Bens Bloemplukweide verhuist naar nieuwe weide naast Aartselaars sportcentrum

Op 14 maart 2021, over deze onderwerpen: Leefmilieu & Landbouw, Nieuwe Sportaccommodatie, Sport, Toerisme

Enkele maanden geleden kreeg Bens Bloemplukweide in de Groenenhoek in Aartselaar slecht nieuws: de plukweide moest weg en de eigenaar zegde het contract op. De toekomst lacht de bloemplukweide echter terug tegemoet, want met een splinternieuwe weide naast het toekomstig intergemeentelijk zwembad, kan het knappe project blijven voortbestaan!

“Wei verhuizen”, zegt Ben Rombouts van de bloemenplukweide met een kwinkslag. “Met frisse moed starten we een nieuw hoofdstuk, nog steeds in Aartselaar en slechts 5 km verderop. Vanaf mei heten we iedereen welkom in de Kleistraat, links van het nieuwe intergemeentelijk zwembad. Je plukt er je eigen veldboeket en betaalt in vertrouwen, alle dagen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Ons verhaal in de Groenenhoek stopt officieel einde juni. Concreet betekent dit dat geïnteresseerden daar vanaf einde maart 40.000 tulpen (200 soorten) en 4000 narcissen (20 soorten) kunnen plukken, net als het kleinfruit later in het seizoen. De hele verhuis zal heel wat voeten in de aarde hebben, maar waar een wil is, is een... nieuwe wei! Dit heuglijke nieuws kunnen we brengen na een emotionele rollercoaster én dankzij de steun van onder andere het enthousiaste en behulpzame gemeentebestuur van Aartselaar en grondeigenaar Bruno Vande Vyvere.”

Bloemplukweide als ideale aanvulling op de activiteiten van het sportcentrum

Toen in de pers verscheen dat de bloemenplukweide in de Groenenhoek moest verhuizen, polste schepen van Sport Bart Lambrecht (N-VA) meteen binnen het gemeentebestuur naar de mogelijkheid om de plukweide in de gemeente te houden.

“De plukweide is een heel mooi initiatief, dat talrijke gezinnen aantrekt. Vandaag bereiken we die gezinnen ook al op ons sportcentrum: gaan zwemmen, in de speeltuin spelen, even sporten of iets eten in brasserie ’t Sportzicht,… Veel van de gezinnen combineren bewust meerdere activiteiten op het sportcentrum. De bloemplukweide daar nu aan toevoegen, is een grote extra troef! Het sportcentrum en de bloemplukweide zullen elkaar echt kunnen versterken. Dit is voor beiden een win-win.”

5000m² bloemplukweide naast een nieuw bufferbekken en natuurspeeltuin

“De gemeente verwierf eerder al in een ruiloperatie een eigen weide naast het nieuwe zwembad”, gaat burgemeester Sophie De Wit verder. “Daar voorzien we zelf een bufferbekken, natuurspeeltuin en hondenweide. De bloemplukweide komt nog op de weide daarnaast, er aan grenzend, en met een oppervlakte van 5000m². De weide is dan bereikbaar via de Kleistraat, maar zal ook een ingang krijgen vanop het sportcentrum. De nieuwe weide voor de bloemplukweide is echter géén gemeentelijk bezit. Daarom brachten we de grondeigenaar Bruno Vande Vyvere en landbouwers Paul en Eveline Van Deyck met Ben Rombouts in contact, om te horen wat mogelijk was. Tot onze vreugde zag iedereen meteen de meerwaarde in van dit project en verleende met plezier zijn medewerking. De grond wordt zelfs gratis ter beschikking gesteld.”

Landbouw dichter bij de mensen brengen

Landbouwers Paul en Eveline Van Deyck bewerken vandaag nog de grond, maar maken met plezier 5000m² vrij om de bloemplukweide te realiseren. “Aangezien het imago van de land- en tuinbouw de afgelopen jaren sterk verslechterd is, zijn wij als landbouwers van de gemeente Aartselaar blij om betrokken te worden bij dit project”, zegt Eveline Van Deyck. “Eveneens zal de bloemenweide een positief effect hebben op de biodiversiteit en de inheemse fauna en flora, denk daarbij vooral aan de bijtjes, maar ook vlinders en hommels. Wij hopen hiermee dan ook dat de burgers het mooie aan de landbouw kunnen herontdekken.”

 

Voor meer nieuws en updates over de bloemplukweide, volg je best sociale media en de website www.bensbloemplukweide.be

 

Op de foto: alle betrokken actoren bij de nieuwe bloemenplukweide, voor het perceel waar die weldra uit de grond zal schieten. Van links naar rechts:

Schepen van Sport Bart Lambrecht, burgemeester Sophie De Wit, landbouwer Paul Van Deyck, grondeigenaar Bruno Vande Vyvere, initiatiefnemers van de bloemenplukweide Ben Rombouts en partner Marianne Gilleir

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is