Aartselaarse blauwe zone wordt gewijzigd na eerste evaluatie

De blauwe zone in het centrum van Aartselaar wordt sinds deze zomer regelmatig gecontroleerd door een parkeerfirma. Daarmee komen er terug meer parkeerplaatsen vrij voor de bezoekers van de handelskern. Het gemeentebestuur besloot in eerste instantie enkel de handhaver te wijzigen, maar voor andere maatregelen eerst een evaluatie af te wachten. Die eerste evaluatie is nu gemaakt door de parkeerfirma, de gemeentelijke verkeerscel en het schepencollege. Het resultaat is dat op twee plaatsen de blauwe zone geschrapt zal worden.

“Sinds de handhaving van de blauwe zone zijn er veel interessante en gegronde vragen en opmerkingen binnen gekomen op het gemeentehuis”, zegt burgemeester Sophie De Wit (N-VA). “Zoals we reeds op de gemeenteraad voor de zomer hebben gezegd, ging er een evaluatie komen in het najaar. Nu we eind september zijn, is de eerste evaluatie gebeurd.”

“Uit de evaluatie is gebleken dat er twee zones zijn waar de blauwe zone niet langer nuttig is”, gaat schepen van Mobiliteit Bart Lambrecht (N-VA) verder. “Enerzijds in de G. Gezellestraat, waar er nog een blauwe zone was tussen Vrijheidsstraat en Laar. Anderzijds tussen Nieuwstraat en Palmboomstraat, waar we alle langsparkings uit de blauwe zone halen. Enkel de paar kopparkeerplaatsen tussen Nieuwstraat en de apotheek naast Carrefour blijven behouden in de blauwe zone. Naast deze twee maatregelen, zal in de resterende blauwe zone ook een duidelijk onderbord komen, dat zegt dat de schijf enkel van maandag tot vrijdag en van 9u tot 18u moet gelegd worden. Dat vermijdt onduidelijkheid bij bewoners, handelaars en hun klanten.”

Volgens schepen van Middenstand Mark Vanhecke (N-VA) zijn deze wijzigingen logisch: “In de twee stukken waar de blauwe zone wordt geschrapt, is het aantal retailhandelaars eigenlijk zeer beperkt. Het aantal woningen en appartementen is in die zones de voorbije decennia echter wel aanzienlijk uitgebreid. Nu ook Delhaize verhuist, heeft een blauwe zone voorbij de voormalige Delhaize nog maar weinig nut.”

Met deze evaluatie stopt het niet, later dit najaar komt er nog een tweede. “Daarin wordt dan onder meer geëvalueerd of we de parkeerduurtijd op parking Kapellehof moeten uitbreiden. Ook de vraag naar bewonerskaarten ligt dan terug op tafel, al willen we daarvoor eerst evalueren wat de gevolgen zijn nu er twee stukken blauwe zone worden weggehaald, daar waar de meeste bewoners wonen”, besluiten Sophie De Wit, Bart Lambrecht en Mark Vanhecke.

De wijzigingen aan de blauwe zone gaan in vanaf maandag 1 oktober.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is