Hans Cops en Mia Moortgat vervoegen N-VA Aartselaar als onafhankelijken

Op 27 januari 2024, over deze onderwerpen: Algemene Partijwerking, Gemeenteraadsverkiezingen 2024

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zullen Hans Cops (ex-Groen) en Mia Moortgat (CD&V) als onafhankelijken op de lijst staan van N-VA Aartselaar. Dat kondigden burgemeester en N-VA-lijsttrekker Sophie De Wit en lokaal N-VA-voorzitter Bart De Hertogh aan op hun druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie.

Hans Cops is schepen van onder meer Leefmilieu en Afvalbeleid. Eind ’23 besloot hij zijn partij Groen te verlaten en als onafhankelijke te zetelen in de gemeenteraad. Mia Moortgat is voorzitster van CD&V. Ze heeft momenteel geen mandaat meer, maar zetelde voordien meerdere legislaturen in de gemeenteraad. Mia’s komst houdt ook in dat CD&V Aartselaar niet met een aparte lijst zal opkomen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. CD&V Aartselaar steunt volop haar kopvrouw en de campagne van N-VA Aartselaar. Mia Moortgat behoudt dus ook gewoon haar CD&V-lidkaart.

Hans Cops verdedigt schepenpalmares op N-VA-lijst

Hans Cops kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging: “In 2018 kwam ik last minute op de lijst van Groen terecht en voerde ik niet echt campagne. Desondanks kreeg ik in 2021 de kans om René Lauwers op te volgen als schepen van Leefmilieu, Afvalbeleid, Energie en Markten & Foren. Ik leerde mijn N-VA-collega’s kennen als gedreven en harde werkers en kreeg ook zelf meteen alle kansen van hen om beleid te maken. Helaas stelde ik in tussentijd vast dat Groen Aartselaar steeds minder bestuursleden kende en dat ondersteuning van Groen nationaal achterbleef. Het deed me besluiten om voortaan als onafhankelijke verder te gaan.

Ik ben nu heel blij met de kans die N-VA Aartselaar mij biedt om me als onafhankelijke aan de kiezer te kunnen presenteren en mijn palmares te verdedigen. De overstap naar een N-VA-lijst is voor mij in feite maar een kleine stap, omwille van de uitstekende samenwerking in het schepencollege de afgelopen jaren. Bovendien maken links-rechts-tegenstellingen op gemeentelijk niveau ook helemaal niet uit. Ik heb mezelf trouwens ook nooit links of rechts gevoeld, maar beschouw mezelf wel als een ecologist die veel waarde hecht aan het milieu, de natuur en duurzaamheid. Dat vind ik allemaal terug in het beleid dat de N-VA in Aartselaar al twee legislaturen consequent voert.”

Voltallige schepencollege op één kieslijst

Burgemeester en lijsttrekker Sophie De Wit is zeer blij met Hans Cops’ komst: “We hebben Hans in het schepencollege leren kennen als een zeer gedreven en positieve politicus. Hans heeft een hart voor Aartselaar en zoekt in consensus mee naar de beste oplossing. Het had heel jammer geweest moest het werk en talent van Hans verloren zijn gegaan na zijn opstappen bij Groen. We bieden hem dan ook graag de kans om met zijn beleid naar de kiezer te trekken op onze N-VA-lijst. Met het voltallige schepencollege op één lijst is het voor de Aartselaarse kiezer ook eenvoudig: wie tevreden is van het huidige beleid, kan dat met een stem op de N-VA-lijst laten blijken.”

Mia Moortgat wil zich inzetten voor sociaal zwakkeren

Mia Moortgat geeft mee waarom CD&V niet meer apart opkomt: “In 2018 kwam CD&V nog in kartel op met NAP, maar helaas verliep die samenwerking stroef en gunde NAP haar kartelpartner na de verkiezingen niets. Het zorgde voor een wrange nasmaak en zorgde er voor dat CD&V niet langer in de gemeenteraad vertegenwoordigd was. De voorbije zes jaar viel echter op dat het huidige gemeentebestuur een knap beleid voerde. Denk maar aan mooie realisaties zoals het intergemeentelijk zwembad of de nieuwe kleuterschool.

Ondertussen bleef bij CD&V de eigen verjonging uit, waardoor we eind 2023 hebben besloten om niet langer met een eigen lijst op te komen, maar onze steun te geven aan de huidige meerderheid. Bij de N-VA voelt het toch wat aan als thuis komen, want met sommigen van hen stond ik in 2006 nog samen op de lijst ten tijde van het CD&V-N-VA-kartel. Denk maar aan Sophie De Wit, Eddy Vermoesen, Hilde Heyman of Jan Van der Heyden. Ik kijk er naar uit om terug met die ploeg campagne te kunnen voeren.

Zelf kom ik dus als onafhankelijke op de N-VA-lijst te staan, maar ik behoud wel mijn CD&V-lidkaart. Ons CD&V-bestuur ondersteunt deze samenwerking volledig en zal met haar middelen de N-VA-campagne ondersteunen. We roepen onze CD&V-kiezers dan ook op om in 2024 in Aartselaar een stem op de N-VA-lijst uit te brengen.

Zelf ambieer ik niet meteen een nieuwe legislatuur in de gemeenteraad, maar ik wil me wel heel graag nog zes jaar inzetten in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, in feite de opvolger van de vroegere OCMW-raad. Sociaal beleid heeft me altijd enorm geïnteresseerd en ik kijk er naar uit om dat samen met Welzijnsschepen Hilde Heyman verder uit te bouwen. Het zou een mooi slot van mijn politieke carrière zijn.”

Steun van Mia Moortgat en CD&V is van harte welkom

Ook de komst van Mia Moortgat stemt Sophie De Wit blij: “Mia en ik gaan al lange tijd mee. Beiden begonnen we in 2001 in de gemeenteraad en daar hebben Mia en ik toch samen 18 jaar lang gezeteld, tot er in 2018 een einde kwam aan Mia’s gemeenteraadsmandaat. Hoewel Mia altijd in de oppositie heeft gezeten, heeft ze zich steeds constructief en positief gedragen. Politieke spelletjes zijn aan Mia niet besteed. Die constructieve houding bleef Mia ook voeren nadat ze door het NAP-manoeuvre uit de gemeenteraad verdween. Het siert CD&V Aartselaar dat ze als oppositiepartij buiten de gemeenteraad steeds de intellectuele eerlijkheid had om te zeggen wat goed ging. Nu gaan samenwerken voelt dan ook natuurlijk aan. Samen kunnen we aan een nog mooier en aangenamer Aartselaar werken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is