U bent hier
Verschillende werven in Aartselaar vallen stil door coronamaatregelen
De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben ook een invloed op drie werven in de gemeente Aartselaar. “Respectievelijk Pidpa, Fluvius en Trafiroad hebben aan de gemeente laten weten dat ze alle niet-dringende werken stil leggen, wat een impact heeft op verschillende Aartselaarse projecten. Het is nog niet duidelijk wanneer die werken terug kunnen hervatten”, zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Bart Lambrecht (N-VA).
De meeste impact is er bij de rioleringswerken in de F. Van den Berghelaan en G. De Smetlaan. Rioolbeheerder Pidpa is de hoofdbouwheer van dat project en besliste om de werf stil te leggen om de veiligheid te waarborgen. “Gelukkig steekt de nieuwe riolering al overal in en is het enkel de bovenaanleg die nu stil valt. De aannemer heeft de werf nu in de mate van het mogelijke proper proberen achter te laten en tijdelijke steenslag aangebracht. Pidpa en aannemer DCA bezorgden de voorbije dagen bij iedereen die er woont ook een infobrief om de maatregelen toe te lichten. Normaal zouden de werken binnen enkele maanden al klaar zijn, maar daar komt nu dus waarschijnlijk vertraging op”, zegt schepen Lambrecht.
Een andere werf die impact ondervindt van de maatregelen, is de bouw van de nieuwe eindhalte van buslijn 180. Om die bus terug door Aartselaar centrum te laten rijden, werkt de gemeente aan een nieuwe eindhalte op het kruispunt Pierstraat-Reetsesteenweg. Het nieuwe bushokje staat er al, maar firma Trafiroad moet nog een bijkomend verkeerslicht plaatsen om de bus terug naar Aartselaar centrum te laten rijden. Trafiroad stelt deze werken nu uit. “Zonder dit licht kunnen we de eindhalte niet afwerken en bus 180 niet terug door Aartselaar laten rijden. Hopelijk raakt dit ook weldra in orde, want dit is echt een ongemak voor wie de bus naar Antwerpen neemt”, weet Bart Lambrecht.
Tot slot moet ook een project met ANPR-camera’s om het plaatselijk verkeer in wijk Ysselaar te controleren, worden uitgesteld. De ANPR-camera’s zijn al besteld. Alle buurtbewoners kregen recent op een infomarkt reeds toelichting over het project. De bedoeling was dat de camera’s in maart werden geplaatst en vanaf eind maart begonnen te handhaven. “Maar het enige dat nog moest gebeuren, de aansluiting door Fluvius van de camera’s op het netwerk, wordt nu door Fluvius stil gelegd. Ook hier zullen we dus even op moeten wachten, met als gevolg dat de handhaving pas later van start kan gaan. Het is een proefproject, want als dit goed uitdraait, willen we dit soort camera’s ook inzetten in andere wijken die met veel sluipverkeer kampen”, aldus de schepen.
Schepen Bart Lambrecht hinkt bij al deze werven op twee gedachten. “Enerzijds begrijp ik dat deze firma’s de nodige veiligheidsmaatregelen willen treffen voor hun personeel. Anderzijds krijgen we als gemeente de opdracht van de hogere overheid om onze dienstverlening te blijven verzekeren. Onze technische dienst werkt bijvoorbeeld verder, allerlei veiligheidsmaatregelen in acht genomen. De gouverneur liet alle gemeenten weten dat deze periode hét moment is om gemeentelijke werven aan te pakken en af te werken, zonder dat er al te veel hinder wordt gecreëerd. Het is dan ook jammer dat we nu als gemeente niet verder kunnen door deze overmacht.”