Trouwen in Aartselaar kan voortaan ook in park Solhof

Op 27 maart 2021, over deze onderwerpen: Burgerzaken, Leefmilieu & Landbouw

Tot voor kort was een burgerlijk huwelijk uitsluitend mogelijk in een gemeentehuis. De wet staat nu echter ook een huwelijk buiten het gemeentehuis toe, als die buitenlocatie eigendom is van de gemeente. Aartselaar behoort tot de eerste gemeenten die dat voor haar inwoners wil mogelijk maken. “Voortaan willen we ook huwelijken sluiten op het grasplein van park Solhof”, zegt burgemeester Sophie De Wit (N-VA).

Een huwelijk buiten het gemeentehuis kan niet overal zo maar. De trouwlocatie dient binnen de gemeente te liggen, een neutraal karakter te hebben, openbaar te zijn en met een exclusief gebruiksrecht voor het gemeentebestuur.

“Park Solhof voldoet aan al die criteria. Elk koppel kan vanaf 1 april dus beslissen of die op het gemeentehuis wil huwen of te midden in de natuur. Dat zal voor sommige koppels toch wel een fijne extra zijn, zeker bij mooi weer. Er komen wel wat praktische voorwaarden bij kijken, maar ik twijfel er niet aan dat dat de geïnteresseerde koppels niet zal tegenhouden”, zegt Sophie De Wit.

Bruidsparen die in park Solhof willen huwen, moeten wel zelf instaan voor de organisatie, financiering en de materialen. Twee uur voor de plechtigheid mag alles worden opgesteld en twee uur na de plechtigheid dient alles terug afgebroken te zijn. Het park moet net en verzorgd worden achtergelaten. Na afloop kan er geen receptie of feest plaats vinden, want dat staat de beheersovereenkomst van het park niet toe. Bij regenweer gaat de plechtigheid alsnog door in het gemeentehuis.

Het reglement om buitenhuwelijken toe te staan komt maandag voor op de gemeenteraad.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is