U bent hier
Gemeente Aartselaar bestelt zelf tienduizenden mondmaskers
Midden maart, toen de coronamaatregelen werden ingevoerd, bestelde de gemeente Aartselaar op eigen initiatief 10.000 mondmaskers. Die zijn bedoeld voor de lokale artsen, de zorg en de politie. Ondertussen bestelde de gemeente nog 21.000 chirurgische mondmaskers bij, een bestelling samen met de vijf Rupelgemeenten. “We proberen als lokaal bestuur vooruitziend te zijn en goed samen te werken met onze buurgemeenten in deze crisistijden”, zegt burgemeester Sophie De Wit (N-VA).
Aartselaar begon onmiddellijk met een eigen bestelling mondmaskers, op het ogenblik dat bleek dat een levering van vijf miljoen mondmaskers door de federale regering niet door kon gaan wegens fraude in de aanbesteding. “Ik heb zelf een betrouwbare leverancier gecontacteerd, die uiteindelijk nu ook levert aan de federale overheid. Bij hen hebben we 10.000 mondmaskers kunnen bestellen, die ondertussen al in Aartselaar zijn toegekomen en van goede kwaliteit zijn. Deze mondmaskers gebruiken we voor de eerste noden in de zorg. Ze zijn dan ook specifiek voor de zorg, onze artsen en onze politiediensten”, zegt burgemeester De Wit.
Daarnaast werkt Aartselaar ook intergemeentelijk samen met de Rupelgemeenten. “Ik heb de contactgegevens van mijn leverancier onmiddellijk bezorgd aan mijn collega’s uit de buurgemeenten. Hemiksem heeft er daarop zelf 4.000 aangekocht. Voor Aartselaar, Boom, Rumst, Niel en Schelle heeft Aartselaar het initiatief genomen via een groepsaankoop. Samen bestelden we er nog 17.000 chirurgische bij. Daarnaast bestelden we ook nog 300 FFP2-maskers voor de artsen van de Rupelgemeenten en Aartselaar. We verwachten die eerstdaags”, zegt Sophie De Wit.
Ook intergemeentelijke samenwerking bij triagepunt AZ Rivierenland
De intergemeentelijke samenwerking rond corona blijft niet beperkt tot de aankoop van mondmaskers. “We werken ook samen rond het triagepunt aan het ziekenhuis van Reet”, gaat schepen van Welzijn Hilde Heyman (N-VA) verder. “Daar zijn drie containers geplaatst waar potentiële coronapatiënten worden gescreend, om te vermijden dat ze in de wachtzaal van de dokter of de spoed gaan zitten. Hier neemt de gemeente Rumst onder leiding van burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA) de leiding. Rumst prefinanciert de triage en regelt de beurtrollen. De gemeenten, waaronder Aartselaar, zorgen voor onthaalpersoneel, parkingtoezicht en de kuis.”
“Het is positief dat we in deze crisistijden met de gemeenten de krachten bundelen om goed samen te werken”, besluiten burgemeester Sophie De Wit en schepen Hilde Heyman.