Jan Van der Heyden geeft vervroegd de hamer van de gemeenteraad door

Op 25 januari 2019, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

Huidig Aartselaars gemeenteraadsvoorzitter Jan Van der Heyden (N-VA) heeft voor zichzelf besloten om nu reeds de hamer van de gemeenteraad door te geven. “Onze gemeenteraad gaat een nieuw, digitaal tijdperk in. Ik vond het een uitdaging om dat op mijn 73 jaar nog mee te maken, maar moet nu concluderen dat het een voor mij te drastische hervorming is. Ik geef dan liever de hamer door aan nieuw, jong geweld dat meer mee is met al deze technologische applicaties.”

Het ontslag van Van der Heyden zorgt er voor dat Anouk Beels (N-VA) vanaf februari de taken als gemeenteraadsvoorzitter overneemt. Normaal nam zij na drie jaar, in 2022, de functie van Van der Heyden over. Zo was het in de voordrachtsakte vastgelegd.

Jan Van der Heyden blikt dankbaar terug op zijn periode als gemeenteraadsvoorzitter. “Ik heb zes jaar lang met veel plezier de Aartselaarse gemeenteraad in goede banen geleid. Het was een zeer boeiende en uitdagende job, dichtbij het beslissingscentrum van onze gemeente. Na de gemeenteraadsverkiezingen wou ik graag nog enkele jaren verder doen als voorzitter van de gemeenteraad. Ik kan mijn partijgenoten alleen maar ontzettend bedanken dat ze mij die kans ook hebben gegeven. Ik wist dat er nieuwe, digitale stappen gingen genomen worden in de gemeenteraad. Voortaan zal de raad via audio worden opgenomen en verloopt het stemmen via stemcomputers in plaats van via handopsteking. De taak van een gemeenteraadsvoorzitter wordt daarin nog veel belangrijker om alles vlot en gestroomlijnd te laten verlopen. Ik wou dit absoluut meemaken, al was het om mezelf te overtuigen dat het mits enige ondersteuning wel kon lukken. Dat was ook zo, met enige hulp van bereidwillig personeel  kon het wel, maar tegelijk ondervond ik echter dat ik uit mijn comfortzone stapte en mij helemaal niet goed meer voelde met wat ik bezig was te doen. Je gaat nooit weten hoe iets is als je het niet geprobeerd hebt. Ik ben echter niet het type dat tegen alle logica in zich vastklemt aan een “status“ of wat dan ook, en dus geef ik met veel plezier de voorzittershamer nu al door.”

Het ontslag als gemeenteraadsvoorzitter betekent voor Van der Heyden echter geen vervroegde exit uit de politiek. “Wel integendeel, ik ga nu met veel goesting terug mijn taken als gewoon gemeenteraadslid opnemen. Als voorzitter leidde ik de raad in goede banen, maar kon ik zelf geen tussenkomsten doen. Dat kan ik vanaf nu terug. Ik ben altijd zeer toegankelijk geweest voor de Aartselaarse mensen. Ik zoek via de schepenen of in de gemeenteraad graag naar een oplossing voor hun problemen. Dat ga ik nu gewoon opnieuw doen. Bovendien zitten we in onze N-VA-fractie met heel wat volk, waarvan enkele jonge nieuwkomers. Als ouderdomsdeken wil ik hen heel graag wegwijs maken in de gemeentepolitiek en mijn ervaring met hen delen. Kortom: ook na dit stapje terug ga ik me nog ten volle kunnen inzetten voor onze prachtige gemeente!”

De gemeenteraad van komende maandag, de derde van deze legislatuur, zal de laatste zijn die door Jan Van der Heyden in goede banen wordt geleid. Vanaf februari legt Anouk Beels de eed af als nieuwe gemeenteraadsvoorzitter en start de gemeenteraad met de nieuwe digitale applicaties.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is