Huisdier zkt. plusbaasje in Aartselaar

Op 14 maart 2022, over deze onderwerpen: Sociaal Huis & OCMW

Inwoners van de gemeente Aartselaar met een kat of hond die vaak alleen thuis zit, kunnen vanaf nu beroep doen op een plusbaasje. In samenwerking met AAP vzw start het lokaal bestuur het project Aallez op. Hierbij wordt op zoek gegaan naar de perfecte match tussen een dierenvriend en een huisdier uit zijn buurt.

De betrokken schepenen Bart Lambrecht en Hilde Heyman lichten dit project toe:

Schepen van Dierenwelzijn Bart Lambrecht: “Voor veel honden kan een plusbaasje een grote meerwaarde bieden. Zeker diegenen die bijvoorbeeld overdag thuis zitten omdat hun baasje is gaan werken. Ze komen daardoor meer buiten, kunnen vaker gaan wandelen en worden socialer. Om baasjes en potentiële plusbaasjes met elkaar in contact te brengen, gaat de gemeente Aartselaar in zee met de gespecialiseerde vzw AAP en hun project ‘Aallez’. De vzw AAP heeft de plusbaasjes al met groot succes opgestart in Antwerpen en Mechelen. Nu is dus ook Aartselaar aan de beurt.”

Schepen van Welzijn Hilde Heyman: “Dit project is niet alleen interessant voor honden, maar ook voor de plusbaasjes. Denk maar aan mensen die niet permanent een hond in huis kunnen halen of die zich wat te oud voelen om nog een nieuwe hond in huis te nemen. Dankzij het Aallez-project bouwen ze toch een band met een hond op en komen ze vaker buiten voor een wandeling. Op de koop toe kom je buiten ook regelmatig andere mensen tegen. Het is dus een prachtig project dat ook vereenzaming bij mensen tegen gaat.”

Meer info: kom naar het infomoment

Wie interesse heeft, is welkom op donderdag 17/3 tussen 14 en 20 uur in het Sociaal Huis, Kapellestraat 136. De medewerkers van AAP vzw stellen er het project voor en beantwoorden er je vragen.

Praktisch: hoe wordt er gekoppeld?

Kandidaten kunnen zich melden via www.aapvzw.be of 03 887 72 21. Ze vullen een vragenlijst in. Op basis van hun antwoorden gaat AAP vzw op zoek naar een juiste match. Een grote, speelse hond past bijvoorbeeld beter bij een actieve persoon dan bij iemand die iets moeilijker ter been is. Er wordt ook gekeken naar de woonafstand tussen de baasjes en plusbaasjes. De nabijheid speelt een rol. Hangt er een match in de lucht? Dan spreken de kandidaten eens af om te kijken of het klikt tussen alle partijen en worden de praktische zaken besproken. Zien zowel het baasje, het plusbaasje als het oppasdier het zitten? Dan worden de afspraken in een overeenkomst gegoten en kan het co-zorgen beginnen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is