de buitenschoolse kinderopvang.
- De dienstverlening in het gemeentehuis en Sociaal Huis blijft doorgaan o.w.v. het individuele karakter van de contacten.
- De buitenschoolse kinderopvang blijft open. Zij zullen samen met de scholen zorgen voor extra opvangcapaciteit, om de grootouders, wat een kwetsbare doelgroep is, te ontlasten van opvang van kleinkinderen.
Deze maatregelen kunnen de volgende uren / dagen nog verstrengd worden, van zodra er een besluit / verbod komt op federaal niveau.
Deze maatregelen zullen in de week van 30 maart geëvalueerd worden en dan zal er bekeken worden wat er moet gebeuren in april.
Aan externe organisatoren en zaalverhuurders vragen wij met aandrang dit voorbeeld van de gemeente te volgen.
Op buitenlocaties kan tot nader bericht alles doorgaan. Het virus lijkt zich minder goed te verspreiden in open lucht.
Wie vragen heeft, kan terecht op het algemeen telefoonnummer van het gemeentehuis: 03 870 16 11.
Senioren met vragen of een extra zorgbehoefte kunnen terecht op het algemeen nummer van het Sociaal Huis: 03 870 58 70