U bent hier
Aartselaar furieus op beslissing federale regering
Burgemeester Sophie De Wit en schepen van financiën Eddy Vermoesen (beiden N-VA) zijn zeer ontstemd over een beslissing van de federale regering. Daardoor komt de financiële situatie van Aartselaar, en bij uitbreiding van elke stad of gemeente, in moeilijk vaarwater. Zoals elke gemeente heft Aartselaar aanvullende opcentiemen op de personenbelasting, in Aartselaar vastgelegd op 5%. De federale regering int die belasting en stort het tegoed aan de gemeente door. Die regering besliste nu om liefst 30% van het tegoed, goed voor meer dan 1 miljoen euro, niet dit jaar, maar pas volgend jaar door te storten. “De regering-Di Rupo tracht via de zoveelste eenmalige maatregel haar eigen begroting te laten kloppen, op kap van alle Belgische steden en gemeenten”, reageert burgemeester en Kamerlid Sophie De Wit kwaad.
“We werden hier pas deze week van in kennis gesteld”, gaat burgemeester De Wit verder. “We zijn verplicht om de ramingen van de FOD Financiën in onze begroting op te nemen. Net nu het budget stilaan naar de gemeenteraad moet gaan, beslist de regering-Di Rupo om alle gemeenten aanzienlijk minder door te storten. Aartselaar krijgt liefst 30% minder doorgestort dit jaar, waardoor we in plaats van een budget in evenwicht plots een tekort van 1 miljoen moeten verantwoorden. Dit is een ramp voor alle gemeenten, want die gaan nu plots nog leningen moeten afsluiten om het jaar te kunnen overbruggen wegens het niet-correct doorstorten. Dit is absoluut geen fatsoenlijk beleid van Di Rupo en minister van Financiën Geens.”
Voor schepen van financiën Eddy Vermoesen is het absoluut onvoldoende dat het resterend bedrag in 2014 extra wordt gestort. “Dit lijkt gewoon uitstel, maar de maatregel heeft veel verregaandere gevolgen. Naast de leningen die gemeenten zullen moeten aangaan, is er nog een groot probleem voor de Vlaamse gemeenten en steden. Vanaf 1 januari beginnen die met de BBC (Beleids- en Beheerscyclus) in plaats van het huidig boekhoudkundig systeem. De BBC start met een soort nulmeting, die door dit financieel tekort plots zeer nadelig wordt voor de gemeenten. Dat we dit moeten vernemen nu vele gemeenten, ook Aartselaar, na maandenlang werk de BBC aan het afronden zijn om te kunnen voorstellen op de laatste gemeenteraden van het jaar, is zonder meer wraakroepend. Het komt nog eens bovenop de brandweerafrekening die de gemeenten net hebben gekregen, een ander dossier waarin de regering-Di Rupo lang talmde, slecht communiceerde en vele gemeenten met een hoge rekening deed opzadelen. Deze federale regering maakt elke vorm van goed bestuur op lokaal niveau onmogelijk.”
Burgemeester De Wit zal met haar fractieleden in de Kamer verdere stappen ondernemen om deze maatregel te bestrijden.