Volledig gerenoveerd jeugdhuis De Leonaar opent de deuren

Op 18 september 2016, over deze onderwerpen: Feesten & Evenementen, Jeugd, Patrimonium

Jeugdonmoetingscentrum De Leonaar opende afgelopen weekend de deuren. Het vroegere jeugdhuis Qbus sloot gedurende 8 maand de deuren voor een grondige renovatie. In totaal investeerde het Aartselaars gemeentebestuur liefst 140.000 euro in het gebouw. Er kwam een nieuw dak, een nieuw raam, een nieuwe toog, vernieuwde elektriciteit, nieuw sanitair, nieuwe verf,... De bedoeling is dat het gebouw multifunctioneel kan ingezet worden en meer wordt gebruikt dan het vroegere jeugdhuis.

Zaterdag opende de jeugdhuiswerking met een knaller van een feest. De dag voordien was er de feestelijke opening, met toespraken van de voorzitter van de jeugdhuis-vzw Anne-Lise Krekels, burgemeester Sophie De Wit (N-VA) en natuurlijk schepen van Jeugd Mark Vanhecke (N-VA). Hieronder kan u de speech van schepen Vanhecke herlezen:

Ik wil heel snel eerst iets vertellen over het verleden van dit gebouw. Dan moet ik vooral de ex-schepenen van jeugd en al de oud bestuurders van dit jeugdhuis bedanken. Zij hebben er met al hun festiviteiten en jeugdhuiswerking voor gezorgd dat wij een afgeleefd kot hebben geërfd. Dat is positief bedoeld want Qbus staat bij veel, ondertussen dertigers en zelfs jonge veertigers, in het geheugen gegrift als een oord van plezier.

De laatste bestuursleden anno 2013 en 2014 hebben nog kei hard hun best gedaan en zijn blijven spartelen maar op 1 januari 2015 zaten we met een leeg gebouw dat volledig op was.

 

Het gebouw grondig renoveren en er een multifunctionele ontmoetingsplaats van maken was vanaf dan onze doelstelling. Ondertussen meldden zich een aantal enthousiaste jongeren die wel graten zagen in die nieuwe infrastructuur. De onderhandelingen konden beginnen. Het was zoeken naar een cocktail zonder sterke drank met maximum 95dB van enerzijds een gemeente die het gebouw zelf wil beheren, zelf zorgt voor het onderhoud, stockbeheer en de papierwinkel en anderzijds jeugd die vooral wil dat het oorspronkelijk doel van hun gebouw, een jeugdhuis, geëerbiedigd blijft. Tot begin deze week hebben we onderhandeld maar we zijn eruit geraakt.

 

Ondertussen werden de plannen voor de grondige opknapbeurt opgemaakt. De oorspronkelijk € 60.000 die we voorzien hadden, zijn er uiteindelijk € 140.000 geworden voor eigenlijk een totale renovatie. Allemaal voor onze jeugd en voor dat vertrouwen in ‘mijn’ jeugd, daar wil ik Sophie en mijn collega schepenen voor bedanken. Sorry Eddy voor je pergola.

Aan wie het gebouw vroeger heeft gekend, zal ik niet moeten vertellen wat er allemaal werd geïnvesteerd, geschuurd, geschilderd, geplamuurd, geïsoleerd, geïnstalleerd, gemaakt, geklinkerd, vervangen, sanitair en elektriciteit vernieuwd, gekuist en noem maar op. We hebben getracht dat steeds te doen in overleg met de jongeren die hier de jeugdhuiswerking gaan uitwerking maar ook rekening houdend dat een seniorenvereniging hier misschien eens een bingo avond wil organiseren. Dat was niet altijd gemakkelijk maar ook dat is gelukt. Uiteindelijk willen we heel graag hebben dat dit gebouw niet 1 of 2 dagen per week gebruikt wordt, maar veel meer dan dat.

Onze jeugd heeft wat geduld moeten hebben maar kijk eens rond. Daarvoor alleen al zou je toch terug 18 willen zijn?

Daarom een heel diepe buiging voor de mannen en vrouwen van de technische dienst, de sportdienst, de culturele dienst en Lieve van de jeugddienst. Twee personen in het bijzonder wil ik heel graag bedanken. Benedicte, het creatieve brein achter dit gebouw (alles komt uit haar potlood) die alles heeft opgevolgd en Pascal, in dit project de onmisbare schakel tussen bestuur en jongeren. Hij wordt ondertussen al gekust door de grieten van vzw De Leonaar, dat zegt alles.

 

Brouwerij Haacht wil ik ook bedanken voor de inspanning die zij hier geleverd hebben. Ik drink hier op het sportcentrum al zo’n 30 jaar primus en je ziet hoever ik het heb gebracht!

 

Ook Kiwanis Aartselaar wil ik bedanken. Toen zij hoorden dat er een vzw met jongeren hier een jeugdhuiswerking gingen starten, twijfelde ze niet om deze jongeren een financieel duwtje in de rug te geven.

 

Tenslotte wil ik de jongeren van de vzwJHDL bedanken om ons steeds onder druk te zetten, om ons af en toe met de neus op de feiten te drukken en voor de creatieve en intellectuele inbreng. Kijk nog eens rond, daar hebben jullie mee voor gezorgd.  Maar vooral, en dan spreek ik in naam van de jeugd van Aartselaar en omgeving, wil ik jullie bedanken voor jullie engagement, voor de jeugdhuiswerking die jullie hier gaan uitrollen, voor de café avonden en de fuiven die jullie hier gaan organiseren.

Ik hoop dat we vertrokken zijn voor vele jaren en dat vroeg of laat elke Aartselarenaar hier mooie momenten kan beleven, dat hier terug koppeltjes ontstaan die tegen hun kinderen kunnen zeggen: “Wij hebben elkaar leren kennen in De Leonaar!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is